5 tévhit a sclerosis multiplexről

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A sclerosis multiplexben szenvedő beteg életét számos tévhit nehezíti meg, ám ha sikerül ezeket különválasztani a tényektől, az segít abban, hogy a diagnózis ellenére teljes életet élhessen.

1. Tévhit: A sclerosis multiplexben szenvedő nőknek nem szabad teherbe esniük

Ez az állítás határozottan tévhit. A terhesség évében (9 hónap terhesség + 3 hónap gyermekágy) nincs változás a fellángolások arányában, illetve a terhességnek nincsenek hosszú távú hatásai a betegségre.

Az elmúlt 40 év számos tanulmánya utal arra, hogy a terhesség valójában csökkenti az SM-fellángolások számát, különösen a második és harmadik trimeszterben!

A terhesség nyilvánvalóan rendkívül személyes döntés, ezért az SM-nek nem szabad jelentős szerepet játszania az erről való döntésben. Ugyanakkor a betegség kezelési lehetőségei megváltoznak a terhesség során, így mindenképpen beszéljen orvosával, ha gyermeket tervez!

2. Tévhit: Minden sclerosis multiplex betegnek tolószékre lesz szüksége

A legtöbb SM-betegnek nem lesz komoly testi fogyatékossága: szakértők szerint kétharmaduk továbbra is képes járni, ám sokuknak lesz szükségük valamiféle segítségre, mint pl. botra, mankóra vagy járókeretre. Noha a betegnek át kell gondolnia, hogyan fog mozgásban maradni, az SM nem jelenti azt, hogy le kell mondania róla. A mobilitás segít abban, hogy folytassa mindennapi életét, abban továbbra is megtalálja az értelmet és élvezetet.

3. Tévhit: Az SM-betegeknek nem szabad edzeni

Igazából ennek az állításnak pont az ellenkezője igaz: a testmozgás jót tesz az általános egészségnek és segít kezelni az SM tüneteit. A testmozgás javítja az erőt, kitartást és az egyensúlyt, emellett a hangulatot, gondolkodást, bélműködést és az általános életminőséget is.

Vannak azonban speciális szempontok, melyeket figyelembe kell venni. Az edzés miatti túlhevülés ronthatja az SM tüneteit, ezért ajánlott testmozgáskor több szünetet is tartania, hogy lehűljön. Mozogjon reggel, mikor még nincs meleg, az edzésprogramot pedig a képességeihez és korlátaihoz kell igazítani! Ha a tünetek változnak, ennek megfelelően módosítson rajta! Kérjen segítséget az edzésprogram összeállításában olyan terapeutától, akinek vannak tapasztalatai sclerosis multiplexes betegekkel!

4. Tévhit: A sclerosis multiplex betegeknek abba kell hagyni a munkát

Ha épp mostanában diagnosztizálták, ne jusson arra a következtetésre, hogy be kell fejeznie a munkát. Lehet, hogy a jó szándékú barátok, rokonok azt sugallják majd, hogy kerülje a megfeszített munkát és maradjon otthon pihenni. Erre azonban nincs szükség. Általában ugyanis akik azért mondanak fel, hogy kerüljék a munkával járó stresszt, hamarosan rájönnek, hogy a munkanélkülivé válásnak is megvan a maga stressze. A munka stimulációja és a munkatársakkal való kapcsolat hiánya miatt üresnek érezheti az életét.

A tény az, hogy a legtöbben sclerosis multiplexszel mennek nyugdíjba, nem pedig amiatt.

5. Tévhit: Az SM halálos betegség

A sclerosis multiplexes betegek várható élettartama nagyon közel van az általános lakosság várható élettartamához. A legtöbb SM-beteg rákban, szívbetegségben vagy stroke-ban hal meg, akárcsak bárki más.

Ritka esetben a súlyos fogyatékossággal élő betegek olyan szövődmények miatt veszítik el az életüket, mint a tüdőgyulladás, ám a legtöbb szövődmény megakadályozható a betegség tüneteinek kezelésével és rendszeres, megelőző egészségügyi ellátással.

Az SM-betegek korai elhalálozásának fontos rizikófaktora a fel nem ismert és nem kezelt depresszió, mely öngyilkossághoz vezethet. Ha komoly hangulatingadozásokat tapasztal, beszéljen orvosával!

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
WebMD
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.