• A változókori hőhullámok védettebbé tesznek a mellrákkal szemben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre több - menopauza kutatással foglalkozó - orvostudós állítja, hogy a klimaxos hőhullámok akár jótékony hatásúak is lehetnek.

    A menopauza


    A menopauza sokak félelmével ellentétben nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
    A menopauza

    Angol kutatók hatvanezer nő adatait vizsgálták meg tízéves utánkövetéssel, és arra a felismerésre jutottak, hogy a menopauza beálltával a naponta többször jelentkező hőhullámokat elszenvedők körében kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma (vagyis közülük kevesebben kapnak agyvérzést, és kisebb a veszélyeztetettségük a szívbetegség kialakulását tekintve is), mint azon sorstársaikéban, akiket elkerültek a kimelegedéssel, a hirtelen fellépő verítékezéssel járó kellemetlen tünetek.

    Jó „jelnek”, a szervezet „okos védekezésének” tartják a változókori hőhullámokat az angol és amerikai klimaxkutatók is. Állításukat különféle vizsgálatokkal is alátámasztották.

    Hirdetések

    A hőhullámoktól szenvedő nők körében kevesebb a mellrákos

    Menopauza: életmódjával is alkalmazkodjon!


    A menopauza kapcsán kialakuló tünetek egy része - a hőhullámoktól a hüvelyszárazságon keresztül az alvászavarokig - megfelelő életvitellel is enyhíthető, illetve a szövődmények kockázata csökkenthető.
    Menopauza

    Egy kutatócsoport ezernél több, 55 és 74 éves kor közötti, mellrákban érintett nőt kérdezett meg arról, mennyire viselte meg őket menopauzájuk idején a kimelegedés, verítékezés. Válaszaikat, amelyek arra utaltak, hogy változókori panaszaik közül nem ez volt a legkellemetlenebb, összehasonlították ugyanannyi, ugyanahhoz a korosztályhoz tartozó, egészséges nő adataival. A mellrákban érintettekhez képest az egészségesek első „helyen” említették a nappal és éjszaka is rájuk támadó hőhullámokat.

    A vizsgálatok igazolni látszanak azt a feltételezést, hogy a klimaktérium erőteljes tünetei, fordított arányban állnak a mellrák kockázatával, vagyis a gyakori verítékezéstől, melegérzettől szenvedő nők „védettebbek” a különféle, elsősorban emlőrákfajták kialakulásával szemben, mint azok a társaik, akiknél ez a tünet nem jelentkezik markánsan.

    Ezek a cikkek is érekelhetik Önt

    A tudósok szerint ennek magyarázata, hogy a változó korban az erőteljes hőhullámok akár 40 százalékkal is csökkenthetik a vérben az ösztradiol (egy ösztrogén hormon) szintet. Azt a nőgyógyászok, onkológusok és a menopauzával foglalkozó szakorvosok már jó ideje tudják, hogy ennek a női nemi hormonnak az emelkedett szintje fontos szerepet játszik a melldaganat néhány típusának kifejlődésében. Azok a nők tehát kifejezetten veszélyeztetettnek számítanak e daganatos megbetegedés kialakulása szempontjából, akiknél a menopauza idején nem csökken az ösztradiol termelődése.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly!

    Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH) serkentőhormonjai szabályozzák.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    Mit tegyek a hőhullámok ellen? - Az orvos válaszol

    A menopauza miatt erős, hirtelen hőhullámaim vannak, ami a munkámban is zavar. Mit tehetek ellene? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Klimax - A bőr és a haj szerkezetének változásai és a hőhullámok

    A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt.

    A menopauza 5 leggyakoribb tünete

    A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA