• Az írástudó felelőssége és a pszichológus felelőtlensége

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szendi Gábor „A mammográfiai szűrés mellrákot okozhat” című cikke kapcsán Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke fejti ki véleményét.

    Megdöbbentő blickfangos a fenti közlemény címe, amely a szerző honlapján jelent meg és nem kis riadalmat okozott a Magyar Rákellenes Liga számos mellrákkal kezelt tagjai között. Mint a Magyar Rákellenes Liga elnöke, tiltakozom az ellen a súlyos etikátlanság ellen, amit a szerző a közleményével okozott.

    Hirdetések

    Mivel Szendi Gábor egyik végzettsége pszichológus, értetlenül állok egy ilyen című közleménye előtt. Van fogalma a pszichológus úrnak, hogy a rákbetegek milyen érzékenyek, milyen kétkedők, milyen könnyen befolyásolhatók?

    Mammográfia vizsgálat


    A mammográfia vizsgálatot az emlőben tapintható csomó, illetve az emlőkre vonatkozó panaszok esetén ajánljuk. Panaszmentes nőknek szűrővizsgálatként javallott. Mammográfia vizsgálat>>

    Annak a lehetőségnek, hogy a hazánkban több, mint tíz éve bevezetett lakossági mellrákszűrés esetleg rákot okozhat, egy publicisztika címében tárgyalása olyan súlyos felelőtlenség és szakmai hiba, ami jelentős kárt okozhat a mellrákszűrés igénybevételének megtagadásával számos embernek, akiben a daganat már munkálkodik – de mivel az érintett – félve a ráktól – nem megy el a meghívott szűrővizsgálatra.

    Amióta a lakossági mellrákszűrés lehetősége adott hazánkban, több ezerre tehető az időben felismert mellrákosok száma, akik közül igen sokat már meg is gyógyítottak. A gond csak az, hogy még mindig csupán 40 %-a megy el mammográfiás szűrésre azoknak, akiket behívtak. Egy ilyen című közlemény elriaszthatja a szűrésen való részvételtől a behívottakat, így nem kerül felismerésre időben a mellrákja annak, akin még lehetne segíteni.

    Ha valaki emiatt fog meghalni, azt az említett pszichológus úr cikke gyilkolta meg. Vállalja-e ezeknek a terhét, gondolkodott-e azon, hogy írásával gyilkolhat? Mert ez az igazság, az ilyen című írás gyilkos fegyver és aki használja, az gyilkos. Különösen akkor lesz a cikk veszélyes, ha a szűrővizsgálat helyett valamilyen egyéb gyógymódot ajánl.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ajánlott D-vitamin kezelés érdekes, de a szűrés elleni agitáció azt engedi feltételezni, hogy a pszichológus úr nem tud különbséget tenni a betegség időbeni felismerésének illetve megelőzésének módszerei között. Az ajánlott D-vitamin kezelés nem lehet alternatívája a szűrésnek. A szűrés célja a már kimutatható daganat felfedezésével, hogy meg lehessen gyógyítani a beteget. A megelőzés célja és módszerei mások. El kell gondolkodni a „tisztelt” szerzőnek, hogy van-e joga a számonkérés lehetősége nélkül ilyen kárt okozni? A felelősség nagyon összetett kategória és úgy tűnik, az erkölcsi felelősség ismeretlen fogalom a szerző előtt.

    (Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások