• Antidepresszáns - Fokozza a visszaesés kockázatát az egyik hatóanyag

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tamoxifen kiemelkedően fontos szer az emlőtumorok kemoterápiájában, ezért David Juurlink, a tanulmány egyik szerzője azt hangsúlyozta, hogy érdemes másik antidepresszáns választását megfontolni azoknál a pácienseknél, akik tamoxifent kapnak.

    A paroxetin hatóanyagú népszerű antidepresszáns, akadályozhatja az emlőrák elleni tamoxifennel történő kezelést, a pácienseknél gyakoribb visszaesést okoz, és nagyobb a halásos kimenetel kockázata - közölték kanadai kutatók kedden.

    Hirdetések

    A British Medical Journal című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint, azok a nők akik paroxetin hatóanyagú Paxilt szedtek a tamoxifennel való mellrákkezeléssel egyidejűleg, nagyobb valószínűséggel haltak meg az emlőtumor miatt.

     Milyen önvizsgálatok ajánlottak?
    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Milyen önvizsgálatok ajánlottak? >>

    Minél hosszabb ideig tartott a két gyógyszer együttes alkalmazása, annál nagyobb volt a halásos kimenetel kockázata. A kutatók úgy vélik, ez amiatt lehet, mert a paroxetin hatóanyag akadályozza azt a vegyületet, melyet a szervezet a tamoxifen nevű rákgyógyszer feldolgozásánál használ.

    A tamoxifen kiemelkedően fontos szer az emlőtumorok kemoterápiájában, ezért David Juurlink, a tanulmány egyik szerzője azt hangsúlyozta, hogy érdemes másik antidepresszáns választását megfontolni azoknál a pácienseknél, akik tamoxifent kapnak.

    Kevesebb túlélő - A két szer együtt veszélyes

    A torontói kutatók 2430 emlőrákos beteg egészségügyi adatait tekintették át. A 66 év fölötti páciensek, 1993 és 2005 között kaptak tamoxifen kezelést, mintegy 30 százalékuk pedig egyidejűleg antidepresszánst is szedett különböző időbeli átfedésekkel.

    A leggyakoribb antidepresszáns szer a paroxetin hatóanyag volt. A tanulmány ideje alatt az összes páciens 15 százaléka halt meg. A kutatók - az egyéb tényezők kizárása mellett - megállapították, hogy azok a nők, akik a kezelés időtartamának negyede alatt együtt kapták a két szert, 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg mellrákjuk miatt.

     A leggyakoribb daganatok első tünetei
    A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
    A leggyakoribb első tünetekről>>

    Ez a kockázat 91 százalékra emelkedett azoknál, akiknél a kezelés időtartamának 75 százaléka alatt alkalmazták együttesen a szereket. "Más antidepresszánsokkal nem jelent meg ez a kockázat" - közölték a kutatók.

    Statisztikák szerint, a tamoxifen 50 százalékkal csökkenti az emlőrák kiújulási kockázatát azoknál a nőknél, akik öt éven át alkalmazzák. Ahhoz, hogy a szervezet fel tudja használni a hatóanyagot, a vegyületet le kell bontania egy enzimnek, melynek jele CYP2D6. A szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antdidepresszánsok - amely csoportba a paroxetin is tartozik - ezzel az enzimmel lépnek kölcsönhatásba, akadályozzák annak működését.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Gyógyszerrel akarják megelőzni a mellrákot Nagy-Britanniában

    Európában elsőként Nagy-Britanniában tesznek kísérletet arra, hogy egészséges nők gyógyszerszedéssel megelőzzék a mellrákot.

    Mellrákellenes gyógyszert javasolnak megelőzésként Nagy-Britanniában

    A brit állami egészségügyi szolgálatot felügyelő szerv kezdeményezte, hogy az emlőrák kezelésében alkalmazott tamoxifen nevű gyógyszert megelőzés gyanánt alkalmazzák azoknál a nőknél, akiknek a családjában halmozottan jelentkezik a betegség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások