Sokízületi gyulladás: hogyan segít a betegszervezet a betegséggel való megküzdésben?

szerző: Dr. Ortutay Judit - WEBBeteg
megjelent:

Egy krónikus betegséggel együtt élni nem könnyű feladat, számos terhet ró az egyénre, a családra, és a beteg környezetére. A sokízületi gyulladást (rheumatoid arthritis) a tudomány mai állása szerint még nem tudjuk meggyógyítani, de gondos kezeléssel a tünetek jelentős mértékben csökkenthetők, és a betegség előrehaladása lelassítható, esetenként megállítható.

A gyógyszeres kezelés, a fizioterápia és a gondozás az egészségügyben dolgozó szakemberek feladata. A gyógyszerek utasítás szerinti pontos szedése, a laboratóriumi és egyéb kontrollvizsgálatokon való részvétel, a naponta végzett gyógytorna, és a kapott életmódi tanácsok betartása a betegek házi feladata.

Ezen túl azonban a rheumatoid arthritis betegséggel élő embernek mindennapjaiban sok problémával kell megküzdenie: önellátás, háztartás, munka, ügyintézés, gyermeknevelés, stb. Ezek megoldásában sokat segíthet a sorstársak tapasztalata. Az önsegítő csoportok olyan laikus (nem szakmai) szervezetek, amelyekben a közös problémával küzdő emberek összefognak az információgyűjtés, erőforrásaik mozgósítása útján egymás kölcsönös segítése, támogatása céljából.

A rheumatoid arthritis
Több százezren szenvednek az arthritisek (ízületi gyulladások) különböző formáinak eredményeként kialakuló folyamatos fájdalomtól és fizikai korlátoktól. A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája. A rheumatoid arthritis

Az első ilyen szervezet 1935-ben az Egyesült Államokban alakult, Európában a második világháború után sorra jöttek létre a reumatológiai betegséggel élők egyesületei, hazánkban pedig a nyolcvanas évek óta léteznek. Rendszeres klubüléseiken lehetőség van tapasztalatcserére, új barátok szerzésére, felvilágosító, betegségismertető, életmódi tanácsokkal szolgáló előadások meghallgatására, végre van idő a meghívott szakemberekkel beszélgetni, és feltenni nekik azokat a kérdéseket, amelyekre a szorosan vett egészségügyi ellátás során nem jut idő.

Számos közös programot szerveznek, amely nem a betegségről szól: kirándulást, fürdőzést, színház- és mozi látogatást, vezetett múzeumi sétát, stb. A hazai klubok és egyesületek munkáját segíti és fogja össze a Magyar Reumabetegek Egyesülete, és képviseli hazánkat az európai betegszervezetben. Legfontosabb feladata, hogy segít a betegség okozta terhek feltárásában, igyekszik ezeket, és enyhítésük lehetőségeit széleskörűen ismertetni a betegek, orvosok és a társadalom körében. Ezt a célt konferenciák, fórumok, kampányok rendezésével, információs anyagok terjesztésével, a nemzetközi programokhoz való csatlakozással kívánja elérni. Az önsegítő egyesületek motorjai azok a betegek, akik aktívan részt vesznek tevékenységükben. Nagy szükség van rájuk, hiszen a betegséggel való megküzdés közös ügyünk: együtt könnyebb.

(Dr. Ortutay Judit)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Kovács Diána, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.