• Erősebb a mellrák kiújulása egy menopauza-gyógyszertől

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy szintetikus hormonról, amelyet klimax utáni csontritkulás vagy hőhullámok ellen szoktak szedni kiderült, hogy lényegesen fokozza az emlőrák kiújulásának kockázatát, állapította meg egy hollandiai vizsgálat.

    A tibolon szteroidot 90 országban engedélyezték olyan menopauzás tünetek enyhítésére, mint a hőhullám, és az éjszakai izzadás. A világ 55 országában alkalmazzák a tibolon hatóanyagot csontritkulás kezelésére.

    Hirdetések

    A tibolont ugyan eddig sem ajánlották olyankor, ha a páciensnek volt már emlőrákja vagy fennáll a mellrák gyanúja, de számos országban recept nélkül is kapható, és sok mellrákos nő szedte a menopauzás tünetek enyhítésére.

    Az amszterdami VU Medisch Centrum egyetemi klinikán több mint 3 ezer emlőrákműtét utáni nőn tesztelték a tibolont. A kísérleti alanyok egyik csoportja napi 2,5 milligramm tibolont kapott, a másik placebót.

     

      Gyógyszerkereső


    A Magyarországon forgalomban lévő gyógyszerek aktuális adattára - betegtájékoztatók, árak, adatok. 
    WEBBeteg Gyógyszerkereső

    Azok körében, akik csak látszatgyógyszert kaptak, 10 százaléknál valamivel magasabb volt az emlőrák kiújulása.

    De a tibolonos csoportban a rák kiújulása több mint 15 százalék volt, ez 40 százalék feletti kockázatnövekedést jelent.

    A kockázatnövekedés annyira egyértelmű volt, hogy a tesztet a tervezettnél fél évvel korábban abbahagyták.

    A magas rizikójú nőknek nem érdemes szedni

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A klinikai teszttel eredetileg azt próbálták igazolni, hogy a tibolon nem rosszabb, mint a placebó.

    A tesztet végző orvosok megállapították, hogy a tibolon a hőhullámok ellen valóban jó, de növeli a mellrák kiújulásának kockázatát, ezért nem ajánlatos olyan nőknek felírni, akiknek volt emlőrákja, vagy fennáll az emlőrák gyanúja.

    A holland kísérletről a Lancet Oncology című brit orvosi lap legfrissebb számában jelent meg beszámoló.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    Mit tegyek a hőhullámok ellen? - Az orvos válaszol

    A menopauza miatt erős, hirtelen hőhullámaim vannak, ami a munkámban is zavar. Mit tehetek ellene? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Klimax - A bőr és a haj szerkezetének változásai és a hőhullámok

    A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt.

    A menopauza 5 leggyakoribb tünete

    A menopauzával összefüggésbe hozható tünetek nagy része valójában a perimenopauza időszakában jelentkezik. Míg egyes nők különösebb komplikációk vagy kellemetlen panaszok nélkül esnek át a menopauzán, másokat már a perimenopauzától kezdve legyengítenek, kimerítenek a tünetek, melyek akár évekig is tarthatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.