• Mellrák: nagyobb babák - nagyobb kockázat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A lányok születési hossza alapján következtetni lehet a későbbi mellrák kialakulásának kockázatára - állítják brit kutatók. A szigetországi orvosok feltételezése egy olyan elemzésen alapszik, amely során összesen 600 ezer nő adatait vonták be. Közülük 22 ezren szenvedtek emlőrákos megbetegedésben.

    A kutatók állítása szerint, egyenes arányosság van a lány gyermekek születési hossza, és a későbbi daganatos megbetegedés kialakulásának valószínűsége között. Az összefüggés legvalószínűbb okának azt tartják, hogy a magzat hossza - és így az anyaméhben rendelkezésére álló hely - kihat a későbbi daganatos megbetegedésre - olvasható az orvos összefoglalójában, amelyet a "PloS Medicine" című amerikai szaklap jelentetett meg.

    Hirdetések

    Az Isabel dos Santos Silva vezette tudóscsapat, összesen 32 olyan korábbi tanulmányt használt fel munkájához, amelyben a nők teljes kórtörténete megtalálható volt: így az elemzők a születési súly és születési hossz mellett, a pár évtizeddel későbbi emlőrákos megbetegedéseket is fellelték, amelyek - a születéskor mért fejkerület - mellett elsődlegesen hozhatók összefüggésbe a mellrákkal.

    Az okok még tisztázatlanok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A London School of Hygienie & Tropical Medicine kutatói azt is megállapították, hogy minden egyes fél kilóval, amelyet a születéskor mutat a mérleg, hét százalékkal nő a kockázat.

    Az ok-okozati kapcsolat bizonyítottnak látszik, viszont annak részletei mai napig tisztázatlanok. Bár az orvoscsoport a felfedezés során tekintélyes adatmennyiséget elemzett ki alaposan, mégis további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a háttérben rejlő biológiai mechanizmusok minden részletére fény derüljön.

    Forrás: WEBBeteg
    K. J., bild.de
    Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások