A kulcscsonttörés és kezelése

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
frissítve:

A kulcscsont egy S alakú csont, mely a szegycsontot köti össze a lapockával, így összeköttetést teremtve a törzs és a felső végtagok között. A kulcscsont törése leggyakrabban közlekedési balesetben vagy sporttevékenységek kapcsán fordul elő.

Kulcscsonttörés okai és tünetei

A kulcscsont egy S alakú csont, mely a szegycsontot köti össze a lapockával, így összeköttetést teremtve a törzs és a felső végtagok között. A kulcscsont törése leggyakrabban közlekedési balesetben (kerékpárról, motorról való leesés) vagy sporttevékenységek kapcsán fordul elő.

A kulcscsont

Gyakoribb olyan sportágaknál, ahol a testközelség, vagy magasabb sebesség miatt nagy erőbehatás érheti a vállat. Ilyen helyzetek fordulhatnak elő a jégkorong, futball, kézilabda, rögbi vagy a lovassportok űzése során.

A törés felismerése nem nehéz, hiszen a nagyfokú fájdalom mellett, a bőr alatt felszínesen elhelyezkedő csont végig tapintható. Ha a tört végek elmozdulnak egymáshoz képest, akkor a széli részt a kar tömege lefelé húzza, míg a középső részt a nyaki fejbiccentő izom felfelé fogja húzni. Annak érdekében, hogy ez az elmozdulás a lehető legkisebb legyen, a sérült alátámasztja a sérült oldali karját, és fejét is oldalra billenti, hogy az izom ellazuljon.

A kulcscsonttörés kezelése és a rehabilitáció

Ritkán előfordulhat olyan ér vagy ideg sérülése, mely a kulcscsont alatt fut. Ilyen szövődmények esetén sürgős műtét lehet indokolt. A szövődmény nélküli kulcscsonttörést általában műtét nélkül kezelik. Rögzítőkötést helyeznek a mellkasra, mely arra szolgál, hogy a törött csontvégek minél közelebbi helyzetben rögzüljenek egymáshoz képest. Amennyiben a csont vérellátása jó, 4 hét alatt a tört csontvégeket áthidalja az újonnan képződött csontszövet, mely a későbbiekben megerősödik.

További 2 hét után, gyógytorna szükséges a teljes gyógyuláshoz. Amennyiben nagyobb a csontvégek elmozdulása, vagy ér- és idegképlet is sérül, illetve ha tudjuk, hogy a későbbiekben is várható jelentős igénybevétel sportolók esetén, akkor mindenképpen a műtét a választandó eljárás.

A kulcscsont törtvégeit lemezzel egyesítik, majd ilyen esetekben is rögzítő kötést helyeznek fel. A kötés lényege, hogy a vállakat hátrafeszítve biztosítja a kulcscsont megfelelő állását, míg a hónaljárkot szabadon hagyja, hogy ne nyomja az ott futó idegeket és ereket.

A rehabilitáció fokozatosan kezdhető meg a műtét utáni 2-4 héten belül. A gyógytorna célja, hogy a mellkasfali és felső végtagi izmok ne sorvadjanak el, és a kar mozgástartománya teljes maradjon. Először az izmok passzív mozgatásával kezdődhet, majd fokozatosan bekapcsolva az aktív mozgást a gravitáció ellenében, majd a legvégén erő ellenében lehet a vállövet tornáztatni. Ez az aktív rehabilitáció, 3-4 hónap után hozhat teljes gyógyulást.

Lásd még

Dr. Szamosi Szilvia, reumatológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.