• Kinek, mikor és hogyan írható fel a gyógyászati segédeszköz?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sokan elképzelni sem tudják, mennyi utánjárás szükséges, mire egy beteg hozzájut a támaszt adó, segítséget nyújtó segédeszközéhez. A gyógyászati segédeszközök használata és támogatása jogszabályban meghatározott. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

    Lássuk sorra, mi a teendője annak, aki bármilyen orvosi segédeszközre szorul. Dr. Kelemen Miklós szakjogászt kérdeztük.

    A gyógyászati segédeszközök a gyógyító eljárás során, valamint a rehabilitációban is meghatározó szerepet töltenek be. A betegek életminőségének javítását, javulását szolgálják. Gyógyászati segédeszköznek azt az átmeneti vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élő ember személyes használatába adott orvostechnikai eszközt, vagy orvostechnikai eszköznek nem minősülő ápolási technikai eszközt kell érteni, amely használata során nem igényli egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy folyamatos jelenlétét. Az egyedi méretvétel alapján készülő gyógyászati segédeszköznek a beteg gyógykezelése alkalmával, a gyógykezelés igényeinek megfelelően rendelt, a páciens kizárólagos, egyedi használatra szolgáló eszközt nevezzük, amelyet szakorvosa javasolt.

    Hirdetések

    Minden ilyen eszköz vényköteles?

    Dr. Kelemen Miklós: A gyógyászati segédeszközök alapvetően nem vénykötelesek, bárkinek joga van a számára szükséges gyógyászati eszközt, készüléket megvenni. Más a helyzet akkor, ha a betegnek lehetősége van társadalombiztosítási támogatást igénybe venni sérülése, egészségkárosodása okán. Ilyenkor szükség van a szakorvos által írt vényre, amelyre speciális kód kerül. Ilyen esetben a teljes támogatásra jogosult segédeszközök illetik meg a beteg embert, amelyek az OEP központi listáján szerepelnek az adott betegség típusokhoz kapcsolódóan.

    Egy gerincvédő övet például 15-20 ezer forint helyett térítésmentesen vehet át a beteg, ha érvényes orvosi recepttel érkezik. Ennek a kihordási ideje egy év, vagyis újabbat csakis ezt követően lehet felírni a páciensnek. Akinek viszont nincs orvos által felírt, és BNO-kóddal ellátott vénye, annak teljes árat kell fizetnie a segédeszközökért.

    Olvasson tovább! BNO-kód-rendszer - Jó, ha utánanéz a kezelés előtt!

    A betegek tájékoztatása elég hiányos, sokan nem is tudják, kihez forduljanak, ha bármilyen orvosi segédeszközre van szükségük az egészségük, életminőségük javítása érdekében. Mi a teendőjük?

    Dr. Kelemen Miklós: A szakorvos a páciensét a vizsgálat, illetve a diagnózis felállítása után tájékoztatja arról, hogy milyen segédeszközt ír fel receptre. Tájékoztatja a beteget a gyógyászati segédeszköz kihordási idejéről, rendeltetéséről, a társadalombiztosítási támogatás mértékéről, összegéről, és a beteg által fizetendő pénz mértékéről, illetve a vénybeváltás 90 napos határidejéről. El kell mondani azt is, hogy a páciens az azonos célt szolgáló eszközökből belátása szerint választhat, amennyiben az orvosi szempontból is elfogadható. A beteg erről a vény hátoldalán, aláírásával ismeri el, hogy teljes körű útbaigazítást kapott. Érdemes tudni, hogy a meghibásodott gyógyászati segédeszközhöz a kihordási időn belül javítási támogatás is jár. Ennek mértéke jogi szabályozás alá esik.

    Úgy tudom, hogy vannak olyan gyógyászati eszközök, melyeket kölcsönözni is lehet, vélhetően a magas vásárlási áruk miatt.

    Dr. Kelemen Miklós: Igen, egyes gyógyászati segédeszközöket, társadalombiztosítási támogatás mellett kölcsönzéssel is igénybe lehet venni. Ezek listája is elérhető a NEAK honlapján. A társadalmi szolidaritás elve alapján szociális ellátásként lehetőség van a közgyógyellátás terhére igénybe venni egyes gyógyászati segédeszközöket, illetve azok javítását.

    Frissülő adatbázis: hasznos segítség az érintetteknek
    Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapjáról megtudhatók a gyógyászati segédeszközök támogatására vonatkozó adatok. A NEAK folyamatosan, minden naptári hónap 20. napjáig tájékoztató jelleggel teszi ezt közé. Ez a következőket tartalmazza:

    • a gyógyászati segédeszközök megnevezését, funkcionális csoportját,
    • az eszközök ISO-kódját, kiszerelését,
    • a közfinanszírozás alapjául elfogadott nettó árat,
    • a kölcsönzés napi- vagy havi díját, és az ahhoz nyújtott támogatás mértékét és összegét,
    • az alkalmazott támogatási technikát,
    • a támogatás mértékét és nettó összegét,
    • a kihordási idejét, és az arra felírható és kiszolgálható maximális mennyiséget,
    • az egyes eszközökre vonatkozó konkrét rendelhetőségi feltételeket,
    • a közgyógyellátás keretében történő rendelhetőséget.
      
    További információ: www.neak.gov.hu

    Forrás: WEBBeteg
    Balogh Mária, újságíró
    Szakértő: Dr. Kelemen Miklós, szakjogász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogászati góckutatás

    Uniklinik Fogászat

    Milyen panaszok esetén merül fel a háttérben okként a góc, mint betegség? (x)

    A szív és a diabétesz

    WEBBeteg

    Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

    Élet rheumatoid arthritisszel

    Az, hogy milyen mértékben befolyásolja a rheumatoid arthritis az Ön életét, nagymértékben függ attól is, hogy hogyan tud megbarátkozni...

    Gyógyászati segédeszközök: az...

    Az ortézisek olyan testközeli eszközök, melyek a test elveszett funkcióit pótolják. Az ortézisek termékcsoportja igen sok eszközt foglal...

    Közgyógyellátás: mikor, kinek, hogyan?

    A közgyógyellátás alanyi jogon, normatív vagy a települési támogatás keretében, gyógyszer-támogatásként adható. Kinek, mikor és...

    Változik a gyógyászati segédeszközök...

    Egy évtizednél régebb óta szinte változatlan gyógyászati segédeszköz-ellátási rendszer (GYSE) átalakításra szorul az Egészségügyi...

    Egészségpénztári befizetések - Mire...

    Évente adókedvezményre jogosult a különböző egészségpénztárakba történő befizetések alapján, ennek mértéke 20 százalék, van...

    Gyógyászati segédeszközök

    Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló gyógyászati segédeszközöket, és leírtuk azok általános jellemzőit.

    Csökkenhet a gyógyászati segédeszközök...

    Már látszik az esély arra, hogy a gyógyászati segédeszközök áfája 5 százalékra csökkenjen - számol be a Magyar Idők.

    Májusban Erdélyben dolgoznak a...

    Május 14. és 21. között újra Erdélyben, Hargita megyében dolgoznak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai, akik...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA