Térdszalag-sérülések

porcepitok.hu
megjelent:

A térd sérülése esetén elszakadhatnak a térd szalagjai, az inak megduzzadhatnak, sőt a mindennapos megerőltetés is koptatja a térdet. A külső és belső oldalon lévő oldalszalagok főleg az ízület oldalirányú merevítéséért felelősek.

A térdízület mozgásában az ízületen átívelő izmok aktívan, míg a térdkalács, a szalagok, a meniszkuszok és a tok passzívan vesznek részt. A térdízület felépítésében részt vesz a combcsont, a sípcsont, a szárkapocscsont, a térdkalácscsont, valamint szalagok, C-alakú porcok, mely utóbbiak az ízület harmonikus mozgásáért, az ízület stabilizálásáért felelősek.

Melyek számítanak a leggyakoribb térdsérüléseknek?

A térdsérülések közül a térdszalagok és a C-alakú porcok (meniszkuszok) sérülései fordulnak elő leggyakrabban. A szalagok sérülései lehetnek a szalaghúzódás, részleges- vagy teljes szalagszakadás. A leggyakoribb sérülés a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag szakadása. Bizonyos sportok (sí, snowboard, focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás közben kialakuló csavarásos sérülésekkor) hajlamosítanak is elülső keresztszalag-sérülésekre.

Az elülső keresztszalag sérülésekor hirtelen hasító fájdalom alakul ki; a térd beduzzad. Ha a szakadt darab esetleg hátraesik; akkor a térdhajlításban elmaradás, és terhelésre jelentkező fájdalom, térdízületi instabilitás alakul ki (a térd lötyögőssé válik). Előfordulhat az is, hogy a beteg egyes mozgásokat nem tud elvégezni (guggolás, futás).

Az elülső keresztszalag-szakadás kombinálódhat a belső, ritkábban a külső C-alakú porc (meniszkusz) szakadásával is. Szalag- és meniszkusz-sérülés együttes kialakulása esetén a térd forgatásakor jelentkezik hirtelen fájdalom és elakadás. Gyakori tünet az is, hogy a térd flexiós tartásban rögzül.

Az oldalszalagok teljes szakadása esetén térdízületi duzzanat, melegség; vérömleny-képződés, oldalirányú instabilitás alakulhat ki. A beteg a vizsgálat során az oldalszalagok felett nagyfokú fájdalmat jelez.

Megemlítendő az ún. „unhappy triad”(szerencsétlen hármas), amikor az elülső keresztszalag, a belső oldalszalag és a félhold alakú meniszkusz egyszerre sérül.

Hogyan kezelhetők a térdsérülések?

A térdsérülésekkel leggyakrabban traumatológus, ortopédus vagy sportorvos foglalkozik. A sérült térdről először általában röntgenfelvétel készül, majd amennyiben indokolt, a későbbiekben MR- vagy ultrahang-vizsgálatra is sor kerülhet. Ha az oldalszalag-szakadás beigazolódott, és panaszokkal jár, akkor minden esetben célszerű annak műtéti megoldása; a további ízületi károsodás megelőzése miatt.

Térdízületi tükrözés (arthroscopia) során megvizsgálják, hogy a szalagok tartanak-e, a meniszkuszokon nincs-e szakadás, milyen az ízületi porc felszíne, nincs-e ízületi szabadtest. A leszakadt részeket eltávolítják, az ízületet átöblítik, porcfelszínt shaverezik (a felszíneket simítják), esetleges szalagszakadásokat összevarrják....

(porcepitok.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

27 Sellő Mozgásszervi Terápiás Centrum - Dr. Puskás Réka, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.