• Hogyan zajlik a mellrákszűrés?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nemrégiben egy héten át az Andrássy út számos pontján elhelyezett rózsaszín próbababák hívták fel a figyelmünket arra, milyen gyakori betegség az emlőrák, és milyen fontos a rendszeres szűrés.

    Az AVON Magyarország kampányához jó néhány híresség is csatlakozott, hiszen Magyarországon a nőknek mindössze 50 százaléka jár évente mellrák-szűrővizsgálatra, miközben az Európai Unióiban az elvárt arány 70 százalék.

    Hirdetések

    Sokan valószínűleg azért nem járnak ilyen vizsgálatra, mert nem tudják, hogy többféle módszer létezik, vagy korábban rossz tapasztalatokat szereztek. A különféle emlővizsgálati módszereket dr. Gergely Mária radiológus segítségével tekintettük át.

    Hagyományos vizsgálatok: röntgen és ultrahang

    Hogyan kezelhető a mellrák?


    Bár a betegség terápiájában még mindig a műtéti megoldások szerepe a legjelentősebb, több más - részben korszerű - kezelés is rendelkezésre áll. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a mellrák gyógyulás esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.
    Hogyan kezelhető a mellrák?>>

    – Az első, eredeti és a legbegyakorlottabb módszer a klasszikus röntgen mammográfia, amelyet 45 éves kortól szoktak javasolni. Ez úgy készül, hogy az emlőket két plexilap közé préselik azért, hogy a rétegvastagság egyenletes legyen, mert a röntgensugár akkor lát jól. Ez az egyik hátránya, mert van, akinek ez fájdalmat okoz. Ezenkívül a röntgensugár az egészségre nem közömbös, és sok embert ez is elriaszt. A mammográfia önmagában szűrővizsgálatként alkalmazható; ha valami eltérést találnak, mellé kiegészítő vizsgálatokat végeznek, minimum még egyet, és a harmadik a tapintásos vizsgálat. Minél több módszerrel nézik ugyanis az emlőt, annál nagyobb a biztonság – hangsúlyozza a doktornő.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A másik alapvető vizsgáló módszer az ultrahang, amely másképp látja az emlőt, mint a röntgen: szerkezetet lát. Ha az emlő szövete nagyon tömör, nem engedi át a röntgensugarat, ultrahanggal viszont meg lehet mondani, ezt a tömöttséget mirigyek, ciszták vagy daganat okozza-e. Ezenkívül keringésvizsgálatot is lehet vele végezni, azaz az orvos meg tudja nézni az elváltozásban, amit lát, mennyire vannak kóros erek – ezt a röntgen nem látja. A klasszikus sorrend azonban az, hogy előbb a röntgen, utána az ultrahang.

    A teljes cikket parterünk, az Otvenentul.hu weboldalán olvashatja: Hogyan történik? A mellrákszűrés>>

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Szűcs Adriána: Sosem fogom feladni és győzni fogok

    Szűcs Adriána fotómodellként dolgozott és dolgozik ma is. 2017 novemberében egy apró csomót fedezett fel a mellében, amiről végül kimutatták, hogy rosszindulatú elváltozás. A 26 éves lányt sokkolta a hír, de az első tagadás után - mert természetesen nem akarta elhinni, hogy ez vele történik - elhatározta, hogy végigcsinálja a kezeléseket és mindent megtesz a gyógyulásáért. Elkezdett blogot írni, amivel másoknak is erőt adott. Jelenleg a kezelések közepénél jár, de a csomók már nem kitapinthatók. Hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások