• A tejcsatornából kiinduló emlődaganat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Érdemes lenne a karcinómánál kevésbé ijesztő nevet használni a tejcsatornából kiinduló emlődaganat korai formájára, javasolták csütörtökön amerikai szakértők.

    Az in situ duktális karcinóma (DCIS,) az emlő tejcsatornáinak falából kiinduló elváltozás, melynek hosszú távú túlélési aránya megközelíti a 100 százalékot.

    Hirdetések

    Egy amerikai szakértői csoport ezért most azt javasolta: ne ijesszék meg a nőket az elváltozás diagnózisakor a karcinóma megnevezéssel.

    "Hosszas vitánk volt a kérdésről" - idézte fel a szakértői sajtótájékoztatón Susan Reed, a Washington Egyetem orvosi iskolájának munkatársa.

    Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) több független szakértőt kért fel, hogy vizsgálják meg, miként tájékoztatják és kezelik a DCIS-el diagnosztizált nőket. Feltételezésük szerint az agresszív karcinóma megnevezés, az állapot indokoltnál agresszívabb kezelését eredményezi.

    Nem mindenki ért egyet a névváltoztatással

    A DCIS állapotában a tejcsatornákban abnormális sejtek halmozódnak fel, de nem terjednek át az emlőben a környező szövetekre.

      Az emlőrák

    Az 1980-as évek eleje óta, a mammográfia széleskörű elterjedésével a DCIS-el diagnosztizált nők száma hétszeresére nőtt. Becslések szerint 2020-ra 1 millió amerikai nő él ezzel a diagnózissal.

    Az elváltozással diagnosztizált nők többségénél műtéttel eltávolítják az érintett sejteket, melyet időnként sugárterápia is kísér, ezért kevés adat van arról, mekkora kockázatot jelentene, ha nem avatkoznának be azonnal az orvosok.

    A szakértői csoport nem minden tagja ért egyet a névváltoztatási ajánlással, mert úgy vélik, a tejcsatorna megváltozott sejtjei rákmegelőző állapotot jelentenek, ennek megfelelően kell kezelni az állapotot.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Genetikai kapcsolat van a nem invazív mellrák és az invazív betegség kialakulása között

    A tudósok által támogatott Breast Cancer Now ("Mellrák Most") megerősítette, hogy öröklött genetikai kapcsolat van a tejcsatornák nem-invazív rákos elváltozásai - az úgynevezett in situ ductalis carcinoma (DCIS) - és az invazív emlőrák kialakulása között. Ez azt jelenti, hogy a DCIS családi előfordulásának feltárása ugyanolyan fontos egy nő mellrák kockázatának felmérésében, mint maga az invazív emlőrák családtörténete.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások