Élet rheumatoid arthritisszel

szerző: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

Az, hogy milyen mértékben befolyásolja a rheumatoid arthritis az Ön életét, nagymértékben függ attól is, hogy hogyan tud megbarátkozni betegségével. Fizikoterapeuták segítségével próbálja meg leküzdeni a betegsége által eredményezett korlátokat.

Több szervet is érinthet
Az osteoarthritisszel szemben, ami csak a csontokat és az ízületeket érinti, a rheumatoid arthritis a könnymirigyek, a nyálmirigyek, a szív és a tüdő belhártyáját, a tüdőt és nagyon ritkán az ereket is érintheti.

Az alábbiakban néhány általános tanács olvasható, melyek hozzájárulhatnak a betegség elfogadásához.

1. Legyen pozitív a hozzáállása! Orvosával együtt dolgozzanak ki egy kezelési tervet. Ez hozzájárul ahhoz, hogy kezébe vegye a betegsége irányítását. Vizsgálatok szerint azok a betegek, akik átveszik az irányítást betegségük felett, és aktívan kezelik a kórképet, kevesebb fájdalmat észlelnek és ritkábban járnak orvoshoz.

2. Használjon gyógyászati segédeszközöket! Egy fájdalmas térdnek szüksége lehet sínezésre.

Egy bot segíthet Önnek, hogy az ízületek terhét egy kicsit csökkentse járás közben. A botot az érintett ízülettel ellentétes oldalon levő kézben fogja. Hogyha kezei is betegek, akkor különböző gyógyászati segédeszközök és készülékek, segíthetnek Önnek az aktív életvitel fenntartásában.

Keresse fel orvosát, illetve egy gyógyászati segédeszköz boltot, hogy megkérdezze, milyen készülékek tudnának Önnek segíteni.

3. Ismerje a teljesítő képességeinek határait! Pihenjen, amikor fáradt. A rheumatoid arthritis gyakori fáradtsággal, illetve izomgyengeséggel járhat együtt.

Pihenjen, vagy dőljön le egy fél órára, vigyázva, hogy az éjszakai alvást ne befolyásolja.

4. Kerülje azokat a tevékenységeket, amik az ujj ízületeit túlterhelhetik! Ahelyett, hogy marokra szorítja táskáját, válasszon egy olyat, aminek vállpántja van. A befőttes üveget például üvegnyitó segítségével nyissa ki, ne pedig a kéz szorítóerejét használja. Ne csavarja, illetve ne használja erőteljesen az ízületeket.

5. Egy tárgy tömegét több ízületre oszlassa el! Egy nehéz edény felemeléséhez például használja mind a két kezét.

6. Pihenjen! Időnként álljon meg, pihenjen, nyújtózkodjon.

7. Figyeljen oda, hogy tartása megfelelő legyen! A nem megfelelő tartás egyenetlen tömegeloszlást eredményezhet, és megterhelheti az ízületeket, illetve az izmokat. A megfelelő tartás kialakításában segíthet a rendszeres gyaloglás. Egyes emberek szerint, az úszás szintén hozzájárul a tartás javításához.

8. Használja a legerősebb izmait és a nagyízületeket elsősorban! Ne a kezével nyomja be a nehéz üveg lengőajtót, dőljön inkább neki. Amikor felemel egy tárgyat a földről, hajlítsa be a térdét és guggoljon, miközben a hátát egyenesen tartja.

Étrendi ajánlások rheumatoid arthritis esetén
Az autoimmun kórképek közé tartozó, az egész szervezetet érintő betegség, mely krónikus ízületi gyulladást okoz, de hosszú távon a csontrendszer ásványi anyag tartalmának csökkenéséhez vezet. Gyakran társul hozzá sicca szindróma, amely a nyálkahártyák és a szem szárazságát jelenti. A diéta célja a beteg tápanyagigényének a kielégítése, az ízületi merevség, az izomfájdalom miatti nehézkes étkezések megkönnyítése. Étrendi ajánlások rheumatoid arthritis esetén

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Cikkajánló

A rheumatoid arthritis

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Rheumatoid arthritis
Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.