A változókori hőhullámok védettebbé tesznek a mellrákkal szemben

szerző: Ötvenentúl.hu - WEBBeteg
megjelent:

Egyre több - menopauza kutatással foglalkozó - orvostudós állítja, hogy a klimaxos hőhullámok akár jótékony hatásúak is lehetnek.

Angol kutatók hatvanezer nő adatait vizsgálták meg tízéves utánkövetéssel, és arra a felismerésre jutottak, hogy a menopauza beálltával a naponta többször jelentkező hőhullámokat elszenvedők körében kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma (vagyis közülük kevesebben kapnak agyvérzést, és kisebb a veszélyeztetettségük a szívbetegség kialakulását tekintve is), mint azon sorstársaikéban, akiket elkerültek a kimelegedéssel, a hirtelen fellépő verítékezéssel járó kellemetlen tünetek.

Jó „jelnek”, a szervezet „okos védekezésének” tartják a változókori hőhullámokat az angol és amerikai klimaxkutatók is. Állításukat különféle vizsgálatokkal is alátámasztották.

Ez a cikk is érdekelheti A menopauzáól részletesen

A hőhullámoktól szenvedő nők körében kevesebb a mellrákos

Egy kutatócsoport ezernél több, 55 és 74 éves kor közötti, mellrákban érintett nőt kérdezett meg arról, mennyire viselte meg őket menopauzájuk idején a kimelegedés, verítékezés. Válaszaikat, amelyek arra utaltak, hogy változókori panaszaik közül nem ez volt a legkellemetlenebb, összehasonlították ugyanannyi, ugyanahhoz a korosztályhoz tartozó, egészséges nő adataival. A mellrákban érintettekhez képest az egészségesek első „helyen” említették a nappal és éjszaka is rájuk támadó hőhullámokat.

A vizsgálatok igazolni látszanak azt a feltételezést, hogy a klimaktérium erőteljes tünetei, fordított arányban állnak a mellrák kockázatával, vagyis a gyakori verítékezéstől, melegérzettől szenvedő nők „védettebbek” a különféle, elsősorban emlőrákfajták kialakulásával szemben, mint azok a társaik, akiknél ez a tünet nem jelentkezik markánsan.

A tudósok szerint ennek magyarázata, hogy a változó korban az erőteljes hőhullámok akár 40 százalékkal is csökkenthetik a vérben az ösztradiol (egy ösztrogén hormon) szintet. Azt a nőgyógyászok, onkológusok és a menopauzával foglalkozó szakorvosok már jó ideje tudják, hogy ennek a női nemi hormonnak az emelkedett szintje fontos szerepet játszik a melldaganat néhány típusának kifejlődésében. Azok a nők tehát kifejezetten veszélyeztetettnek számítanak e daganatos megbetegedés kialakulása szempontjából, akiknél a menopauza idején nem csökken az ösztradiol termelődése.

Tovább Menopauza - Sokat tehet a kellemetlen tünetek ellen

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.