• Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása

        A köszvény a purinanyagcsere zavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas duzzanatot, égető fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Krónikus fennállása esetén ízületi deformitás, tophus alakul ki, ezért fontos, hogy köszvényes panaszok esetén mielőbb keresse fel orvosát.

        A téma cikkei - Köszvény

        7/1 A köszvény és tünetei
        7/2 A magas húgysavszint és a köszvény
        7/3 Milyen vizsgálatokra számíthat?
        7/4 A köszvény kezelési lehetőségei
        7/5 Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása
        7/6 A magas húgysavszint okozta más betegségek
        7/7 A köszvény hosszú távú szövődményei

        A köszvényes diéta

        A köszvényes diéta célja a szérum húgysavszint mérséklése a purinfogyasztás csökkentésével, a testtömeg normalizálása, valamint a rohamok kialakulásának megelőzése gyakori, kis étkezésekkel, zsírszegény ételeket fogyasztva.

        Az alkoholt (az alkoholmentes sörnek is magas a purintartalma) teljes mértékben ajánlott kiiktatni az étrendből, hiszen rohamot idézhet elő.

        A diéta összetétele függ a kiindulási testsúlytól. Ha valaki  túlsúlyos, akkor az étrend energiaszegény (25-30 kcal/ttkg) kell, hogy legyen, de nem szabad koplaló napokat tartani, mert az csak súlyosbítja a betegséget. A fehérjebevitel 0,8-1 g/ttkg (testtömeg kilogramm), és főleg növényi eredetű legyen. Az állati eredetű fehérjék közül a sovány tejtermékeket ajánlott fogyasztani. A zsírbevitel ne haladja meg a 30 energia százalékot naponta. A zsíros ételek fogyasztása amellett, hogy hizlal, rohamot válthat ki. Szénhidrátokból 3-5 g/ttkg fogyasztása ajánlott egy nap, ezek általában purin ürítő hatásúak.

        Hirdetések

        Ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás (2-3 liter/nap) csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, teák, gyümölcslevek formájában. Kiváló purin ürítők az alkalikus gyógyvizeink (pl. Balfi, Parádi, Salvus), valamint a csalántea.

        Életmódtanácsok köszvényes betegeknek

        Bár nem lehet előre megjósolni, hogy mikor alakul ki egy köszvényes roham, mégis van néhány dolog, amivel megpróbálhatjuk megelőzni a kialakulását. Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk a panaszok megelőzése érdekében. Az alábbi életmódtanácsok segíthetnek elkerülni a köszvényes roham kialakulását, az már csak ráadás, hogy ezek egyaránt hozzájárulnak a vesebetegségek és a szívbetegségek megelőzéséhez is.

        Bővebben Életmódtanácsok köszvényes betegeknek

        Ajánlott és ellenjavallt élelmiszerek

        A purin beviteli mennyisége nem lehet több 100-200 mg-nál. A purintartalom csökkenthető a nyersanyagok előfőzésével. Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök, gabonatermékek, zsírszegény tej és tejtermékek képezik, emellett tojás (heti 3-4, főleg a fehérje, zsírszegényen elkészítve), kevés sovány hús és húskészítmények adhatóak.

        Receptek köszvényeseknek

        A WEBBeteg receptgyűjteményéből egy kattintással kiválaszthatja a köszvényeseknek ajánlott finom fogásokat a főételektől a desszertekig.

        TIPP WEBBeteg receptgyűjtemény

        Magas a purin tartalma a legtöbb halfélének, a belsőségeknek, az élesztőnek, a füstölt húsoknak, a sertés, marha, pulyka, kacsa és nyúlhúsnak, a száraz hüvelyeseknek, zöldborsónak, szójának, földimogyorónak és a tenger gyümölcseinek.

        A zöldségek és gyümölcsök minden mennyiségben ajánlottak, kivételt képez a szárazbab, lencse, szója, sárgaborsó, zöldbab, sóska, paraj, mivel ezeknek magasabb a purin tartalma a többihez képest. A mogyoró, a mandula és a dió fogyasztását magas zsírtartalmuk miatt kerülni kell.

        Gabonaipari termékek közül fogyasztható a búzaliszt, rizs, kenyerek (főleg teljes kiőrlésű), abonett, száraz tészták, gabonapelyhek (zabpehely, rizspehely, kukoricapehely). Kerülendők a magas zsír- és cukortartalmú péksütemények (pl. lekváros bukta, croissant, kakaós csiga, tepertős pogácsa, stb.).

        Sarokfájdalom gyermekkorban

        Gyakori kérdések Húgysavam 445-ös értéket mutat a 345 helyett. Okozhatja a csípő illetve Baker ciszta problémámat a köszvény? Dr. Bogdán Aurél traumatológus, ortopédus válasza az Orvos válaszol rovatban

        A húsok közül ajánlottak, de csak kis mennyiségben (napi 30-60 g) a sovány húsrészek, zsírszegény konyhatechnológiával elkészítve, előfőzve (pl. töltött ételek, rakottak, húsgombócok, felfújtak). Nem ajánlott a füstölt, zsíros húsok, belsőségek, felvágottak, kolbászok, hurkák, kocsonya fogyasztása.

        A tej és tejtermékek közül nem javasolt a zsíros tej, zsíros sajtok (pl. trappista, karaván, ementáli, pannónia), tejszín, tejföl, vaj.  Lehet fogyasztani a sovány tejet, joghurtot, kefirt, sovány sajtokat (pl. óvári, Medve light), zsírszegény tejfölt, gyümölcsjoghurtot, sovány túrót.
        Az étrendben nem szerepelhet húsleves, erőleves, helyette zöldség- és gyümölcslevesek (sovány tejjel elkészítve) adhatóak.

        A pörkölteket, vadételeket, halkonzerveket szintén kerülni kell, helyettük vagdalt és húsgombóc fogyasztható zsírszegényen elkészítve, a húst előfőzve, esetleg egy részét zöldséggel helyettesítve. Salátákkal (pl. kefires) és sűrítés nélküli főzelékekkel (angolos, franciás) lehet változatosabbá tenni az étrendet, emellett főtt vagy héjában sült burgonya, főtt tészta, párolt rizs zöldségekkel adható köretnek.

        Desszertként olyan édességeket célszerű választani, amelyeknek magasabb az értékes tápanyagtartalma (pl. gyümölcssaláta, gyümölcsjoghurt). Cukor helyett mesterséges édesítőszereket használjanak édesítésre.

        Nagyon magas

        150mg vagy e feletti/ 100g

        Magas purintartalmúak

        75-150mg/ 100g

        Közpes purin tartalmúak

        40-75mg/ 100g

        Alacsony purintartalmúak

        40mg/100g alatt

        borjúmirigy

        spárga

        belsőségek
        élesztő

        húskivonatok

        pecsenyelé

        csirkemell

        liba

        szardínia

        kagyló

        pisztráng

        hering

        halikra

        lazac

        tonhal

        makréla, garnéla

        füstölt húsok

        füstölt halak

        napraforgómag

        földimogyoró

        mazsola

        szárnyasok és halak bőre

        sertés

        marha

        borjú

        birka

        pulyka, csirkecomb

        kacsa

        nyúl, őz, szarvas

        szalonna, virlsi

        kolbászfélék

        füstöltsonka

        szalámifélék

        tőkehal fogas, ponty

        szárazbab

        sárgaborsó, lencse

        szója

        mák

        angolna, lepényhal

        zöldborsó

        karfiol

        brokkoli

        zöldbab

        paraj,

        tofu

        gabonapelyhek

        fehér liszt és ezekből készülő termékek

        eddig nem sorolt zöldségek

        gyümölcsök

        tojás

        tej

        kefír, joghurt, sajtok

        tejföl

        túró

        vaj

        burgonya

        pisztácia, kókusz

        dió, mandula

        rizs

        olaj, margarin

        méz

        cukor

        Olvasson tovább! A köszvény hosszú távú szövődményei

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg összeállítás
        Szakértőink: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Dr. Holjencsik Tamás, érsebész főorvos - Vanderlich Egészségcentrum

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Hüvelyfertőzés?

        WEBBeteg

        Akár 10 másodperc alatt kiderítheti, hogy mi okozza tüneteit!

        Megtermékenyítés

        T. Zs., fordító

        Hogyan zajlik a mesterséges megtermékenyítés? Ismerje meg a folyamatot!

        Reuma vagy köszvény? Mi a különbség?

        A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik, érdemes odafigyelni a különbségekre. Melyek ezek?

        Milyen ételeket kerüljön, ha...

        Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. A WEBBeteg összegyűjtötte, hogy milyen étrendi...

        A köszvény hosszú távú szövődményei

        A köszvénybetegség a szervezetben kicsapódó húgysavkristályok által kiváltott tünetegyüttes, mely olyan ízületi gyulladást okozhat...

        Életmódtanácsok köszvényes betegeknek

        Bár nem lehet előre megjósolni, hogy mikor alakul ki egy köszvényes roham, mégis van néhány dolog, amivel megpróbálhatjuk megelőzni a...

        CPPD - Kristálybetegség és álköszvény

        A CPPD (kalcium-pirofoszfát-dihidrát) kristálybetegség, általában idősebb embereknél jelentkezik heveny (álköszvény) vagy krónikus...

        A köszvény okai és hajlamosító...

        A köszvény egy több szervet érintő betegség, melyben megemelkedik a húgysav szintje a vérben, ami az ízületek gyulladását okozhatja...

        Megtalálták a köszvény okát?

        Egy rosszul működő gén miatt hiányzó szállítófehérje okozza sok esetben a köszvényt - állapították meg amerikai kutatók, tizenkét...

        A gyümölcslevek is ludasak lehetnek

        A gyümölcslevek fogyasztása is lehet ártalmas: egy friss amerikai kutatás szerint, a köszvényes ízületi panaszok mögött sokszor a...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA