• Piroska nővér az Év esélynövelője

    Szerző:
    WEBBeteg

    Piroska bizalmi állást tölt be, szinte családtagnak számít a betegek otthonában, rábízzák fájdalmaikat, gondjaikat, megosztják vele örömüket, személyes jó kapcsolatban áll valamennyiükkel.

    Neked az egészségügyben van a helyed! - mondta az osztályfőnök annak idején, egy peremkerületi iskolában a nyolcadikat végzett lánynak. - Ez a mondat meghatározta az életemet, így lettem nővér - vallja ma 34 év után Ari Piroska, aki szűkebb hazájában, egy fővárosi peremkerületben az egészségügy "legalsóbb régiójában" megtalálta hivatását.

    Hirdetések

    - A nővérképzőre még "rátanultam", hiszen a mi szakmánkban nem lehet lemaradni, napra késznek kell lenni, meg nem árt több lábon állni. Ezért lettem szülésznő a helyi kórházban egy ideig, de a kis kitérő után a nővéri pályát folytattam.

     Vérnyomásmérés
    A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete. Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?>>

    - Azok a babák, akiket annak idején világra segített, ma már felnőtt páciensei abban a 200 beteget számláló körzeti rendelőben, ahol a családorvos mellett látja el munkáját.

    - A napi négyórás váltott műszakú rendelésen 60-70 beteget is ellátunk, de ezzel nincs vége a szolgálatnak, mert ilyenkor "nyakamba veszem" a körzetet, és kimegyek a rászorulókhoz.

    Piroska bizalmi állást tölt be, szinte családtagnak számít a betegek otthonában, rábízzák fájdalmaikat, gondjaikat, megosztják vele örömüket, személyes jó kapcsolatban áll valamennyiükkel.

    Vérnyomásmérés, mint napi rutinmunka

    - A vérvétel, vérnyomásmérés napi rutinmunka, de nagyon fontos, így tudjuk "kiszűrni" a folyamatosan gondozásra szorulókat - mondja. - Azt, hogy a magas vérnyomás alattomos népbetegség, szinte valamennyien tudják, naponta hallják, olvassák. Ennek ellenére sokan nem veszik komolyan egészen addig, amíg nem a saját bőrükön tapasztalják, amíg a hozzá kapcsolódó sokféle szövődmény nem károsítja egészségüket.

    A szívinfarktus tünetei 
    A szívinfarktus gyakran nem jár olyan drámai tünetekkel, mint ahogy azt a TV-ben vagy a moziban láthatjuk. Sokaknál a szívinfarktus tünetei kevésbé kifejezettek, sőt vannak olyanok, akiknél egyáltalán nincsenek észlelhető tünetek!
    Mi jelezheti, hogy infarktusunk van? >>

    Mi a megelőzés hívei vagyunk. Nem véletlen, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága ismeretterjesztő programsorozatot indított RizikóRiadó néven, és a háziorvosi rendelőkben szervezett felvilágosító munkával hívja fel a figyelmet, a magas vérnyomással élők egészségügyi kockázatvállalására.

    A magas vérnyomást, mint rizikófaktort, egyszerűen "néma gyilkosnak" nevezik, mivel sokan önmagában nem tekintik betegségnek, mert csak akkor észlelik, akkor "fáj", amikor már infarktus, agyvérzés vagy egyéb szív- és érrendszeri betegség a következménye.

    A program célja egy gondozási háló kialakítása

    Éppen ezért a program célja egy komplex gondozási háló kialakítása, amelyet az orvos és az ápoló szaktudása sző a beteg köré. A beteget támogatni kell abban, hogy vérnyomása mérséklésével, normális szintre történő beállításával, önmaga is hozzá tudjon járulni további betegségek kockázatának elkerüléséhez. A megfelelően gondozott beteg életéveket nyerhet.

    A vérnyomás csökkentése, normalizálása tehát egyértelműen életesély növelést jelent.

     Testtömegindex (BMI)
    Testtömegindex (BMI) kalkulátor>>

    Azok a nővérek - így Ari Piroska is -, akik részt vesznek az országos programban, a beteggel történő folyamatos együttműködés révén segítenek ennek felismerésében, és a beteg aktivizálásában saját egészsége megőrzése érdekében.

    Az egész országban meghirdetett programba 250 nővér kapcsolódott be az első körben. A Magyar Kardiológusok Társasága úgy döntött, hogy az idén először, díjjal jutalmazza azt a nővért, aki a betegek szavazatai alapján a legjobb eredményt érte el ebben az esélynövelő kampányban.

    A betegek véleménye alapján, Ari Lászlóné, Piroska nővér nyerte el az Év Esélynövelője díjat, amelyet ünnepélyes keretek közt adtak át a Szív Napján. Ezzel az elismeréssel hagyományt szeretnének teremteni, tehát a jövőben is megkapja az alapellátásban dolgozó, a betegek életesélyének növelését elősegítő nővér.

    Éjjel-nappal elérhető

    Mennyi a normális szisztolés és diasztolés érték?

    "Azt tanultam, hogy a szisztolé és a diasztolé normális különbsége 60. Eddig nyugodtan éltem ebben a hitben, mert 50-nél nagyon ritkán volt kisebb, de már 60-nál is volt nagyobb a különbség. Mi lesz velem?"
    Az orvos válaszol >>

    - Eddig soha nem kaptam hivatalos kitüntetést - idézi fel Ari Lászlóné, - de a betegek elismerése, mosolya, kézfogása, köszönő szavaik mindennél többet érnek.

    A díjat úgy fogadtam, mint ami sokak által lenézett szakmánknak járó elismerést, ezért különösen jól esett.

    Hiszen amit mi végzünk, folyamatos szolgálat, nincs kezdete és vége.

    Az én mobilom éjjel-nappal hívható, ha kell, mindig "ugrásra készen" állok.

    Soha nem akartam mást csinálni, és nem bántam meg.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Addig akarok itt szolgálni, amíg mosolyogni tudok, amíg nem látszik rajtam fáradtság, fásultság és közöny, amíg empátiával, örömmel tudok segíteni. Azután majd jöhet a pihenés, horgászni megyek a makádi Dunához, olvasok, és több száz palacsintát sütök, reményeim szerint az unokáimnak.

    A program és a díj tanulsága: az esély bennünk van, valamennyiünkben. De hogy növelni tudjuk egy egészséges élet érdekében, ahhoz megfelelő segítség kell, például egy esélynövelő nővér személyében.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    Vérnyomáscsökkentő módszerek - Amit Ön is megtehet

    Egyszerű életmódbeli változtatásokkal sikeresen csökkentheti a vérnyomását. Íme néhány praktikus jó tanács, hogy újra ideális értékeket érjen el a vérnyomása.

    Magas vérnyomás - A lakosság 20 százaléka nem tudja, hogy beteg

    A magas vérnyomás napjainkban Magyarországon és az egész világon népbetegségnek számít. Hazánkban az előfordulási gyakorisága igen nagy, a felnőtt lakosság közel egynegyedét érinti.

    Természetes vérnyomáscsökkentők

    Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és táplálékkiegészítők bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    A stressz és a kardiológiai problémák

    Az Egészségügyi Világszervezet jelentése alapján a halálozási okokat a szív- és érrendszeri megbetegedések vezetik, melynek egyik kiváltó okaként - sok más tényező mellett - a stresszt emelik ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.