Egyre több mellrákos beteg gyógyul meg

Független Hírügynökség
megjelent:

Nő az emlődaganatos betegek száma hazánkban, tavaly 6800 frissen diagnosztizáltat jelentettek be. A korai felismerésnek és a jobb terápiáknak köszönhetően, azonban egyre kevesebben halnak meg a betegségben.

Évente 2300-2500 nő veszti életét emlődaganatban - mondta a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke az emlőműtéten átesett, gyógyult betegek számára rendezett találkozón pénteken a Veszprém Megyei Kórházban. Egyre több a fiatal beteg, sokakat érint már 40 éves kor alatt a betegség.

Tudta?

Az összes mellrákos megbetegedés körülbelül egy százaléka férfiakban alakul ki, azonban az ő esetükben a betegség agresszívebb, a lefolyás gyorsabb, a kezelés nehezebb.

A szűrővizsgálatokon még mindig kevesen jelennek meg, a behívottak fele megy el a mammográfiás vizsgálatra, pedig legalább 75 százalék lenne elvárható.

A szűrés mellett az önvizsgálat is nagyon fontos - hangsúlyozta Bodor Mária, mert a korai stádiumban felismert betegség 80-90 százalékban gyógyítható.

Eredményesebb kezelés

Az emlőrák kezelés lehetőségei jobbak, mint néhány évvel ezelőtt.

A sugárterápiában új műszerek és módszerek jelentek meg Magyarországon, valamint olyan tanulmányok, amelyek az optimális sugárkezelés beállítását tették lehetővé.

Ezek mellett célzott biológiai terápiák is elérhetőek itthon, ami új utakat nyit meg a mellrák kezelésében.

(FH)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.