• A klimaxos hormonkezelés butít?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A klimaxos tünetek enyhítésére használt progesztin alapú hormonkezelés mellékhatása, az agyszövet sorvadása, az emlékezőképesség romlása és demencia lehet.

    Az a hormonkezelés, amelyet gyakran adnak nőknek a menopauza idején, gyorsíthatja az agyszövet csökkenését. Erről jelent meg két friss tanulmány kedden a Neurology című amerikai orvosi havilapban.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatások szerint, a hormonkezelésen átesett nőknél, főleg 65 év felett nagyobb az átlagosnál az agyszövet sorvadása.

    Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a progesztin alapú gyógyszerekkel kezelt idősebb nőknél, romlik a gondolkodás és az emlékezőképesség, és gyakoribb az elbutulás (demencia).

    Csökken az agytömeg és a homloklebeny.

    A most végzett egyik kutatás mágnesrezonanciás vizsgálattal megállapította, hogy a hormonkezelt nőknél csökken az agytömeg azokon a helyeken, amelyek kritikusak az emlékezőképesség szempontjából.

    A másik tanulmány azt találta, hogy a hormonterápián átesett nőknél, idősebb korban kisebb lesz a homloklebeny és a hippokampusz (az előagynak az emlékezésben és a térbeli tájékozódásban fontos szerepet játszó része).

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hormonkezelés negatív hatása jelentősebb volt azoknál, akiknek már a gyógyszeres beavatkozás előtt is voltak memóriaproblémáik.

    A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a menopauza tüneteinek enyhítésére szolgáló hormonkezelést, csak akkor szabad alkalmazni, ha az abszolút elkerülhetetlen. Ebben az esetben is a lehető legrövidebb időn át, a lehető legkisebb dózist kell adni. 

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Mi a demencia?

    A demencia a tévhittel ellentétben nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

    Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

    A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

    A migrént provokáló tényezők

    Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

    Rosaceás? Hallott már a bőratkákról?

    A rosacea tünetei a napsugarak hatására rendszerint rosszabbodnak, így ebben az időszakban még nagyobb gondot kell fordítani a panaszok kezelésére. A napfény és a meleg a betegség kialakulásában esetleg szerepet játszó bőratkák elszaporodásának is kedvez, így panaszok esetén mikroszkópos vizsgálat is indokolt lehet.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA