• Mellrák: nagyobb babák - nagyobb kockázat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A lányok születési hossza alapján következtetni lehet a későbbi mellrák kialakulásának kockázatára - állítják brit kutatók. A szigetországi orvosok feltételezése egy olyan elemzésen alapszik, amely során összesen 600 ezer nő adatait vonták be. Közülük 22 ezren szenvedtek emlőrákos megbetegedésben.

    A kutatók állítása szerint, egyenes arányosság van a lány gyermekek születési hossza, és a későbbi daganatos megbetegedés kialakulásának valószínűsége között. Az összefüggés legvalószínűbb okának azt tartják, hogy a magzat hossza - és így az anyaméhben rendelkezésére álló hely - kihat a későbbi daganatos megbetegedésre - olvasható az orvos összefoglalójában, amelyet a "PloS Medicine" című amerikai szaklap jelentetett meg.

    Hirdetések

    Az Isabel dos Santos Silva vezette tudóscsapat, összesen 32 olyan korábbi tanulmányt használt fel munkájához, amelyben a nők teljes kórtörténete megtalálható volt: így az elemzők a születési súly és születési hossz mellett, a pár évtizeddel későbbi emlőrákos megbetegedéseket is fellelték, amelyek - a születéskor mért fejkerület - mellett elsődlegesen hozhatók összefüggésbe a mellrákkal.

    Az okok még tisztázatlanok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A London School of Hygienie & Tropical Medicine kutatói azt is megállapították, hogy minden egyes fél kilóval, amelyet a születéskor mutat a mérleg, hét százalékkal nő a kockázat.

    Az ok-okozati kapcsolat bizonyítottnak látszik, viszont annak részletei mai napig tisztázatlanok. Bár az orvoscsoport a felfedezés során tekintélyes adatmennyiséget elemzett ki alaposan, mégis további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a háttérben rejlő biológiai mechanizmusok minden részletére fény derüljön.

    Forrás: WEBBeteg
    K. J., bild.de
    Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.