• Új eredmények az emlőrák korai szakaszában történő besugárzás alkalmazásában

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kíméletesebb eljárással jelentősen rövidülhet a kezelési idő. A vizsgálat eredményei alapján a szövetközi brachyterápiával végzett részleges emlőbesugárzás klinikailag egyenértékű a teljes-emlőbesugárzással az emlőrák korai szakaszában.

    Emlőrák

    Ha az emlőrákot elkerülni nem is lehet, időben kezelve meggyógyítására van esély. A Szegeden tartott emlőrák konferencia egyik fő üzenete: a modern terápiáknál is fontosabb, hogy hamar kiderüljön a baj. Ezért a nők tehetnek legtöbbet, ha elmennek a szűrésekre. Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni>>

    Az Országos Onkológiai Intézet munkatársainak együttműködésével, az eddigi legnagyobb, több központban végzett emlő brachyterápiás tanulmány eredményeit nemzetközileg is elismerték. A Lancet folyóiratban 2015. október 20-án tették közzé amulticentrikus (prospektív, randomizált, III-as fázisú) vizsgálat eredményeit, amely a szövetközi brachyterápiával végzett célzott és rövidített (ún. akcelerált), részleges emlő radioterápiát (APERT) hasonlítja össze a teljes-emlőbesugárzással (TELJES RT). A vizsgálat eredményei alapján a szövetközi brachyterápiával végzett részleges emlőbesugárzás klinikailag egyenértékű a teljes-emlőbesugárzással az emlőrák korai szakaszában.

    A tanulmányt az Európai Brachyterápiás Társaság (GEC-ESTRO) Emlőrák Munkacsoportja végezte. Az eredmények azt igazolják, hogy a 0-II-es stádiumú, válogatott emlődaganatos betegek esetében az emlőmegtartó műtét után brachyterápiával végzett APERT-tal kezelt betegek teljes túlélése (OS), betegségmentes túlélése, illetve a helyi és regionális daganatmentesség aránya megegyezik a hagyományosTELJES RT-val kezelt betegekével. Az APERT adatai a TELJES RT adataival szemben szintén pozitív trendet mutatnak a bőr mellékhatások (toxicitás) és hegesedés (fibrózis), valamint egyéb mellékhatások tekintetében beleértve az emlőfájdalmat is.

    Hirdetések

    A vizsgálat eredményeit az Amerikai Sugárterápiás Társaság (ASTRO) San Antonio-ban rendezett éves kongresszusán 2015. október 19-én jelentették be a szerzők. A multicentrikus vizsgálatot 16 vezető egészségügyi központban végezték. A résztvevő országok: Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Spanyolország és Svájc voltak.  

    Az emlőrák szűrése, diagnosztika

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Az emlőrák szűrése, diagnosztika>>

    „Nagy örömünkre szolgál, hogy ezeket a fontos adatokat megoszthattuk kollégáinkkal. Az eredmények a már meglévő és egyre növekvő klinikai bizonyítékok megerősítéseként szolgálnak és alátámasztják, hogy a brachyterápiával végzett APERT egy biztonságos és hatékony alternatívája a teljes-emlőbesugárzásnak” – mondta Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának vezetője, a GEC-ESTRO vezetőségi tagja, a klinikai vizsgálat egyik vezetője. „Az eredmények mindamellett, hogy bizonyítják az APERT és a teljes-emlőbesugárzás klinikai hatékonyságának egyenértékűségét, mérföldkőnek számítanak, mivel elsőként nyújtanak egyes szintű tudományos bizonyítékot, ami alapján a 40 év feletti, korai emlődaganatos nők kezelése alapvetően megváltozhat”.

    A kutatók 1184 negyven éves és afeletti beteget vizsgáltak. A bevont betegek átlag életkora 62 év volt és közel felük 60 évesnél fiatalabb volt. A betegek eleinte háromhavonta, majd 60 hónap elteltével évente vettek részt kontroll vizsgálaton. Az utánkövetési idő középértéke 6,6 év volt.
    A vizsgálati eredmények megerősítik, hogy korai stádiumú, válogatott betegeknél az emlőmegtartó műtét után végzett rövidített, részleges emlő brachyterápia nem jár rosszabb eredménnyel, mint a teljes-emlő besugárzás.

    Hogyan kezelhető a mellrák?

    Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt. Hogyan kezelhető a mellrák?>>

    „A korai stádiumú emlőrák továbbra is olyan betegség, amely megoldatlan egészségügyi szükségleteket hoz létre, így hatalmas fizikai, érzelmi és gazdasági terhet ró a nőkre, a családokra és az egészségügyi rendszerekre” − jegyezte meg Prof. Dr. Vratislav Strnad, a GEC-ESTRO Emlőrák Munkacsoport elnöke,a németországi Erlangeni Egyetemi Kórház Intervenciós Sugárterápiás Osztályának vezetője. „Várakozásaink szerint ezen adatok jelentős változásokat hoznak majd a klinikusok szemléletmódjában a korai stádiumú emlőrákkezelését illetően a 40 éves és idősebb nőbetegeknél, és az APERT-brachyterápiát mint elfogadott, standard alternatívát helyezik majd a teljes-emlőbesugárzás lehetősége mellé”.

    Az APERT-brachyterápiáról

    A célzott és rövidített (akcelerált), részleges(parciális) emlő radioterápia brachyterápiával (APERT-brachyterápia) egy nagy dózisteljesítményű sugárkezelés, rövidített eljárás a korai stádiumú emlőrákos betegek részére, ahol a besugárzás közvetlenül a tumorágyra (az előzetesen kimetszett daganat helyére) irányul. Az APERT-brachyterápiát az emlőmegtartó kezelés részeként végzik, amely az emlődaganat kimetszéséből (lumpectomiából) és az azt követő sugárkezelésből áll.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az emlőmegtartó kezelés részét alkotó sugárkezelés a hagyományos megközelítésben minden esetben a teljes emlő-besugárzás (TELJES RT) volt. A TELJES RT háromtól öt hétig tartó napi kezelést jelent, amikor a besugárzást külső sugárforrásból végzik. Az APERT-brachyterápia esetében, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy a TELJES RT számos hátrányát kiküszöbölje, a besugárzás csak a műtét üregére és a közvetlen környező szövetekre irányul, a sugárzó izotópokat időlegesen közvetlenül a tumorágyba juttatják.

    Az APERT-brachyterápia három jelentős előnyt nyújt a TELJES RT-hoz képest: a besugárzott ép szövetek kímélése, különös tekintettel a szívre, a tüdőre és a bőrre, a kezelési idő jelentős  lerövidítése és a brachyterápiás katéterekkel végezhető igen precíz, célzott sugárkezelés lehetőségét. Bevezetése óta az 1990-es évek végén, az Amerikai Egyesült Államokban több mint 100 000 nő kapott különböző típusú APERT-brachyterápiát.

    (Országos Onkológiai Intézet)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Mindig azt hittem, hogy a rosszindulatú daganat nem fájhat

    A leggyakrabban előforduló daganatos betegség a nők körében az emlőrák. A szakemberek folyamatosan felhívják a figyelmet arra, hogy az önvizsgálat jó esélyt ad a korai felismerésre, a megelőzésre, illetve a már kialakult mellrák gyógyítására. Ugyancsak fontos része a kontrollnak a mammográfiás vizsgálat, ami harmincévesen már kérhető, illetve 45 esztendős kortól kétévente behívásos rendszerrel végzik a kijelölt hazai emlőcentrumokban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások