Rheumatoid arthritis - Mi az a céltudatos kezelés?

szerző: Dr. Juhász Péter - WEBBeteg
megjelent:

A rheumatoid arthritis (RA) betegséggel kapcsolatos ismeretek folyamatos bővülése és ezzel párhuzamosan a kezelési lehetőségek növekedése az elmúlt évtizedben alapjaiban megváltoztatta a betegség gondozásához való hozzáállást.

Régebben kevés hatékony terápia állt rendelkezésre, illetve a kezelés alapvetően konzervatív jellegű volt, komolyabb gyógyszeres kezelést csak a kifejezetten súlyos állapotú, vagy előrehaladott ízületi károsodással rendelkező betegeknél alkalmaztak.

Az elmúlt húsz évben vált fokozatosan egyre nyilvánvalóbbá, hogy a betegség korán elkezdett és agresszív (megfelelő erejű) kezelés nélkül rövid idő alatt is jelentős ízületi károsodást okozhat, mely a további kezelési esélyeket rontja, illetve elveszi a lehetőségét a későbbiekben a teljes értékű funkcionális állapot elérésének. Az is egyértelművé vált, hogy az ízületi károsodás mértéke az ízületi gyulladás nagyságának (és fennállási idejének) függvénye és nagyságrendileg párhuzamos azzal. Bizonyossá vált, hogy egy adott mérték alá csökkentett gyulladás mellett az ízületi károsodás jelentősen lelassul, sőt megáll. Az ízületi károsodás mértéke, illetve a funkcionális állapot, életminőség és munkaképesség közötti összefüggés is egyértelmű lett. Innentől elsődleges hosszútávú cél lett az ízületi károsodás megállítása!

A DAS28 jelentősége és számítása

De milyen mértékig/mértékben kezeljük betegeinket? Ehhez először is szükség van egy ismételhető és nagyrészt objektív mérőszámra, mely jól leírja a beteg mindenkori állapotát és fenntartás nélkül ismételhető, mint például cukorbetegségnél a vércukorszint, vagy magas vérnyomás betegségnél a vérnyomás érték.

Rheumatoid arthritisnél a sokféleség és szerteágazó tünetek miatt a gyulladásos aktivitás értékelése is számos nehézségbe ütközik. Hogyan értékeljük a beteg állapotát, amikor mindenki fájdalomküszöbe más és más? Valakinél egyértelműen jelentkeznek a gyulladásos jelek a vérben (vérsüllyedés, C-reaktív fehérje) másoknál nem, illetve a különböző időpontokban történő betegvizsgálat során nehéz összevetni a gyulladás által érintett ízületek számát és lokalizációját, ha fejből kell visszaidézni a múltbeli állapotot.

Ezen nehézségek feloldása céljából születtek az olyan összetett (kombinált) betegségaktivitási mérőszámok, mint például a legáltalánosabban elterjedt DAS28 érték, mely 28 ízület értékelésén alapuló betegségaktivitási index.

A DAS28 érték számításához szükséges paraméterek közé tartozik a 28 kiemelt ízület (mindkét oldalon a kéz kisízületei mellett a csukló- könyök- váll- és térdízületek) nyomásérzékeny és duzzadt voltának megítélése és számszerűsítése, a vörösvértest-süllyedés, vagy C-reaktív fehérje mint gyulladásos laborparaméter és a beteg általános értékelése az állapotáról egy 100 mm-es skálán jelölve. A négy paraméterből matematikai súlyozással (egy képlet segítségével) kapjuk meg a DAS28 értéket, mely nagyságrendileg egy 0 és 10 közé eső szám.

A DAS28 ismeretében és azt széles körben alkalmazva lehetővé vált nemzetközi vizsgálatok nagyszámú betegeinek elemzése során meghatározni a DAS28 azon értékeit, ami mellett a gyulladás olyan alacsony mértékű, hogy az ízületi károsodás jelentősen lelassul, vagy megáll. Ezen értékeket maradék tünetek esetén alacsony betegségaktivitásnak, vagy a tünetmentesség megközelítésétől kezdve gyulladásmentes állapotnak (remisszió) nevezzük. A klinikai gyakorlatban ezen értékek elérése kívánatos ahhoz, hogy a betegnél az ízületi károsodás minimalizálódjon, hosszú távon funkcionális állapota ne csökkenjen, munkaképessége megmaradjon.

Minimalizálható az ízületi károsodás

A céltudatos kezelés lényege, hogy az orvos/egészségügyi szakember a beteg terápiáját egy összetett betegségaktivitási mérőszám (pl. DAS28) alkalmazása mentén állapítja meg és állítja be legalább az alacsony betegségaktivitás, de optimális esetben a gyulladásmentes állapot elérése céljából.

A betegképviseletek, az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) és az Amerikai Reumatológus Társaság (ACR) is ajánlja az RA céltudatos kezelését, a beteg állapotának rendszeres felmérését és a kezelési cél elérése érdekében történő terápiás módosítást a további ízületi károsodás minimalizálása céljából.

(WEBBeteg - Dr. Juhász Péter)

Cikkajánló

A rheumatoid arthritis

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Rheumatoid arthritis
Hazánkban is sokan szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia és Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.