• Kinek, mikor és hogyan írható fel a gyógyászati segédeszköz?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Sokan elképzelni sem tudják, mennyi utánjárás szükséges, mire egy beteg hozzájut a támaszt adó, segítséget nyújtó segédeszközéhez. A gyógyászati segédeszközök használata és támogatása jogszabályban meghatározott. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

    Lássuk sorra, mi a teendője annak, aki bármilyen orvosi segédeszközre szorul. Dr. Kelemen Miklós szakjogászt kérdeztük.

    A gyógyászati segédeszközök a gyógyító eljárás során, valamint a rehabilitációban is meghatározó szerepet töltenek be. A betegek életminőségének javítását, javulását szolgálják. Gyógyászati segédeszköznek azt az átmeneti vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élő ember személyes használatába adott orvostechnikai eszközt, vagy orvostechnikai eszköznek nem minősülő ápolási technikai eszközt kell érteni, amely használata során nem igényli egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy folyamatos jelenlétét. Az egyedi méretvétel alapján készülő gyógyászati segédeszköznek a beteg gyógykezelése alkalmával, a gyógykezelés igényeinek megfelelően rendelt, a páciens kizárólagos, egyedi használatra szolgáló eszközt nevezzük, amelyet szakorvosa javasolt.

    Hirdetések

    Minden ilyen eszköz vényköteles?

    Dr. Kelemen Miklós: A gyógyászati segédeszközök alapvetően nem vénykötelesek, bárkinek joga van a számára szükséges gyógyászati eszközt, készüléket megvenni. Más a helyzet akkor, ha a betegnek lehetősége van társadalombiztosítási támogatást igénybe venni sérülése, egészségkárosodása okán. Ilyenkor szükség van a szakorvos által írt vényre, amelyre speciális kód kerül. Ilyen esetben a teljes támogatásra jogosult segédeszközök illetik meg a beteg embert, amelyek az OEP központi listáján szerepelnek az adott betegség típusokhoz kapcsolódóan.

    Egy gerincvédő övet például 15-20 ezer forint helyett térítésmentesen vehet át a beteg, ha érvényes orvosi recepttel érkezik. Ennek a kihordási ideje egy év, vagyis újabbat csakis ezt követően lehet felírni a páciensnek. Akinek viszont nincs orvos által felírt, és BNO-kóddal ellátott vénye, annak teljes árat kell fizetnie a segédeszközökért.

    Olvasson tovább! BNO-kód-rendszer - Jó, ha utánanéz a kezelés előtt!

    A betegek tájékoztatása elég hiányos, sokan nem is tudják, kihez forduljanak, ha bármilyen orvosi segédeszközre van szükségük az egészségük, életminőségük javítása érdekében. Mi a teendőjük?

    Dr. Kelemen Miklós: A szakorvos a páciensét a vizsgálat, illetve a diagnózis felállítása után tájékoztatja arról, hogy milyen segédeszközt ír fel receptre. Tájékoztatja a beteget a gyógyászati segédeszköz kihordási idejéről, rendeltetéséről, a társadalombiztosítási támogatás mértékéről, összegéről, és a beteg által fizetendő pénz mértékéről, illetve a vénybeváltás 90 napos határidejéről. El kell mondani azt is, hogy a páciens az azonos célt szolgáló eszközökből belátása szerint választhat, amennyiben az orvosi szempontból is elfogadható. A beteg erről a vény hátoldalán, aláírásával ismeri el, hogy teljes körű útbaigazítást kapott. Érdemes tudni, hogy a meghibásodott gyógyászati segédeszközhöz a kihordási időn belül javítási támogatás is jár. Ennek mértéke jogi szabályozás alá esik.

    Úgy tudom, hogy vannak olyan gyógyászati eszközök, melyeket kölcsönözni is lehet, vélhetően a magas vásárlási áruk miatt.

    Dr. Kelemen Miklós: Igen, egyes gyógyászati segédeszközöket, társadalombiztosítási támogatás mellett kölcsönzéssel is igénybe lehet venni. Ezek listája is elérhető a NEAK honlapján. A társadalmi szolidaritás elve alapján szociális ellátásként lehetőség van a közgyógyellátás terhére igénybe venni egyes gyógyászati segédeszközöket, illetve azok javítását.

    Frissülő adatbázis: hasznos segítség az érintetteknek
    Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapjáról megtudhatók a gyógyászati segédeszközök támogatására vonatkozó adatok. A NEAK folyamatosan, minden naptári hónap 20. napjáig tájékoztató jelleggel teszi ezt közé. Ez a következőket tartalmazza:

    • a gyógyászati segédeszközök megnevezését, funkcionális csoportját,
    • az eszközök ISO-kódját, kiszerelését,
    • a közfinanszírozás alapjául elfogadott nettó árat,
    • a kölcsönzés napi- vagy havi díját, és az ahhoz nyújtott támogatás mértékét és összegét,
    • az alkalmazott támogatási technikát,
    • a támogatás mértékét és nettó összegét,
    • a kihordási idejét, és az arra felírható és kiszolgálható maximális mennyiséget,
    • az egyes eszközökre vonatkozó konkrét rendelhetőségi feltételeket,
    • a közgyógyellátás keretében történő rendelhetőséget.
      
    További információ: www.neak.gov.hu

    Forrás: WEBBeteg
    Balogh Mária, újságíró
    Szakértő: Dr. Kelemen Miklós, szakjogász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    A rheumatoid arthritises betegek rehabilitációja

    A rheumatoid arthritis az ízületek krónikus, szimmetrikusan jelentkező gyulladásával járó megbetegedés. Az ízületi gyulladás az ízületek károsodásához, zsugorodásához, a mozgások beszűküléséhez, az izmok elgyengüléséhez vezet. Eleinte csak a munkavégzés során akadnak nehézségek, később a mindennapi teendők elvégzése is egyre nehezebbé válik.

    Perifériás idegsérülések rehabilitációja

    Perifériás neurológiai betegség az, amely nem a központi idegrendszerből, vagyis az agyból vagy gerincvelőből indul ki, hanem a gerincvelőből kilépő idegfonatok, idegek, továbbá az ideg-izom kapcsolatok érintettek benne. Ez többnyire a törzsön vagy végtagokon alakul ki, és okoz tüneteket.

    Csökkenhet a gyógyászati segédeszközök áfája

    Már látszik az esély arra, hogy a gyógyászati segédeszközök áfája 5 százalékra csökkenjen - számol be a Magyar Idők.

    Beszédterápia stroke után - Mire számíthat?

    A stroke-betegségek okozta agyi károsodás következtében a betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki beszédzavar. Bár a stroke gyakori velejárója, fontos hangsúlyozni, hogy más idegrendszeri betegségek következményeként is kialakulhat.

    Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

    Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A korai kezelés és a hozzátartozók biztatása nagyon fontos.

    Jelentősen nőnek a vakok és gyengén látók életfeltételeit javító támogatások

    Jelentősen nőnek a vakok és gyengén látók életfeltételeinek javítását szolgáló támogatások - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Tatán, a fehér bot világnapja alkalmából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA