• Növelni akarják az emlőszűrésen résztvevők számát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy év alatt legalább tíz százalékkal növelni akarják a szervezett emlőszűrésen résztvevők számát - közölte az egészségügyért felelős államtitkár pénteken, egy Székesfehérváron rendezett egészségnapon.

    Szócska Miklós a Váljék egészségünkre! címmel meghirdetett eseményen azt mondta, hogy a szervezett emlőszűrésekre kevés nő megy el, ezért különböző akciókkal "az önvizsgálat fontosságát hangsúlyozni, az egészségi állapotért érzett felelősséget" fejleszteni szeretnék.
     
    Azért mennek el kevesen szűrésekre, mert nem megfelelő módon jut el az információ az emberekhez - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: ezért különös figyelmet szentelnek majd a szűrések népszerűsítésére is.
     
    Hirdetések
     
    Szócska Miklós jelezte: a méhnyakrák elleni védőoltást minden 12-13 éves lány megkapja a iskolákban. Jelenleg folyik a HPV-szűrés országos kiterjesztésének előkészítése, valamint az egyik megyében tesztelik a vastagbélszűrés megvalósíthatóságát - tette hozzá.
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az államtitkár a székesfehérvári rendezvényt egy idén elinduló, országos akció "tesztrendezvényének" nevezte. Minden megyében terveznek hasonlókat, mert a szűrőnapokon az egészségtudatos élethez szükséges alapvető információk elérhetők - mondta.
     
    Az egészségnapot Székesfehérvár önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház közösen szervezte. A rendezvényen húszféle ingyenes egészségügyi szűrést végeztek a Vodafone Sportcentrumban és a Távírda utcai rendelőintézetben. Utóbbiban a meghívóval érkező nők mammográfiai szűrését, illetve csontsűrűség mérését végezték el.
     
    (MTI)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Szűcs Adriána: Sosem fogom feladni és győzni fogok

    Szűcs Adriána fotómodellként dolgozott és dolgozik ma is. 2017 novemberében egy apró csomót fedezett fel a mellében, amiről végül kimutatták, hogy rosszindulatú elváltozás. A 26 éves lányt sokkolta a hír, de az első tagadás után - mert természetesen nem akarta elhinni, hogy ez vele történik - elhatározta, hogy végigcsinálja a kezeléseket és mindent megtesz a gyógyulásáért. Elkezdett blogot írni, amivel másoknak is erőt adott. Jelenleg a kezelések közepénél jár, de a csomók már nem kitapinthatók. Hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.