Arthrosis - Akár naponta 7 perc testmozgás is elegendő lehet

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Az ízületi porckopással (arthrosis) élő emberek ízületi fájdalmaktól szenvednek. Nem meglepő tehát, hogy a sportolásra csak nagyon nehezen tudják rávenni magukat. Pedig testmozgásra szükségük van, ugyanis ez elengedhetetlen panaszaik súlyosbodásának megelőzéséhez. Jó hír, hogy akár egy kevéske, de rendszeres testmozgás is elegendő lehet.

Arra az eredményre jutottak kutatók, hogy a rendszeres, heti 45 perc testmozgás jelentősen javítja annak a valószínűségét, hogy a porckopásban szenvedő betegnél hosszú távon csak enyhébb tünetek jelentkeznek és állapota nem súlyosbodik. Ez naponta 6-7 perc testmozgást jelent.

Tíz idős ember közül csak egy mozog eleget

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minimum 150 percnyi mérsékelt intenzitású kitartó edzést javasol hetente. Ezen ajánlás betartása további egészségügyi előnyökkel jár, például a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is hozzájárul. A heti két és fél óra testmozgást sokan nem teljesítik: 10 idős ember közül csupán egynek sikerül minden héten ennyi testmozgást végeznie.

Kis feladat, jelentős eredmény

„Minél többet mozog valaki, annál jobban érzi magát, és annál nagyobb az egészségügyi haszon” – mondja a tanulmányt vezető Dorothy Dunlop. „Azonban már egy kevésbé nagy horderejű cél kitűzése és megvalósítása is javítja az arthrosisos páciensek ízületeinek működését.” A reumatológus doktornő szerint különösen az idősebb, kevésbé aktív, ízületi porckopással küzdő betegeknek heti 45 perc testmozgás lenne a teljesíthető feladat.

Megállapításaikat tanulmányuk adatainak kiértékelése után vonták le. Tanulmányukban 1600 olyan ember vett részt, aki csípő-, térd- vagy bokaízületi fájdalmaktól és merevségtől szenvedett. A tanulmány kezdete után két évvel egyharmaduknál a panaszok nem rosszabbodtak vagy éppen enyhültek. Ennek esélye 80 százalékra emelkedett akkor, amikor az alanyok fizikailag aktívak voltak, mégpedig az aktív csoport résztvevőinek több mint felénél.

Ezt olvasta már? Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

Rövid intervallumok, de rendszeresen

A megfelelő hatás eléréséhez szükséges heti 45 perc testmozgást nem egyszerre kell letudni, hanem a hét folyamán elosztva. A testmozgás kisebb egységekre (intervallumok) osztva és rendszeresen végezve fejti ki jótékony hatását.

A csontok ízületi felszíneit borító ízületi porcok arthrosis esetén elhasználódnak. Elsősorban a nagy terhelésnek kitett ízületek érintettek, amilyen a térd-, a boka- és a gerinccsigolyák közötti ízületek. Az ízületi porcok kopása az öregedéssel járó természetes folyamat, ám az egyénenként változó, hogy kinél milyen mértékben jelentkezik.

Testmozgásra szükség van az ízületek egészségének megőrzéséhez. A csontok ízületi felszíneit védő porcszövetek csak így jutnak elegendő tápanyaghoz, és így tud elegendő ízületi folyadék termelődni. Azonban egyoldalú, túl erős terhelés hatására a porcok idő előtt elhasználódhatnak, elkophatnak. Tehát mind a mozgáshiány, mind a túlerőltetés kerülendő! Az ízületek számára a legmegfelelőbb mozgásforma a gyaloglás, séta, a vízi gimnasztika vagy a kerékpározás.

Tovább A porckopás (artrózis) kezelési lehetőségei

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.