• Mammográfia - Kétarcú statisztikák?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A rutinszerűen végzett mammográfiás emlőszűrés, kevésbé hatékony a rákos halálozás megelőzésében, mint eddig hitték - közölték szerdán norvég kutatók. A tanulmány szerint az 50 és 69 év közötti nők rutinszerű mammográfiás szűrése és szorosabb szakorvosi felügyelete, 10 százalékkal csökkentette a melldaganat miatti halálozási arányt.

    Hirdetések

     Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?


    Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>

    Ugyanakkor a hetven év fölötti nők körében - akik szakorvosi vizsgálatokon szintén megjelentek, ám mammográfiát nem végeztek náluk rutinszerűen - 8 százalékkal csökkent a mellrák miatti halálozás, ami azt jelezheti, hogy maga a mammográfia szerény haszonnal járt a megelőzésben.

    "Van csökkenés a halálozási arányban, ám kisebb, mint elvártuk" - értékelte Mette Kalager kutatásvezető, az Oslói Egyetemi kórház munkatársa, akinek tanulmánya a New England Journal of Medicine (NEJM) című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg. A kutatók a halálozási arány 30 százalék körüli csökkenésére számítottak a két százalékos csökkenés helyett.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Gilbert Welch, a patinás New Hampshire-i orvostudományi egyetem, a Dartmouth Medical School munkatársa - akinek kommentárját ugyanaz a lapszám tartalmazza - úgy véli, hogy a mostani eredmények szerint 2500, ötven év feletti nő közül, csak egynél előzi meg a mellrák miatti halálozást az elvégzendő mammográfia, miközben 1000 nőnél "valami gyanúsat" találnak majd az orvosok.

    Utóbbiak közül 500 nő szövetmintavételnek lesz kitéve, 5 és 15 közötti számban pedig feleslegesen kezelnek nőket olyan állapottal, amely valójában sohasem jelentkezett náluk. Kalager csoportja a tanulmányhoz 40 075 nő adatait elemezte, amelyeket 1996-tól gyűjtöttek Norvégiában attól az évtől, amikor az emlőszűrő programot kiterjesztették az országban. A norvég tanulmány felélesztette az évek óta tartó vitát a rutinszerű mammográfiás szűrés hasznáról.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Tizenkét súlyos tévhit a mellrákról

    Sok ellentmondás lát napvilágot az emlőrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz.

    Nemzetközi Radiológiai Nap 2016. november 5.

    A mammográfia 40 százalékkal csökkenti a mellrák miatti halálozást - ezért hívja fel a mammográfia fontosságára a figyelmet a Nemzetközi Radiológiai Nap.

    Hogyan zajlik a mellrákszűrés?

    Nemrégiben egy héten át az Andrássy út számos pontján elhelyezett rózsaszín próbababák hívták fel a figyelmünket arra, milyen gyakori betegség az emlőrák, és milyen fontos a rendszeres szűrés.

    Mellrák: fontos az időbeni felismerés

    Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente 5400-5500 új emlőrákos beteget fedeznek fel.(x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.