• Az ülés fájdalmas következménye lehet az isiász szindróma

    WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit
    Szerző:
    WEBBeteg

    Azzal, hogy őseink annak idején leereszkedtek a fáról, és kiegyenesedtek, hatalmas evolúciós előnyre tettek szert, de ahogyan a mondás is tartja, nincsen öröm üröm nélkül: ezzel az új testhelyzettel olyan szintre emelték a gerincoszlop terhelését, ami csak kivételes esetben bírja károsodás nélkül egy emberöltőn át.

    Derékfájás, nyakfájdalom, isiász (lumbágó) – hogy csak néhányat említsünk a leggyakoribb, szinte mindenki előtt jól ismert kórképek közül. Mit tehetünk a fájdalom ellen? Létezik hatékony megelőzési módszer? Cikkünkben többek között erre keresünk válaszokat.

    A gerinc felépítése

    A gerinces élőlények szilárd belső vázát, támasztékát a gerinc adja, emberek esetében ez 33-35 darab csigolyát (7 nyaki-, 12 háti-, 5 ágyéki-, 5 keresztcsonti- és 4-6 farok-csigolya) jelent. Hogy a gerincoszlop ne csupán szilárdító, hanem egyben mobilis is legyen, a kemény csigolyatestek között porckorongok helyezkednek el, melyek a kellő rugalmasságot biztosítják.

    Ezen porckorongok két rétegből állnak, egy külső vastagabb, és egy belső puhább szövetből. A stabilitás fokozásáról a csigolyák között ezen kívül kisebb ízületek, illetve őket több ponton összekötő szalagrendszerek gondoskodnak, melyhez hozzájárul a gerinc mellett futó, annak mozgását biztosító izomrendszer is.

    Ha a csigolyatestek közti porckorong szövete sérül, a belső rész könnyen kitüremkedik, ami könnyen nyomást gyakorolhat a mellette futó idegi struktúrákra (akár a gerinccsatornában futó idegszálakra, akár az onnan kilépő ideggyökökre). Ebből a szempontból a leggyakrabban a nyaki, illetve az ágyéki szakasz érintett, feltehetőleg azért, mert e szakaszok vannak a leginkább kitéve a megterhelésnek. Ezt a jelenséget porckorong-sérvnek nevezzük.

    Hirdetések

    Hogyan keletkezik az isiász?

    Amennyiben a fentebb vázolt porckorongsérv lokalizációja olyan, hogy a gerincoszlop alsó szakaszán (L5-S1-S2, és néhány szál az S3, S4-ből) kilépett idegszálakból összeadódó, úgynevezett ülőideget (nervus ischiadicus) helyezi nyomás alá, megjelennek a lumbágó jellegzetes tünetei.

    Ritkábban egyéb kiváltó okok is állhatnak a háttérben, mint például a gerinccsatorna beszűkülése tumoros folyamat által, vagy az ülőideg direkt kompressziója baleset kapcsán. Az ülőideg az emberi szervezet legvastagabb idege, melynek kompressziója viszonylag könnyen felismerhető tünetekkel jár. Hátterében az ideg jellegzetes lefutása áll, a comb hátsó oldalán fut a térdárokig, majd ott két ágra válik, és beidegzi a lábszár és a talp izmait.

    Az isiász tünetei

    Az isiász egyik igen jellegzetes tünete a fájdalom, melynek intenzitása tág határok között változhat. Van, amikor hirtelen, éles, villanásszerű nyilallással kezdődik, és van, amikor csak enyhe, esetleg közepesen erős fájdalmat érez a beteg – rendszerint deréktájon, illetve az ideg lefutása mentén az alsó végtagokban.

    Ehhez társulhat még zsibbadás, bizsergő vagy égő érzés, a bőrérzés zavarai, reflexkiesés vagy az érintett végtag gyengesége. Súlyos esetben bénulásos tünetek, illetve széklet- vagy vizelet-visszatartási zavarok léphetnek fel.

    A kivizsgálás menete

    A súlyos tünetekkel járó, mint a hirtelen nagyon erős intenzitású fájdalom, mely nem szűnik, széklet- és/vagy vizeletinkontinencia esetén azonnali szakorvosi vizsgálat javasolt, míg enyhébb esetekben a háziorvossal való konzultáció elegendő lehet.

    Az isiászos tünetekkel rendelkező páciens jellegzetes testtartású, kíméli az érintett oldali végtagot, csípőt, emiatt teste oldalra hajlik. Bizonyos testhelyzetekben a fájdalom intenzitása hirtelen fokozódik, mely a vizsgáló szakember számára fontos diagnosztikai jel. A továbbiak során rendszerint különféle képalkotó vizsgálatok (röntgen, MR vagy CT) következnek, melyek célja a kiváltó ok felderítése.

    Hogyan kezelhető az ülőideg-zsába?

    A konzervatív kezelési módok közé a gyógyszeres szájon át bevehető, vagy súlyosabb esetben injekció, infúzió formájában bejuttatott fájdalomcsillapítás áll. Erre a célra legtöbbször kiválóan alkalmasak az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentők, melyek egy része vény nélkül is elérhető a gyógyszertárakban. Emellé mindenképpen javasolt az izomlazító készítmények alkalmazása, melyek célja a kórosan befeszült izmok elernyesztése, és ezáltal a fájdalom intenzitásának csökkentése. A bőrfelületre kenhető gyulladáscsökkentő gélek, krémek szintén jótékony hatással lehetnek a kellemetlen panaszok enyhítésében.

    Szerencsére az ülőidegzsába a legtöbb esetben 1-2 héten belül múlik, vagy legalábbis a panaszok jelentős enyhülése várható. Természetesen, amennyiben a kiváltó ok például porckorongsérv továbbra is fennáll, a tünetek újbóli felléptével kell számolni. Érdemes tehát ilyenkor – az akut szak elmúltával – a megelőzésre helyezni a hangsúlyt.

    Súlyosabb esetekben (például bénulásos tünetek, inkontinencia kialakulása, szűnni nem akaró intenzív fájdalom) a sérült porckorong miatt műtéti megoldás jön szóba.

    Az isiász kialakulásának megelőzése

    A helyes testtartás, gerinctorna, fizikoterápiás eljárások mind alkalmasak lehetnek arra, hogy ismert hajlam esetén vagy anélkül is a porckorong sérülésének esélyét, illetve a már kialakult porckorongsérv tüneteinek mértékét csökkentsük.

    Rendszeres úszás, illetve a fentebb már említett gerinctorna alkalmasak lehetnek arra, hogy megerősítsék a gerincközeli izomrendszert, ezzel is segítve a helyes testtartás megőrzését, és a gerincoszlop stabilitásának fenntartását.


    Forrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Dr. Gyulai Nóra

    Életmódtanácsok a tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegeknek.

    Ízületi fájdalmak gyötrik?

    WEBBeteg

    Egyszerű és célzott fájdalomcsillapítás masszázsfej segítségével. (x)

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

    A derékfájás lehetséges okai

    Az egyszerű derékfájdalom legtöbbször otthoni kezeléssel is javul, bizonyos esetekben azonban nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást, mivel a derékfájás komolyabb betegségek tünete is lehet.

    A derékfájás: hogyan kezelhető?

    A derékfájósok számához képest csak kevés embernek van műtétre szüksége, a legtöbb esetben néhány hetes otthoni kezeléssel, fokozott elővigyázatossággal, esetleg gyógyszeres kezeléssel javulhat.

    Nem hagyja aludni a derékfájás? Íme, a segítség!

    A derékfájás nem csak napközben nehezítheti meg az életet, de akár az alvást is zavarhatja. Sőt, a rossz alvási pozíció tovább ronthat az állapoton. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a megoldási lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

    Irodai munka és mozgásszervi problémák

    Egyre nagyobb a mozgásszervi panaszokkal küzdő betegek száma. A háziorvosi rendelők, a reumatológiai és ortopédiai szakrendelések tele vannak az ülő életmód áldozataival. Manapság az emberek többsége városban él, autóval jár, és sokan ülőmunkát végeznek, amely a mozgásszervek egészsége szempontjából nagyon káros.

    Hogyan segít a mozgásszervi bántalmakon az orvosi gyógymasszázs?

    A mozgásszervi megbetegedések sokrétű elterjedése társadalmunkban gyökeresen tükrözi a rohanó, stresszes és figyelmetlen hozzáállásunkat önmagunk és embertársaink irányába. Napjainkban minden második ember szenved valamilyen eredetű fizikális fájdalomtól.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA