• Évente 8 ezer új mellrákot diagnosztizálnak hazánkban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nem tudni miért, de Magyarországon egyre nő a mellrákosok száma, évente 8 ezer új emlődaganatos beteget regisztrálnak, akik közül 2800 meg is hal.

    Ez a szám egyébként 10 éve még 5 ezer volt - derült ki a fővárosi Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján szerdán tartott tájékoztatón.

    Hirdetések
     Hol található a leggyakrabban?
    A mellrák leggyakrabban az emlők külső-felső negyedében fordul elő, az esetek csaknem felében. Az emlőbimbóhoz közeli területen 20-25, a külső-alsó negyedben 10, a belső-felső negyedben 10-15, a belső-alsó negyedben 5-10, a hónalj felé eső területen szintén 5-10 százalék a daganat előfordulásának aránya.

    Bérczi Viktor igazgatója bejelentette: a klinika hagyományteremtő nyílt napot rendez szombaton a mellrákról, annak érdekében, hogy a nők körében második leggyakoribb halálokról minél többet megtudjanak, és hogy felhívják a figyelmet: szűréssel, korai felismeréssel gyógyítható ez a betegség.

    A nyílt napon, szombat reggel 9-től délután 4 óráig a klinika kertjében és termeiben, az érdeklődők közérthető nyelven ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak meg a szakemberektől, akiket kérdezhetnek is - mondta a tájékoztatón Torgyík László a klinika onkológusa.

    Ezen kívül számos ingyenes szűrővizsgálaton is részt vehetnek, így például 20 darab ingyenes mammográfiai vizsgálaton, 40 COPD szűrésen, valamint megmérethetik vérnyomásukat, koleszterint szintjüket és testtömegindexüket - tette hozzá.

    Elsődleges védekezés nincs, csak rendszeres szűrés

    Dömötöri Anna, a klinika mammográfiai részlegének vezetője elmondta: mivel egyelőre nem tudni, hogy miért nő a mellrákosok száma, nem lehet a méhnyakrákhoz hasonlóan elsődlegesen védekezni ellene. Csak a másodlagos megelőzés lehetséges: a szűrés és az azonnali kezelés.

     Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?


    Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>

    A főorvosnő felhívta a figyelmet, hogy az emlődaganat nagyon gyorsan nő, agresszív betegség, ráadásul eleinte tünetmentes, tapintással sem érzékelhető.

    Ezért fontos, hogy a legveszélyeztetettebb 45-65 éves korosztály éljen a 2 évente adott lehetőséggel, az ingyenes mammográfiai szűréssel, amelyet az ország 45 centrumában végeznek.

    A főorvosnő azt is elmondta: a szombati nyílt napon szeretnének eloszlatni tévhiteket is, amelyek a mellrákkal, illetve a mammográfiai szűréssel kapcsolatosak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Például sokan azért nem mennek el a vizsgálatra, mert úgy gondolják nagyon megterhelő az ezzel járó sugárterelés, holott ez valójában nagyon kicsi.

    Dömötöri Anna hozzátette: sokan a fájdalomtól tartanak, pedig ha a menses után közvetlenül mennek el a szűrésre, csak kis fájdalmat érezhetnek, hiszen ilyenkor kevésbé érzékeny az emlő.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Szűcs Adriána: Sosem fogom feladni és győzni fogok

    Szűcs Adriána fotómodellként dolgozott és dolgozik ma is. 2017 novemberében egy apró csomót fedezett fel a mellében, amiről végül kimutatták, hogy rosszindulatú elváltozás. A 26 éves lányt sokkolta a hír, de az első tagadás után - mert természetesen nem akarta elhinni, hogy ez vele történik - elhatározta, hogy végigcsinálja a kezeléseket és mindent megtesz a gyógyulásáért. Elkezdett blogot írni, amivel másoknak is erőt adott. Jelenleg a kezelések közepénél jár, de a csomók már nem kitapinthatók. Hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások