Részletesen a rhabdomyolysisről

Dr. Rákóczi Éva
szerző: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus - WEBBeteg
frissítve:

A rhabdomyolysis a vázizomzat károsodásával, szétesésével, pusztulásával járó megbetegedés, amely az izomzat myoglobin proteinjének a vizeletbe történő kiválasztódásával jár.

A szervezetben 3 fő izomtípus van jelen: simaizom, vázizom, szívizom. A vázizom mozgatja a gerincet és az ízületeket. A rhabdomyolysis a vázizmokat érinti. A myoglobin az izomsejtek egy fehérje komponense, ami a véráramba kerül, ha a vázizomzat rhabdomyolisisben sérül.

A kreatin-kináz, amely egy enzim az izomsejtekben, vizsgálható a vérben, ami által monitorozható rhabdomyolisisben az izomkárosodás foka. A harántcsíkolt izom sérülésének következtében, myoglobin jelenik meg a vérben. Ez a myoglobin később a vesén keresztül a vizeletbe kerül. Ha nagyon magas a myoglobin szintje a vizeletben, az akut veseelégtelenséghez vezethet.

A rhabdomyolysis főbb okai

Sérülés, izombántalom, fizikai behatás Anyagcsere, ionháztartási zavarok Gyógyszerek, élvezeti szerek Egyéb
Izomtrauma, zúzódás Súlyos égés Drog (kokain, heroin, amphetamin) Genetikai izombetegségek
Gyermekbántalmazás Alacsony foszfát- kálium, vagy magnézium vérszérum szintek Alkoholmérgezés Bakteriális-és vírus fertőzések: legionella, mycoplasma, pneumococcus, CMV, EBV
Súlyos izomösszehúzódások agyvérzésnél Fulladás, testhőcsökkenés Vérzsír csökkentő gyógyszerek (statinok) Daganatos betegségek
Elhúzódó fekvés (eszméletlen állapot, kóma) Súlyos pajzsmirigy alulműködés Antiparkinzon szerek Autoimmun gyulladásos betegségek (myositis, dermatomyositis, polymyositis)
Extrém fizikai aktivitás (maratoni futás) Cukorbetegség Psychiátriai gyógyszerek, altatószerek, HIV ellenes gyógyszerek, clochicin Kígyóméreg (Afrika, Ázsia és Dél-Amerika)
Természetgyógyászati szer: guarana

Ez a cikk is érdekelheti Myositis - A krónikus izomgyulladás tünetei és kezelése

Tünetek: Izomfájdalom, izomfeszülés, izomgyengeség

Izomsérülés nyomai a testen, de minden nyilvánvaló izomsérülés nélkül is lehet rhabdomyolysis. Izomfájdalom, izomfeszülés, izomgyengeség fordul elő leggyakrabban rhabdomyolysisben, a betegek felében azonban a kórkép tünetszegény lehet. Kialakulhat légzési elégtelenség is. A vizelet színe sötétté válik, mert az izmokból felszabaduló myoglobin kiválasztódik a vizeletben, ez okozza a vizelet vöröses, sörbarna elszíneződését. Ezen tünetek észlelésekor orvoshoz kell fordulni.

Ez a cikk is érdekelheti Izomsérülések: zúzódás, izomszakadás, vérömleny

A rhabdomyolysis kivizsgálási menete

Az, hogy a beteget orvos lássa, mindennél fontosabb, hiszen a diagnózis felállításához a beteg fizikális vizsgálata elengedhetetlen. A betegséget a klinikai tüneteken kívül, vér- és vizeletvizsgálattal lehet igazolni. A vérvizsgálathoz teljes vérkép, anyagcsere panel, izom enzim vizsgálatok szükségesek. Ha a vérben emelkedettek az izom enzimek (kreatin-foszfokináz (CPK), SGOT, SGPT, LDH) értékei, a betegség igazolható. A CPK megtalálható még a szívizomban és az agyban is, az enzim típusok ennek megfelelően tipizálhatóak. A myoglobin szint emelkedett mind a vérben, mind a vizeletben.

Komplikációk rhabdomyolysisben

Az egyik legsúlyosabb komplikáció a veseelégtelenség. A betegek 33-66 százalékában alakulhat ki, a halálozási arány magas, 40-50 százalék. Egy másik súlyos komplikáció a rekesz, vagy kompartment syndroma. Ebben az esetben az izomkárosodás miatt duzzanat keletkezik, az elkülönült rekeszes területnek megfelelően megemelkedik a nyomás.

Mindezek együttesen, az érintett szövetek keringését veszélyeztetik. A kompartment syndroma gyakran baleset után alakul ki az alsó végtagon, vagy a hasfali izomzatában és azonnali sebészeti beavatkozást tesz szükségessé. A rhabdomyolysis a vérben elektrolit eltéréseket hozhat létre. Az izomkárosodás következtében, az izomsejtekből a vérbe áramló kálium és foszfát szintek megemelkednek.

Kezelés, prognózis

Természetesen a kiváltó ok alapján kell kezelni a beteget. A drogok-, alkoholfogyasztás, gyógyszerek felfüggesztése, az ionháztartás rendezése, a pajzsmirigy-funkció normalizálása szükséges, amennyiben ezek a kiváltó okok. Ha első körben nem deríthető fel a megbetegedés oka, genetikai eltérés, vagy autoimmun eredet után kell kutatni. Nagyon fontos a súlyos komplikációk kivédése szempontjából a vesefunkció követése, az elektrolit-háztartás gyors rendezése, az izom enzimek monitorozása, ezek elvégzése céljából a beteget kórházi megfigyelés alá kell vonni. Ha mégis kialakulnak a súlyos komplikációk, a beteg dialízis kezelésre szorulhat.

A rhabdomyolysis késői felismerése súlyos következményekkel járhat, de az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt formákban, a kilátások jók. A legtöbb kiváltó ok reverzibilis. Fokozott figyelmet érdemel a fitness és body building egyre divatossá váló világában, azok veszélyeztető hatása. A lipidcsökkentő hatású gyógyszerek (statinok) alkalmazása során, a rhabdomyolysist a ritkább mellékhatások közé sorolják, de óvatosságra int, ha olyan beteg kezdi szedni ezt a gyógyszert, akinél korábbról ismert a vesekárosodás. A felsorolt esetekben ha izomgyengeség, fáradtságérzés jelentkezik, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Rákóczi Éva, belgyógyász-infektológus

Cikkajánló

Izom
Izomsérülések (húzódások, zúzódások) esetén az izmokat ért mechanikai hatás miatt azok szerkezete károsodik. A sérülés mértékétől függően az izom mozgatása nehézkessé válhat, de akár az is előfordulhat, hogy a sérült nem képes mozgatni az adott végtagot. Milyen készítményekkel segíthetjük az izmaink regenerálódását?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Debreceni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.