A mammográfia előnyei

Medipress
megjelent:

Az új, széleskörű svéd kísérlet szerint, a mammográfiás vizsgálat még annál is nagyobb mértékben csökkentheti az emlőrák okozta halálozást, mint a legtöbb szakértő korábban gondolta.

A közel három évtizedes lekövetéssel készült kísérlet alapján a kutatók azt mutatták ki, hogy a szűrés előnyei az évtizedek múlásával egyre nyilvánvalóbbá válnak. Az előnyök valójában több mint 10 évvel a mammográfia megkezdése után mutatkoznak meg, és a szűrés sokkal több emlőrák okozta halálozást megelőz, mint a többi, rövidebb vizsgálatok mutatták.

„A jó hír az, hogy az emlőrák okozta mortalitásra gyakorolt hosszú távú hatás szempontjából, a szűrés abszolút előnye a megmentett életek számát tekintve sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk” – állítja a tanulmány vezetője, Stephen W. Duffy, a London Egyetem kutatója.

Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról

A mammográfia tesztelése

A Radiology június 28-i számában megjelent tanulmányban, Duffy és munkatársai több mint 133 ezer negyven és hetvennégy év közötti svéd nőt vizsgáltak. Az alanyokat két csoportba osztották, az egyik mammográfiai szűrésekre járt, a másik a szokásos ellátást kapta. A szűrési időszak körülbelül hét évig tartott. A 40-49 éveseket kétévente hívták szűrésre, az 50-74 éveseket 33 havonta. Az utánkövetés 29 évig tartott.

Az eredmények alapján 1000-1500 mammográfiai szűrésenként, egy emlőrák okozta halálozást előztek meg. Más vizsgálatok szerint a 40-49 éves korosztályban, minden 2500 szűrésre jut egy megelőzött halálozás.

Duffy elmondta, meglepve és megkönnyebbülve tapasztalták, milyen hosszú távú a hatás, és milyen következetesnek bizonyult a három évtizedben. Az előnyök nagy része a szűrés megkezdése után, több mint 10 évvel mutatkoznak meg. A kísérlet végén a kutatók kimutatták, hogy a szűrésekre meghívott csoportban, összesen 30 százalékkal kevesebb emlőrák okozta halálozás fordult elő, mint a szűrésen nem résztvevő csoportban.

A mammográfia hátrányai

A kutatók szerint a mammográfia hátrányai között, a sugárzás és a túldiagnosztizálás a legfontosabb. A kísérletben azonban a sugárzás dózisa sokkal alacsonyabb volt, mint a legtöbb modern eljárásban, mivel egyszeres értékeléssel végzett mammográfiát végeztek, túldiagnosztizálás pedig csak az esetek „töredékében” fordult elő.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.