A köszvény okai és hajlamosító tényezői
A köszvény egy több szervet érintő betegség, melyben megemelkedik a húgysav szintje a vérben, ami az ízületek gyulladását okozhatja, ilyenkor pedig az ízületek deformálódhatnak, és akár mozgáskorlátozottság is kialakulhat. Mi okozza és milyen hajlamosító tényezőket ismerünk?
Hogyan előzhető meg a köszvényes roham? |
Fontos a testsúly csökkentése, speciális diéta betartása, purinszegény ételek fogyasztása javasolt. Naponta legalább 3 liter folyadékot kell fogyasztani. Kerüljük a puringazdag élelmiszerek bevitelét (pl.: vörös húsok, belsőségek, bab, gomba, hal, spárga). Javasolt az alkoholtilalom is. |
Kockázati tényezők
Néhány tényező növelheti a húgysav szintjét a vérben, ami a köszvény kialakulásához vezethet. Ezek a kockázati tényezők három nagyobb csoportba sorolhatóak:
- betegségek, melyek növelik a húgysav szintjét
- életmódbeli tényezők
- genetikai tényezők
Hajlamos-e Ön a köszvényre?
Az alábbi állapotok, illetve körülmények növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát:
Betegségek
- Magas vérnyomás
- Diabétesz
- Vesebetegség
- Magas zsír- és koleszterinszint
- Oszteoatritisz
A téma cikkei - Köszvény |
5/1 A köszvény és tünetei 5/2 Milyen vizsgálatokra számíthat? A köszvény diagnosztikája 5/3 A köszvény kezelése 5/4 Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása 5/5 A köszvény hosszú távú szövődményei |
Gyógyszerek
- A tiazid (thiazid) típusú vízhajtók,
- aszpirin
- magas vérnyomás kezelésére használatos egyes gyógyszerek
Életkor és nem
Köszvény gyakrabban alakul ki férfiaknál, feltehetően azért, mert húgysav-szintjük eleve magasabb, mint a nőké, a menopauzát követően azonban a nők húgysav-szintje is megközelíti a férfiakét. Ennek megfelelően férfiakban, általában valamivel korábban alakul ki köszvény (40-50 év között), míg nőknél a menopauzát követően.
Életviteli tényezők
Az elhízás növeli a köszvény kialakulásának kockázatát, különösen, ha állati eredetű élelmiszerek nagymérvű fogyasztásával társul. Ezek a fogások magas purin tartalommal rendelkeznek, a köszvény tulajdonképpen a purin anyagcsere zavara.
Magas purin tartalmú ételek:
- vörös húsok – marha, bárány, sertéshús
- tenger gyümölcsei – kagylók, olajos halak
- belsőségek – máj, szív
Alkohol
A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növeli a köszvény kialakulásának kockázatát. A sörnek (még az alkoholmentes változatának is) magas a purin tartalma, ami rohamot idézhet elő, ezért ha lehet, inkább teljes mértékben iktassa ki étrendjéből. A mérsékelt borfogyasztás nem növeli jelentősen a köszvény kialakulásának kockázatát.
Genetika
Tanulmányok kimutatták, hogy a köszvény gyakran öröklődik. Öt köszvényes betegből legalább egynél, a családban már előfordult köszvény.
Hajlam
Nem egyértelműen tisztázott, hogy egyesek miért hajlamosabbak a köszvény kialakulására, mint mások, akiknek ugyanolyan magas a húgysavszintje. Vannak olyan emberek, akinél a magas húgysavszint ellenére sem alakul ki a köszvény.
Ha köszvényes panaszokat észlel, mielőbb keresse fel orvosát!
Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit