A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a menopauza tüneteinek csökkentésében

Dr. Lesznyák Judit
szerző: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával tulajdonképpen a nők életük harmadik szakaszába lépnek, melynek végeredményeként a reproduktív, vagyis fogamzóképes életszakaszuk lezárul. Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek átvészelni az időszakot?

A sokszor korántsem kellemes tünetekkel járó átmenetet érdemes komolyan venni, hiszen a menopauza beköszöntével a női szervezetben hatalmas változások lépnek életbe. Legutóbb a pubertás kor küszöbén zajlottak ehhez hasonló grandiózus változások, amelyek beindították a petefészkek hormontermelését – most pedig mindez szépen lassan leáll.

A változókor nagy átlagban 50 éves koruk körül éri el a hölgyeket, természetesen azonban ettől jó pár évvel hamarabb, vagy éppen később sem kirívó a folyamat észlelése. A csökkenő ösztrogénszint következtében nem csupán az ovulációk és a ciklikusan ismétlődő havi vérzések maradnak el, hanem ettől jóval bonyolultabb változások is kezdődnek.

Bővebben A menopauzáról részletesen

Az ösztrogénszint csökkenésének egészségügyi hatásai

A szív- és érrendszer egészsége tekintetében az ösztrogént a női szervezetben komoly védőfaktorként tartják számon, így nem meglepő, hogy a változókorba lépve a nők egyre inkább megközelítik az addig csak a férfiakra jellemző „rossz statisztikát” többek közt a magasvérnyomás-betegség, valamint a szívet érintő bizonyos betegségek kockázata terén.

Ahogyan a test ösztrogénszintje fokozatosan csökken, úgy emelkedik a csontrendszer érintettségének, nevezetesen a csontritkulás előfordulásának a veszélye is. Emellett az anyagcsere lassul, és kellő odafigyelés hiányában a plusz kilók viszonylag hamar elkezdhetnek felrakódni.

Gyakrabban előfordulhatnak húgyúti fertőzések, a hüvelyszárazság és a libidó csökkenése pedig párkapcsolati problémákhoz vezethetnek. Mindezek mellé a változókor ténye, és természetesen a hozzá társuló tünetek (az előbbiekben említetteken kívül a hőhullámok, a gyengeségérzés, az alvászavarok, az túlzott izzadás) kellemetlen megélése nem ritkán önértékelési zavarokhoz, depresszióhoz vezethetnek.

Tehetünk-e vitaminokkal és ásványi anyagokkal a kellemetlen tünetek ellen?

Köztudott, hogy a menopauza után fellépő csontritkulás kockázata csökkenthető a megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin pótlásával. Érdemes erre már a menopauza első jeleinél (pl. szabálytalanná váló havi ciklusok) fokozottan figyelni, és a táplálkozási szokásokon úgy alakítani, hogy abban a korábbinál nagyobb arányban jusson szerep a különféle tejtermékeknek, illetve a kalciumban gazdag gyümölcsöknek, zöldségeknek.

A D-vitamin megfelelő vérszintjének elérése érdekében érdemes az új hazai ajánlásoknak megfelelő mértékben gondoskodni annak pótlásáról. Az olajos halkonzervek fogyasztása nem csupán a D-vitamin szinten tartásban játszik fontos szerepet, de omega-3 zsírsav tartalma révén jó hatással van az érrendszerre is.

Az anyagcsere lassulásával nagymértékben megnő a testzsír-százalék, és ezzel párhuzamosan a testsúly növekedésének a kockázata. Csökkentett kalória bevitellel, tudatosan újragondolt táplálkozási szokásokkal azonban sok esetben elkerülhető a komolyabb elhízás. Érdemes minél több növényi rostot (zöldség, gyümölcs) fogyasztani, ez többek közt a széklet optimalizálásában is segíthet.

Bizonyos magvak (dió, mandula) rendszeres fogyasztása révén a B-vitaminok és az E-vitamin jótékony hatása érhető el, amely többek közt enyhítheti a hüvelyszárazságot és a különféle bőrtüneteket.

Egy viszonylag népszerű, ám mégis sokat vitatott tápanyag a szója, melynek menopauzában kifejtett jótékony hatása többek közt az általa tartalmazott fitoösztrogéneknek köszönhető. Ezen anyagok szerkezetükben a női szervezet ösztrogénjéhez igencsak hasonló karakterük révén képesek azok természetes „receptoraihoz” kötődni, és ösztrogénszerű hatásokat kifejteni. Emiatt a kellemetlen változókori tünetek enyhítése érdekében bevethető a szója. Azonban adagolására érdemes odafigyelni (tartósan maximum napi néhány 10 mg bevitel javallott), mivel - mint minden kémiai anyag - a fitoösztrogének is okozhatnak mellékhatásokat.

Lásd még Szója, egy ellentmondásos étel

Elegendő mennyiségű cink és magnézium fogyasztása elengedhetetlen a csontrendszer integritásának megőrzéséhez, illetve többek közt az olyan kellemetlen tünetek, mint a libidó csökkenése, vagy az enyhébb pszichés problémák kivédésében.

Dr. Lesznyák JuditForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hazay Máté, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.