• A korai pubertással és menopauzával összefüggő géneket találtak

    Szerző:
    WEBBeteg

    A menstruáció kezdetének, és a menopauza beköszöntének időpontjával kapcsolatba hozható génekről számolt be, egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Genetics szakfolyóirat eheti számában.

    A tapasztalatok szerint azoknak a lányoknak, akik korán menstruálnak, nagyobb a kockázatuk az elhízásra, a mellrákra és az endometriális (méhnyálkahártyát érintő) rákra. A korai menopauza pedig növeli a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - írja a LiveScience című tudományos portál.

    Hirdetések

    A kutatási programban - melyben több amerikai és európai tudományos intézmény vett részt - 17 510 nő adatait elemezték, nyolc különböző nemzetközi, népességalapú felmérést használva forrásként. A résztvevő európai felmenőkkel rendelkező nők menstruációja, 9 és 17 éves koruk között kezdődött. A kutatók két olyan gént azonosítottak, melyek az első vérzés időpontjával összefüggésben vannak.

    Menstruáció és genetika

    Megállapították, hogy minden huszadik nő hordoz olyan génváltozatokat, melyek jelenlétében, átlagosan 4,5 hónappal korábban kezdődik menstruációjuk, mint azoké, akik nem az adott változatokkal rendelkeznek. "Megállapításaink azt is jelzik, hogy a korai menstruáció, valamint a magasság és a testtömegindex közti kapcsolatnak genetikai alapja van" - tette hozzá Anna Murray, a tanulmány egyik szerzője.

    A nők termékenységi időszakát befolyásoló biológiai, genetikai okok jobb megismerése, közelebb vihet számos betegség, köztük a diabétesz, a szívbetegségek vagy a mellrák hátterének megértéséhez is.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

    A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    Mit tegyek a hőhullámok ellen? - Az orvos válaszol

    A menopauza miatt erős, hirtelen hőhullámaim vannak, ami a munkámban is zavar. Mit tehetek ellene? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Klimax - A bőr és a haj szerkezetének változásai és a hőhullámok

    A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt.

    A menopauza 5 leggyakoribb tünete

    A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA