Ízületi kopás - Mit lehet tenni, ha nem lehetséges a műtét?

szerző: Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, sebész, fájdalomspecialista - Fájdalomközpont
frissítve:

Az ízületi kopás, az artrózis rengeteg ember életét megkeseríti, különösen idősebb korban fájhat emiatt a csípő, a térd, a váll. De vajon hogyan lehet segíteni azoknak, akiknél bár előrehaladott a betegség, mégsem jöhet szóba a műtét? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a megoldási lehetőségeket vette számba.

A porc elvékonyodása fájdalommal járhat

Az arthrózis (ízületi porckopás) az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma, amely során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár ritka esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, de ez lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is. A panaszok odáig fajulhatnak, hogy a mozgás jelentősen beszűkül, a betegek gyakran komoly fájdalmakat élnek meg.

Az arthrózis előrehaladott stádiumában sokszor már csak a protézis beültetése tűnik végleges megoldásnak, amely azonban - objektív és szubjektív okok miatt - nem minden esetben kivitelezhető.

Részletesen Arthrózis (ízületi porckopás) - Tünetek és okok

Okok, amiért nem jöhet szóba a műtét

Bármilyen ellenjavallat áll is a háttérben, mindazoknál, akiknél nem valósulhat meg a műtét, más megoldást kell találnunk a szenvedés enyhítésére - hangsúlyozza Arnold doktor.

Mit lehet tenni?

A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat. Ennek egyik leghatékonyabb módja a hiarulonsavas injekció kúra, amely tulajdonképpen „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. A fájdalomcsökkentő hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét. Bizonyos esetekben az orvosi kollagén ízületbe való injektálása lehet a jó megoldás, ami jelentős szakértelmet igényel – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, fájdalomspecialista.

Hasznos eszköz a kezünkben a természetes alapokra épülő lökéshullám terápia, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti.

Az életmódváltás, a megfelelő porcerősítő készítmények és a szakember irányításával végzett, funkcionális gyógytorna szintén lényeges elemei az életminőség javításának. A lényeg, hogy önálló vagy kombinált kezelésekkel, de lehetséges hatékonyan segíteni azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától.

Kapcsolódó A porckopás kezelési lehetőségei

Dr. Arnold Dénes Arnold, sebész, fájdalomspecialistaFájdalomközpont
Dr. Arnold Dénes Arnold, sebész, fájdalomspecialista

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak okai és kezelése

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Ízület
A mozgásszervi panaszokkal orvoshoz fordulók esetében nem kizárólag az ízület megbetegedéséről lehet szó. Más helyről is kiindulhat a fájdalom, ezért egyéb okokra is mindig gondolni kell a háttérben.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.