Mellrák: nagyobb babák - nagyobb kockázat?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos megjelent:

A lányok születési hossza alapján következtetni lehet a későbbi mellrák kialakulásának kockázatára - állítják brit kutatók. A szigetországi orvosok feltételezése egy olyan elemzésen alapszik, amely során összesen 600 ezer nő adatait vonták be. Közülük 22 ezren szenvedtek emlőrákos megbetegedésben.

A kutatók állítása szerint, egyenes arányosság van a lány gyermekek születési hossza, és a későbbi daganatos megbetegedés kialakulásának valószínűsége között. Az összefüggés legvalószínűbb okának azt tartják, hogy a magzat hossza - és így az anyaméhben rendelkezésére álló hely - kihat a későbbi daganatos megbetegedésre - olvasható az orvos összefoglalójában, amelyet a "PloS Medicine" című amerikai szaklap jelentetett meg.

Az Isabel dos Santos Silva vezette tudóscsapat, összesen 32 olyan korábbi tanulmányt használt fel munkájához, amelyben a nők teljes kórtörténete megtalálható volt: így az elemzők a születési súly és születési hossz mellett, a pár évtizeddel későbbi emlőrákos megbetegedéseket is fellelték, amelyek - a születéskor mért fejkerület - mellett elsődlegesen hozhatók összefüggésbe a mellrákkal.

Az okok még tisztázatlanok

A London School of Hygienie & Tropical Medicine kutatói azt is megállapították, hogy minden egyes fél kilóval, amelyet a születéskor mutat a mérleg, hét százalékkal nő a kockázat.

Az ok-okozati kapcsolat bizonyítottnak látszik, viszont annak részletei mai napig tisztázatlanok. Bár az orvoscsoport a felfedezés során tekintélyes adatmennyiséget elemzett ki alaposan, mégis további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a háttérben rejlő biológiai mechanizmusok minden részletére fény derüljön.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
K. J., bild.de
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.