A porclágyulás tünetei és kiváltó okai

szerző: Dr. Takács Emőke - WEBBeteg
frissítve:

A porclágyulás (chondromalatia) a porc szerkezetének megváltozását, lágyulását, felrostozódását jelenti. Ha más ízületi eltérés nincs, önmagában nem feltétlenül okoz panaszt. Leggyakrabban a térdet, térdkalácsot érinti.

A porclágyulás gyakran már fiatalkorban kialakul. A betegek 20%-a 20 évesnél is fiatalabb, 75%-uk pedig 50 év alatti. Mindemellett a nőknél gyakoribb problémát jelent a kisebb általános izomtömeg miatt.

Milyen jelei lehetnek a porclágyulásnak?

A sportoló fiataloknál gyakori, hogy mozgás közben egyik vagy mindkét térdük elülső részén tompa vagy szúró fájdalmat, a térd kattogását vagy ropogását érzik. A fájdalmat sokszor megerőltetésnek tulajdonítják. A térd fájdalma fokozatosan alakul ki, kezdetben csak nyugalmi helyzetből való induláskor, ülésből, fekvésből való felálláskor jelentkezik, később már lépcsőn vagy egyenetlen felszínen járáskor is, sőt állandósulhat is.

Mik a kiváltó tényezők?

A porclágyulásra számtalan tényező hajlamosíthat:

  • anatómiai eltérések, pl. a térdkalács nem megfelelő helyzete az ízületben,
  • az alsó végtagok tengelybeli eltérése (befelé álló térdek vagy X-térd), mely miatt mozgás közben az ízületi felszínek nem megfelelően terhelődnek,
  • lúdtalp,
  • nem megfelelő módon végzett sport vagy edzés,
  • megerőltetés,
  • különféle (akár mikro)sérülések (pl. ütközés, esés).

Hajlamosító sporttevékenységek: foci, röplabda, kosárlabda, tenisz, kerékpározás, gimnasztika, lovaglás.

A megerőltetés – elsősorban az ismétlődő térdhajlítással járó fizikai aktivitás (ugrálás, guggolás, futás stb.) – jellemzően fokozza a panaszokat.

A térdkalács belső felszínét sima porcréteg borítja, a chondromalatia patellae (a térdkalács porclágyulása) a térdkalács belső porcos ízületi felszínének felpuhulását, felrostozódását, érdessé válását jelenti. Mozgás közben a térdkalács a combcsonton mozog, a térd hajlításakor pedig rányomódik a combcsontra. Ha belső felszíne érdessé válik, akkor mozgáskor fájdalom keletkezik.

A beteg elsősorban tartós ülés (pl. autóvezetés, mozi) után felkelve érez fájdalmat, a térdkalács mögött fáj az ízület, amely a térdkalács combcsonthoz való nyomásával is kiváltható.

Hogyan diagnosztizálható a porclágyulás?

A diagnózis alapja az orvos (ortopédus, traumatológus, sportorvos) által végzett fizikális vizsgálat. A képalkotó vizsgálatok közül a röntgenfelvétel nem mutat semmilyen eltérést, az MR viszont kimutatja az ízületi felszín szerkezeti eltéréseit. A laborvizsgálat egyéb, pl. gyulladásos betegségek kizárása céljából jöhet szóba.

Milyen kezelési módszerek léteznek?

A kezelés kezdetén, általában néhány hétig, mindenképpen pihentetés javasolt. Segíthet még a jegelés, fizikoterápia, a porcépülést elősegítő gyógyszerek (glükózamin, chondroitin-szulfát) és erős fájdalom esetén a nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése. A fájdalom megszűnése több hónapot is igénybe vehet.

Miután a fájdalom elmúlt, a térd eredeti állapotának visszaállításához gyógytorna javasolt, melyben gyógytornász tud segítséget nyújtani. A nyújtó, bemozgató hatású tornák elindítását követően (ilyen pl. a vízi-aerobic, a kerékpározás) csak lassan, fokozatosan térjünk vissza a megerőltetőbb sportaktivitásokhoz.

Krónikussá váló esetekben - amennyiben a fájdalom nem múlik - arthroscopiára, sebészi beavatkozásra is szükség lehet. Arthroscopia során nemcsak a diagnózis felállítására, hanem szükség esetén műtéti megoldásra is lehetőség nyílik, pl. a porc egyenetlenségeinek (felrostozódások, repedések) korrigálására (ún. shaving eljárással), a leváló darabok vagy kóros nyálkahártyaredők eltávolítására, esetleg ízületitok-plasztikára.

Hogyan előzhető meg a porclágyulás?

Sportoláshoz mindig viseljünk megfelelő cipőt, testmozgás előtt mindig melegítsünk be, nyújtsunk, emellett a fájdalmas mozgásokat lehetőség szerint kerüljük el, a futás távolságát pedig szükség esetén csökkentsük.

Tovább Mi a különbség a porcerősítő készítmények között?

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Takács Emőke

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik, ortopéd-traumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.