• Egyre gyakoribb a mellrák - Már a második leggyakoribb rákos betegség

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az emlőrák egyre több nőt támad meg, és főleg a fejlődő országokban szedi áldozatát, mutatták ki amerikai kutatók.

    "Korábban azt szoktuk gondolni, hogy az emlőrák csak a gazdag országok betegsége, de ma már tudjuk, hogy ez a rák nem válogat, gazdag és szegény nőket egyformán sújt" - jelentette ki a kutatásvezető, Felicia Knaul.

    Hirdetések

    "Csak annyi a különbség, hogy mire a betegséget egy szegény nőnél diagnosztizálják, már gyakran túl késő".

    Az egész világon az év végéig várhatóan 1,35 millióra emelkedik a diagnosztizált mellrákos esetek száma. Ez az összes új rákos megbetegedés 10,5 százaléka, vagyis az emlőrák a tüdőrák után a második helyen áll.

     A téma cikkei

    Egy évtized múlva, 2020-ra az éves új emlőrákos esetek száma 26 százalékkal fog emelkedni, és 1,7 milliót tesz majd ki. Ennek többsége az alacsony és közepes jövedelmű országokban fog jelentkezni, állapítják meg a kutatók.

    Az emlőrákos halálesetek száma idén 450 ezer, ennek 55 százaléka történik olyan országokban, ahol nincsen elég pénz a korai diagnózisra és a gyógyításra.

    Az emlőrák jól gyógyítható, ha a korai szakaszban felismerik.

    A szegény országokban az esetek 56 százaléka halálos, a közepes jövedelmű országokban a halálozási ráta 39 százalék, a leggazdagabb országokban 24 százalék. A rákra fordított pénznek, csupán 5 százalékát adják ki ma fejlődő országokban.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szűcs Adriána: Sosem fogom feladni és győzni fogok

    Szűcs Adriána fotómodellként dolgozott és dolgozik ma is. 2017 novemberében egy apró csomót fedezett fel a mellében, amiről végül kimutatták, hogy rosszindulatú elváltozás. A 26 éves lányt sokkolta a hír, de az első tagadás után - mert természetesen nem akarta elhinni, hogy ez vele történik - elhatározta, hogy végigcsinálja a kezeléseket és mindent megtesz a gyógyulásáért. Elkezdett blogot írni, amivel másoknak is erőt adott. Jelenleg a kezelések közepénél jár, de a csomók már nem kitapinthatók. Hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    A korai felismerés titka

    Sokat hangoztatott kifejezés a korai felismerés, jelentőségét viszont a legtöbben csak akkor érezzük, ha komoly műtéttől, súlyos következménytől menekülünk meg általa. Dr. Szabó Andrea, radiológus szerint a korai diagnózisok felállításának egyik legalkalmasabb, biztonságos eszköze az ultrahang.

    A jó- és rosszindulatú emlődaganatok szövettani típusai

    Az emlődaganat egy multifaktoriális betegség, ami azt jelenti, hogy több tényező együttes jelenléte szükséges a betegség kialakulásához, és ennek fényében többféle szövettani típust különböztetünk meg egymástól. Ezen típusok elkülönítésében és diagnosztizálásában nagyon fontos szereplő a patológiai szövettani diagnózisalkotás.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.