A hormonkezeléstől nő az agyvérzés kockázata

Független Hírügynökség
megjelent:

Fokozódik az agyvérzés kockázata azoknál a nőknél, akik a havi vérzés megszűnése után hormonkezelést kapnak - állapította meg egy új amerikai tanulmány. A kockázat nem függ az életkortól.

Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban publikált vizsgálat szerint, 39 százalékkal nagyobb az agyvérzés rizikója azoknál, akik ösztrogén női nemi hormont szednek, mint azoknál, akik nem kapnak ilyen kezelést.

Akik ösztrogént és progesztint szednek kombinálva, azoknál az agyvérzés kockázata 27 százalékkal nő. A progesztin a menstruáció és a terhesség szabályozásában jelenlévő progeszteron hormon szintetikus változata.

A kutatók azt találták, hogy az agyvérzés kockázata akkor is magas, ha a nő fiatal korában kezdi szedni a hormonokat vagy a menopauzához közel vagy akár 10 évvel a vérzés megszűnése után. De fiatalabb nőknél a kockázat alacsonyabb, mint időseknél, és feltételezik, hogy időseknél is lehet csökkenteni a veszélyt a hormonadag mérséklésével és a kezelés lerövidítésével.

Az orvosok nem találtak egyértelmű kockázatnövekedést azoknál, akik 5 évnél rövidebb ideig, és fiatalabb korukban szedtek hormont. De ennek az is lehet az oka, hogy ilyen esetek ritkábbak.

A kutatók több mint 120 ezer 30 és 55 év közötti nő adatait elemezték az 1976 és 2004 közötti időszakban. Ebben a tanulmányban szerepeltek először olyan nők is, akik több évvel a havi vérzés megszűnése után kezdték a hormonkezelést.

(FH)

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.