A köszvény okai és hajlamosító tényezői

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit frissítve:

A köszvény egy több szervet érintő betegség, melyben megemelkedik a húgysav szintje a vérben, ami az ízületek gyulladását okozhatja, ilyenkor pedig az ízületek deformálódhatnak, és akár mozgáskorlátozottság is kialakulhat. Mi okozza és milyen hajlamosító tényezőket ismerünk?

Hogyan előzhető meg a köszvényes roham?
Fontos a testsúly csökkentése, speciális diéta betartása, purinszegény ételek fogyasztása javasolt. Naponta legalább 3 liter folyadékot kell fogyasztani. Kerüljük a puringazdag élelmiszerek bevitelét (pl.: vörös húsok, belsőségek, bab, gomba, hal, spárga). Javasolt az alkoholtilalom is.

Kockázati tényezők

Néhány tényező növelheti a húgysav szintjét a vérben, ami a köszvény kialakulásához vezethet. Ezek a kockázati tényezők három nagyobb csoportba sorolhatóak:

  • betegségek, melyek növelik a húgysav szintjét
  • életmódbeli tényezők
  • genetikai tényezők

Hajlamos-e Ön a köszvényre?

Az alábbi állapotok, illetve körülmények növelhetik a köszvény kialakulásának kockázatát:

Betegségek

  • Magas vérnyomás
  • Diabétesz
  • Vesebetegség
  • Magas zsír- és koleszterinszint
  • Oszteoatritisz

A téma cikkei - Köszvény

5/1 A köszvény és tünetei
5/2 Milyen vizsgálatokra számíthat? A köszvény diagnosztikája
5/3 A köszvény kezelése
5/4 Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása
5/5 A köszvény hosszú távú szövődményei

Gyógyszerek

  • A tiazid (thiazid) típusú vízhajtók,
  • aszpirin
  • magas vérnyomás kezelésére használatos egyes gyógyszerek

Életkor és nem

Köszvény gyakrabban alakul ki férfiaknál, feltehetően azért, mert húgysav-szintjük eleve magasabb, mint a nőké, a menopauzát követően azonban a nők húgysav-szintje is megközelíti a férfiakét. Ennek megfelelően férfiakban, általában valamivel korábban alakul ki köszvény (40-50 év között), míg nőknél a menopauzát követően.

Életviteli tényezők

Az elhízás növeli a köszvény kialakulásának kockázatát, különösen, ha állati eredetű élelmiszerek nagymérvű fogyasztásával társul. Ezek a fogások magas purin tartalommal rendelkeznek, a köszvény tulajdonképpen a purin anyagcsere zavara.

Magas purin tartalmú ételek:

  • vörös húsok – marha, bárány, sertéshús
  • tenger gyümölcsei – kagylók, olajos halak
  • belsőségek – máj, szív

Alkohol

A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növeli a köszvény kialakulásának kockázatát. A sörnek (még az alkoholmentes változatának is) magas a purin tartalma, ami rohamot idézhet elő, ezért ha lehet, inkább teljes mértékben iktassa ki étrendjéből. A mérsékelt borfogyasztás nem növeli jelentősen a köszvény kialakulásának kockázatát.

Genetika

Tanulmányok kimutatták, hogy a köszvény gyakran öröklődik. Öt köszvényes betegből legalább egynél, a családban már előfordult köszvény.

Hajlam

Nem egyértelműen tisztázott, hogy egyesek miért hajlamosabbak a köszvény kialakulására, mint mások, akiknek ugyanolyan magas a húgysavszintje. Vannak olyan emberek, akinél a magas húgysavszint ellenére sem alakul ki a köszvény.

Ha köszvényes panaszokat észlel, mielőbb keresse fel orvosát!

Minden, amit a köszvényről tudni kell

Az ízületi fájdalmak lehetséges okai
A köszvény és tünetei
A köszvényes rohamok
A köszvény okai és hajlamosító tényezői
A köszvény hosszú távú szövődményei
A köszvény diagnosztikája
A köszvény kezelése
Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása
Életmódtanácsok köszvényes betegeknek
Reuma vagy köszvény?
A húgysav
A magas húgysavszint okozta egyéb betegségek

Dr. Lesznyák Judit Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit

Cikkajánló

A köszvény és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Köszvény
A köszvény az ízületi gyulladás rohamokban jelentkező formája. Ha arra ébred, hogy nagylábujja, bokája, térde vagy más ízülete forró, duzzadt és érzékeny, ezek nagy valószínűséggel köszvény tünetei.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.