• A változás korában a koleszterinszint is változik

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők koleszterinszintje a változás korában megemelkedik, ezért ezekben az években célszerű, a bármilyen okból végzett laboratóriumi vizsgálatkor a koszorúérbetegségnek ezt a jelentős kockázati tényezőjét is megmérni. A fontos vizsgálati eredményt az American Journal of Epidemiology közölte.

    A világszerte végzett nagy vizsgálatok évtizedek óta bizonyítják, mennyire téves az a közhit, hogy a szívinfarktus csak a férfiak betegsége, a nők pedig szinte védettek a koszorúérbetegség kialakulása ellen. A statisztikák szerint, a nők is elsősorban szív- és érrendszeri betegség következtében fejezik be életüket.

    Hirdetések

    Az Egyesült Államok hét nagyvárosában,1995-től, csaknem háromezer nő egészségének alakulását követték hét éven keresztül. A SWAN tanulmányban a lakosság összetételének megfelelően szerepelnek a különböző etnikai csoportokhoz tartozók.

    Férfiaknál korábban

    Azt már korábban is megfigyelték, hogy menopauza idején bekövetkező hormonváltozás során, a "rossz" (LDL) koleszterin szintje növekszik. A szakemberek egy része ezzel magyarázta, hogy a férfiakhoz képest, akiknél a koszorúérbetegség megjelenése gyakorta már a harmadik-negyedik évtizedben bekövetkezik, a nőknél ez általában csak a változás kora után kezdődik.

     Az új tanulmányban 2559 nő laboratóriumi vizsgálatát végezték el minden esztendőben, a hét évig tartó megfigyelési idő alatt. A "rossz" koleszterin és a többi, kedvezőtlen hatásúnak tartott vérzsír, a változás korának az első időszakában volt a legmagasabb. Ez a változás már a havivérzés kimaradása előtt elkezdődött.

    A testsúly is számít?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eddigi vizsgálatokban viszont nem tapasztalták, hogy az érelmeszesedés kifejlődése ellen védő hatású, "jó" (HDL) koleszterin vérszintje is fokozatosan emelkedne.

    Carol A. Derby és munkatársai kiemelték, hogy a kedvezőtlen változások akkor érték el a csúcsértéket, amikor az ösztradiol hormon szintje a legalacsonyabbra csökkent.

    Érdekes összefüggést találtak a vizsgált asszonyok testsúlya és koleszterin szintje között. Akik a mérlegre lépve a vizsgálat kezdetén a legtöbbet nyomták, azoknál volt legenyhébb a vérkoleszterin növekedése. "Ennek oka lehet az, hogy azoknak a nőknek a vérében volt a legmagasabb az ösztrogénszint, akik ebben az életkorban a legsúlyosabbak voltak" - írták a kutatók.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    Mit tegyek a hőhullámok ellen? - Az orvos válaszol

    A menopauza miatt erős, hirtelen hőhullámaim vannak, ami a munkámban is zavar. Mit tehetek ellene? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Klimax - A bőr és a haj szerkezetének változásai és a hőhullámok

    A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt.

    A menopauza 5 leggyakoribb tünete

    A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

    Petefészek elégtelenség vagy menopauza?

    A korai petefészek elégtelenség állapotát néha korai menopauzának hívják, azonban a két jelenség nem teljesen azonos. Más-más a menstruáció és a terhesség lehetősége, illetve a két állapot kezelési lehetőségei is különböznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA