Mérsékelt alkoholfogyasztás: hogyan hat a vérnyomásra?

MTI
megjelent:

A több mint 20 évet felölelő vizsgálat szerint, ritkábban lett magas vérnyomása azoknak az amerikai nőknek, akik ifjú korukban mérsékelten fogyasztottak alkoholt, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak - olvasható az American Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban.

Az már régóta ismert, hogy alkoholfogyasztás után nő a vérnyomás első értéke, a szisztolés nyomás. Kutatók néhány éve közölték azokat az adatokat, melyek japán irodai dolgozók négy éven át tartó megfigyeléséből eredtek. Kiderült: aki többet ivott, annak arányosan nőtt a vérnyomása.

Mi befolyásolja a vérnyomásmérés eredményeit?
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól.
Hogyan mérje helyesen a vérnyomását?>>

Az is tény viszont, hogy gyakran mutatkoznak egyéni különbségek: másképp reagáltak az alkoholra a fehérbőrű és a színes bőrű emberek. Amerikai kutatók éppen ezért vizsgálták a sokakat érdeklő kérdést egy olyan tanulmány részeként, amely a koszorúér-betegség kifejlődésével foglalkozott.

A vizsgálat teljes címéből képzett betűszó alapján, CARDIA néven ismert tanulmány 1985-ben indult. Az önként jelentkező, legkülönbözőbb bőrszínű, 18-30 éves nők és férfiak a vizsgálat kezdetén teljesen egészségesek bizonyultak, és igen részletes kérdőíven írták le életmódjukat, szokásaikat.

Az európai nők esetében csekély mértékben hatásos

A csaknem ötezer résztvevőből, az évek alatt minden harmadik-negyedik küzdött magas a vérnyomással. Az alanyok a két évtized során hét alkalommal kerültek részletes vizsgálatra, megmérték a testsúlyukat, testmagasságukat, vérnyomásukat és kitöltötték a életmódjukra, étkezésükre vonatkozó kérdőívet, amelyen szerepeltek az alkoholfogyasztásra vonatkozó kérdések is.

A válaszokból az derült ki, hogy az alkoholmentesen élő nőkhöz képest, az alkoholt mérsékelten fogyasztó hölgyeknél ritkábban alakult ki magas vérnyomás betegség. Az érdekes megfigyelés azonban csak a fehérbőrű, európai-amerikai nőkre volt igaz: a színes bőrű asszonyokat az alkohol fogyasztása nem védte meg a vérnyomás emelkedésétől.

Az eredmény egyezik két, átfogó tanulmány korábbi adataival, amelyekben szinte csak fehérbőrű amerikai nők vettek részt, ezért ezt a megfigyelést a kutatók ilyen szempontból nem értékelhették. A szeszes italok mérsékelt ivása, azok szerint a kutatások szerint is csökkentette a vérnyomás-emelkedés későbbi esélyét.

A CARDIA vizsgálatban a statisztikai értékelés során azzal is foglalkoztak, hogy az iskolázottságnak vagy a foglalkozásnak, van-e szerepe a fiatalkori alkoholfogyasztás vérnyomás-emelkedés elleni védő hatásában, de ilyen összefüggés nem derült ki.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.