• Hogyan előzhető meg a lúdtalp terhesség alatt?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A terhesség különféle lábfájdalmakat okozhat, melyek közül az egyik leggyakoribb probléma a terhességi lúdtalp. Noha a lúdtalp a terhesség során normális lehet, az azzal járó fájdalom sosem.

    Azoknál a nőknél, akik már a terhesség előtt is lúdtalpasak voltak, nagyobb a kockázata, hogy a terhesség során fájdalmas lúdtalp deformitás alakuljon ki.

    A normális lábszerkezet fenntartásában számos szalag és ín segít, ám ezek némelyike a terhesség során károsodhat.

    Hirdetések

    Miért alakul ki a terhességi lúdtalp?

    Egyes terhességgel összefüggő hormonok mennyisége a terhesség során nő. Ezek egyike a relaxin, melyet a hüvelyi szülés megkönnyítésére termel a szervezet. A hüvelyi szüléshez elengedhetetlen, hogy a kismedencei csontokat összetartó szalagok elernyedjenek. Ez teszi lehetővé, hogy a csontok kismértékben elmozdulhassanak annak érdekében, hogy a magzat végighaladhasson a szülőcsatornán.

    A lúdtalp


    A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülött korban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A lúdtalpas állapot kezelésének célja tehát a megelőzés.
    A lúdtalp>>

    Sajnos ez a hormon a láb ínszalagjait is befolyásolja, ami megsüllyedt lábboltozatot eredményezhet. Azonban nem csak az ínszalagok lazulása vezethet bokasüllyedéshez. Nagymértékben hozzájárul a terhességhez kapcsolódó súlygyarapodás is, ami növeli a lábra és a lábboltozatot támogató struktúrákra nehezedő stresszt.

    Mikor a lábboltozat megsüllyed, a lábfej is meghosszabbodik. Sok nő tapasztalja, hogy a terhesség során vagy közvetlenül azután, fél-egy számmal nő a cipőmérete. A lábfej eme megnyúlása, és a lábboltozat megsüllyedése talpi íngyulladáshoz, a sarok fájdalmához vezethet. Ez a fajta fájdalom általában az ágyból kilépve, vagy tartós állás, illetve lépcsőzés hatására rosszabbodik.

    A terhességi lúdtalp megelőzése

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A terhességi lúdtalp megakadályozásához viseljen olyan cipőt, mely megfelelő támogatást nyújt. Kerülje el a hosszú ideig tartó egyhelyben állást, illetve a mezítláb járást. Tartson szünetet, ahányszor csak úgy érzi, a lába kezd elfáradni. A lábak felemelésével csökkentheti a láb- és bokaduzzanatot, ez segít abban, hogy jobban érezze magát.

    Az ortopédiai talpbetétek rendkívül hasznosak a lábboltozat stabilizálásában. Amennyiben a láb jobb pozícióban van, a munka nagy részét a csontok veszik át, így csökken az inakra és szalagokra nehezedő nyomás. Ha bármilyen ilyen típusú változást érez a lábában, keressen fel egy szakorvost, annak érdekében, hogy elkerülje a maradandó károsodást.

    Mivel terhesség alatt bőven van miért aggódni, nem muszáj, hogy a lúdtalp miatt is aggódnia kelljen. Megelőzéssel és korai felismeréssel, kezeléssel elérheti, hogy lába egészséges legyen a terhesség alatt is.

    (WEBBeteg - Cs. K.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Alacsony trombocitaszám terhesség alatt - Mit jelent?

    Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami általában kezelésre szorul. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője árulta el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA