• Bevezetés a porcszövet titkaiba

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hányféle porc van az emberi testben? Meg tud-e újulni a porcszövet? Van-e remény a porckopásban szenvedőknek? Ezekre a kérdésekre kerestük és kaptunk választ a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának szervezésében létrejött Science Cafe előadássorozat egyik állomásán Dr. Zákány Róza prezentációjában.

    A porc a támasztószövetek közé tartozó, közepesen szilárd, rugalmas állományú szövet.

    A porcszövetben egyetlen sejtféleség él, a kondrocita (porcsejt). A sejtek között egy fehérjékben és szénhidrátokban gazdag alapállomány, az extracellularis mátrix, melyet a porcsejtek termelnek.

    Hirdetések

    A porcszövet jellemzői


    Science Café előadássorozat
    • A porcszövet nem tartalmaz ereket,
    • A porcszövet nem „fáj”, nincsenek benne idegek
    • Táplálása a környezetéből beáramló tápanyagok révén történik, alacsony szintű
    • A porcszövetben nagyon alacsony az oxigén szint
    • Alacsony regenerációs (megújulási) képességgel rendelkezik
    • A porcsejtek felnőttekben nem osztódnak
    • Azonban nagyon hosszú életűek, akár élethosszig túlélnek
    • A porc alapállomány jelenléte alapvető a porcsejtek megfelelő működéséhez.

    A kondrocita jellemzői:

    • kerekded alakja nagyfokú ellenállást biztosít az összenyomó erőkkel szemben
    • felnőtt emberi szervezetben nem osztódik
    • lassú az anyagcseréje, de nagyon hosszú életű, akár élethosszig túlél.

    Porcszövetek típusai

    Porc- és csontfejlődési rendellenességek

    Achondroplasia: a porcképződés hiánya. Csont-porcképződési zavar a csöves csontok és gerinccsontok növekedési hibájával.

    Rhizomeliás chondrodyspalsia punctata: a hyalinporcban -térdkalács, könyök, váll, csípőizületi vápa, stb.- lerakódó meszesedéssel, törpenövéssel, mikrocephaliával (kisfejűség), súlyos értelmi fogyatékossággal, szem, bőrtünetekkel, izületi összehúzódással (kontraktura), stb. járó betegség.

    Az extracellularis matrix összetétele és rendezettsége alapján, mely függ az adott helyen található porc mechanikai igénybevételétől, három porcszövet típust különböztetünk meg:

    • üvegporc
    • rostos porc
    • rugalmas porc

    Az üvegporc (hyalinporc)

    Ellenáll az összenyomó erőknek, a mozgások ütési erejének felfogásában fontos az ízületi felszíneken.

    Fontos szerepe van:

    • a szegycsont és a bordacsontok kapcsolatában;
    • merevítő szerepe van a légutak üregének állandó nyitva tartásában;
    • biztosítja az orr, orrsövény alakját.

    Az embrió vázát hyalinporc képezi, majd a porcszövet aktív szerepet játszik a csontképződésben. A különböző (enchondrális és desmogén) csontosodási mechanizmusok nélkülözhetetlenek:

    • a koponyacsontok kialakulásában elsősorban embrionális kötőszövetes lemezek vesznek részt;
    • a végtagok és a törzs csontjai a hyalinporc előtelepeiből csontosodnak.
    Porc

    A csontképződés előfeltétele a porcszövet elmeszesedése és ereződése. Ez alakul át csontszövetté később. A csontok hossznövekedését a növekedési porc biztosítja.

    A rostos porc

    Fő alkotó eleme a kollagén rost. Jellemzője, hogy ellenáll a nyíróerőknek: csigolyák közötti porckorong ilyen, valamint az ízületi porckorongok szövete.

    Rugalmas porc

    Elasztikus vagy rugalmas rostokat a fülkagylóban lévő fülporcban találunk.  A sejtekben leggazdagabb porcszövet, viszonylag alacsony szakítószilárdság jellemzi, hajlékony és nagyfokú alakmegtartási képességgel rendelkezik. Főleg rugalmas rost van az alapállományában.

    Porchártya

    A szervek porcból álló merevítő struktúráinak tokszerű kötőszövetes rétege. Lehetővé teszi a porc növekedését és regenerációját. Az ízületi porcnak nincs porchártyája, az ízületi folyadékkal maga az üvegporc érintkezik. A porchártya hiánya miatt az ízületi porc megújulására csekély az esély.

    Nehezen visszafordítható káros folyamatok

    Tudta?

    Az optimális mértékű, ritmikusan ismétlődő terhelés jótékony hatású az ízületi porc anyagcseréjére. A statikus terhelés, a túlzott ütésszerű terhelés hosszabb távon porckárosító hatású vagyis a porcsejtek valahogyan „érzékelik” a mechanikai ingereket

    A porc alapállomány nagy mennyiségű vizet tartalmaz, főként ez biztosítja az összenyomással szembeni ellenálló képességét. A víz döntően a szénhidrátokhoz kapcsolódik a szövetben, ezért a csökkent hialuronsav és kondroitin szulfáttartalom alacsonyabb víztartalmat, ezáltal „puhább”, kevésbé ellenálló ízületi porcot eredményez.

    Az ízületi porc nap, mint nap jelentos mechanikai igénybevételnek van kitéve. Nagyfokú térfogatváltozások és folyadékmozgás jellemzi a magas víztartalmú porcmatrixot az összenyomó erők hatása során és változik a porcfelszín „kenése” is. A porcszövet nem fáj, a fájdalomérzet az ízületi porc alatti csontszövetben keletkezik.

    A porclágyulás ízületi porc elfajuláshoz, ízületi gyulladáshoz, végül porcleépüléshez vezethet. A gyulladás során ontó enzimek kerülnek az ízületi folyadékba, ezek tovább károsítják az ízületi porcot.

    Lehetőségek a gyógyításban

    Az ízületi porcfelszín szövethiánya nem gyógyul meg magától. Bizonyos újraépítés lehetséges saját porcsejt beültetéssel. Ezzel az eljárással általában sajnos nem nyerünk üvegporcot, gyengébb rostos porc keletkezik.

     A kondrociták az embrionális korban porcelőfutár sejtekből differenciálódnak, melyek embrionális őssejtekből alakulnak ki. Mesterséges szövet előállítás lehetséges felnőtt őssejtek felhasználásával.

     Bevezetés a porcszövet titkaiba 

     A Debreceni Egyetemen csirkeembriókból nyert porcelőfutár sejtekből létrehozott sejtkultúrákban vizsgálják a porcszövet differenciálódását és a sejtek jelátviteli útvonalait. Ennek az embrionális porckeletkezést modellező kísérleti rendszernek az alkalmazása nagy múltra tekint vissza a laboratóriumban, emellett az utóbbi három évben sikerült egy egér és egy emberi sejtvonalban is beállítani azokat a feltételeket, melyek alkalmazásával porcdifferenciáció történik bennük.

    A kísérletek során megfigyelték, hogy a differenciálódó porcszövet mechanikai ingerlése serkenti a porcmátrix képződését, jelenleg vizsgálják, hogy az ingert milyen módon "érzékelik a sejtek" és ez a stimuláció milyen jelátviteli úton fejtheti ki a porckialakulást serkentő hatást.

     Bevezetés a porcszövet titkaiba 

    (Cikkünk a Debreceni Egyetem Science Café előadássorozat szakmai támogatásával jött létre. A további előadásokról az egyetem honlapján talál információt.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Miért ropognak az ízületeim? - Az orvos válaszol

    20 éves lány vagyok, korábban 2 évig intenzív súlyzós edzéseket végeztem. Azt tapasztalom, hogy borzasztó módon ropog mindenem bármilyen kisebb mozdulatot is tegyek. Mi a teendő? Szedjek porcerősítőt? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Porckopása van? Ezek az injekciós kezelések segíthetnek

    A térdben jelentkező kopás fájdalmassá teheti a hétköznapi tevékenységeket is, mint a lépcsőzés, a leülés, a felállás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban az injekciós terápiák jelentős javulást hozhatnak.

    A térdízületi porckopás és kezelési lehetőségei

    A porcsérülések lehetnek akut vagy krónikus panaszok okozói, melyek gyakran igen erős vagy tartós fájdalommal járnak. Az esetek többségében a porcok kopásával járó elváltozások fordulnak elő.

    Ízületi kopás - pihensz vagy gyógyulsz?

    Nemzetközi kutatások szerint az ízületi betegségek, a különféle kopások és gyulladások a fejlett országok felnőtt lakosságának több mint egyharmadát érintik és gyakran okoznak a mindennapokat megkeserítő fájdalmat, mozgáskorlátozottságot.

    Fület és orrot növesztenének a testzsír őssejtjeiből brit kutatók

    Fület és orrot növesztenének a testzsír őssejtjeiből brit kutatók egy új eljárás segítségével. A porcszövetet már sikerült előállítani, a biztonsági tesztek azonban még hátravannak.

    Körülírt porchiány

    Általában valamilyen csavaró mozgás mellett fennálló nagy erejű ütés, ütközés következménye, melyek aztán a porcot, sőt az alatta lévő csontot is károsítják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Ginzengtartalmú készítmény, számos gyógyhatással. Tudjon meg többet! (x)
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások