• Évente 8 ezer új mellrákot diagnosztizálnak hazánkban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem tudni miért, de Magyarországon egyre nő a mellrákosok száma, évente 8 ezer új emlődaganatos beteget regisztrálnak, akik közül 2800 meg is hal.

    Ez a szám egyébként 10 éve még 5 ezer volt - derült ki a fővárosi Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján szerdán tartott tájékoztatón.

    Hirdetések
     Hol található a leggyakrabban?
    A mellrák leggyakrabban az emlők külső-felső negyedében fordul elő, az esetek csaknem felében. Az emlőbimbóhoz közeli területen 20-25, a külső-alsó negyedben 10, a belső-felső negyedben 10-15, a belső-alsó negyedben 5-10, a hónalj felé eső területen szintén 5-10 százalék a daganat előfordulásának aránya.

    Bérczi Viktor igazgatója bejelentette: a klinika hagyományteremtő nyílt napot rendez szombaton a mellrákról, annak érdekében, hogy a nők körében második leggyakoribb halálokról minél többet megtudjanak, és hogy felhívják a figyelmet: szűréssel, korai felismeréssel gyógyítható ez a betegség.

    A nyílt napon, szombat reggel 9-től délután 4 óráig a klinika kertjében és termeiben, az érdeklődők közérthető nyelven ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak meg a szakemberektől, akiket kérdezhetnek is - mondta a tájékoztatón Torgyík László a klinika onkológusa.

    Ezen kívül számos ingyenes szűrővizsgálaton is részt vehetnek, így például 20 darab ingyenes mammográfiai vizsgálaton, 40 COPD szűrésen, valamint megmérethetik vérnyomásukat, koleszterint szintjüket és testtömegindexüket - tette hozzá.

    Elsődleges védekezés nincs, csak rendszeres szűrés

    Dömötöri Anna, a klinika mammográfiai részlegének vezetője elmondta: mivel egyelőre nem tudni, hogy miért nő a mellrákosok száma, nem lehet a méhnyakrákhoz hasonlóan elsődlegesen védekezni ellene. Csak a másodlagos megelőzés lehetséges: a szűrés és az azonnali kezelés.

     Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?


    Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>

    A főorvosnő felhívta a figyelmet, hogy az emlődaganat nagyon gyorsan nő, agresszív betegség, ráadásul eleinte tünetmentes, tapintással sem érzékelhető.

    Ezért fontos, hogy a legveszélyeztetettebb 45-65 éves korosztály éljen a 2 évente adott lehetőséggel, az ingyenes mammográfiai szűréssel, amelyet az ország 45 centrumában végeznek.

    A főorvosnő azt is elmondta: a szombati nyílt napon szeretnének eloszlatni tévhiteket is, amelyek a mellrákkal, illetve a mammográfiai szűréssel kapcsolatosak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Például sokan azért nem mennek el a vizsgálatra, mert úgy gondolják nagyon megterhelő az ezzel járó sugárterelés, holott ez valójában nagyon kicsi.

    Dömötöri Anna hozzátette: sokan a fájdalomtól tartanak, pedig ha a menses után közvetlenül mennek el a szűrésre, csak kis fájdalmat érezhetnek, hiszen ilyenkor kevésbé érzékeny az emlő.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Szűcs Adriána: Sosem fogom feladni és győzni fogok

    Szűcs Adriána fotómodellként dolgozott és dolgozik ma is. 2017 novemberében egy apró csomót fedezett fel a mellében, amiről végül kimutatták, hogy rosszindulatú elváltozás. A 26 éves lányt sokkolta a hír, de az első tagadás után - mert természetesen nem akarta elhinni, hogy ez vele történik - elhatározta, hogy végigcsinálja a kezeléseket és mindent megtesz a gyógyulásáért. Elkezdett blogot írni, amivel másoknak is erőt adott. Jelenleg a kezelések közepénél jár, de a csomók már nem kitapinthatók. Hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.