• Mellrák - Béta blokkoló a gyógyulás kulcsa?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A béta-receptort blokkoló készítmények nemcsak a koszorúérbetegség kezelésének alapvető gyógyszerei, de emlőrákban is javítják a túlélés esélyét. Német és angol kutatók közös megfigyelésének eredményeit Barcelonában az Európai Emlőrák Konferencián ismertették.

    A múlt század ötvenes éveiben fedezték fel azt a gyógyszercsoportot, mely évtizedek alatt a szívbetegségek kezelésének egyik alapvető készítménye lett. A béta-blokkolók lassítják a szívműködést, csökkentik a vérnyomást, és javítják a koszorúérbetegség különböző tüneteit, ezért csak Nagy-Britanniában kétmillió ember szedi ezeket folyamatosan.

    Hirdetések

    Az angol Des Powe és német kollégája, Frank Entschladen új alkalmazási területet talált a béta-blokkoló szerek számára. Megfigyelték, hogy a szívgyógyszer gátolja a rosszindulatú daganatsejtek terjedését az emberi szervezetben, és ezzel jelentősen javítja az emlőrákban szenvedő nők életkilátásait.

    Az Egyesült Királyságban évente 30.000 emlődaganatot diagnosztizálnak, közülük sokat előrehaladott állapotban. Az emlőrák gyakorta korán továbbterjed, más szervekben, nyirokcsomókban keletkeznek áttétek. Ilyen állapotban már nehéz a rosszindulatú folyamatot megállítani.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók három, emlőrákban szenvedő betegcsoportot vizsgáltak. Az első csoport tagjai magasvérnyomás-betegségtől is szenvedtek, ezért és eleve szedtek béta-blokkoló tablettát. A másik csoport magas vérnyomását más vérnyomáscsökkentő szerekkel kezelték. A harmadik csoportba tagjainak vérnyomása megfelelő szinten volt, ezért emiatt vérnyomáscsökkentő kezelésre nem szorultak.

    Az angol-német munkacsoport tagjai azt találták, hogy a daganatos folyamat azokban a nőbetegekben, akik emelkedett vérnyomásuk miatt béta-blokkolót is szedtek, lassabban haladt előre. A béta-blokkoló hatására  különösen az áttétek ritkábban jelentek meg, és ezért a túlélés jelentősen javult.

    Annak az esélye, hogy a béta-blokkolóval kezelt betegcsoportnak a tagjai emlőrákban halnak meg, a másik két csoport tagjaihoz képest 71 százalékkal javult.

    Laboratóriumban már korábban is észlelték, hogy különböző daganatos sejtek béta-blokkoló szerek hatására elpusztulnak, de most a gyógyító orvoslásban ugyancsak sikerült ilyen eredményt elérni.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.