Meglepően könnyen csökkenthető a magas vérnyomás?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Fejfájás kínozza, kiújult a migrénje, vagy a legutóbbi alkalommal magasabb vérnyomást mért az orvosa? Mielőtt a gyógyszerekhez fordulna, gondolja végig: eleget mozog? A helyesen adagolt sportolással ugyanis sokat tehet egészségi állapota helyreállításáért. Nézzük, hogyan működik!

Nem kell csóválnia a fejét, amikor orvosa 145/95-ös vérnyomást mér, hiszen a gyógyító megoldás az Ön kezében van: mértékletes sportolás. A sportágak közül szabadon választhat: futás, kerékpározás, esetleg úszás.

Ha rászánja magát, és heti három alkalommal 30-30 percig végigcsinálja, nem csak egészségi állapota billen újra egyensúlyhelyzetbe, hanem már az első két héten búcsút inthet néhány kilónak is.

Testtömegindex (BMI)
Testtömegindex (BMI) kalkulátor

A szakemberek ajánlása szerint testmozgással megelőzhetők a szív- és érrendszeri megbetegedések, elejét veheti gerincbántalmainak, és általánosan erősítheti immunrendszerét is.

„Migrén jelentkezése esetén, a rendszeres sportolás jelentősen csökkentheti a ’rohamok’ intenzitását és gyakoriságát” – hangsúlyozza Hartmut Göbel, a németországi Kieli Klinika orvos igazgatója.

„Ugyanakkor nemcsak megelőző jelleggel, hanem terapeutikumként, tehát kúra jelleggel is alkalmazható a testi aktivitás jótékony hatása.

Optimális pulzusszám
Pulzusszám-kalkulátor

A stresszes életvitelből adódó akut fejfájások ellen tapasztalataink szerint például nagyon hatékonyan léphetünk fel hosszútávfutással. Ennek megfelelően intézményünkben a sportolást, mint minden terápia alapvető alkotóelemét ajánljuk pácienseink figyelmébe” – teszi hozzá a professzor.

Hosszú a lista

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stressz-betegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
A stresszről bővebben

A rendszeres sportolás pozitív hatásainak listája igen tekintélyes, a teljesség igénye nélkül csak pár példa: lassan eltűnő felesleges kilók, jobb közérzet, erősebb immunrendszer... Emellett az sem elhanyagolható, hogy az agy bizonyos központjaiban, amelyekben az érzések feldolgozása, valamint a fájdalom elnyomása is történik, testi terhelés esetén endorfin termelődik” – magyarázza Haning Boecker, a müncheni Technikai Egyetem kutatója.

„A hormonok termelődésének következtében pedig a sportoló a hetedik mennyországban érezheti magát. A betegek esetében pedig a jelenség annyit tesz, hogy a fájdalmat kevésbé érzékelik, illetve jobban el tudják viselni a teljes felépülésükig.

Egy tengerentúli tanulmány arról számolt be, hogy azok a depresszióban szenvedő túlsúlyos emberek, akik testsúlyukhoz képes kilónként 17,5 kilokalóriát égettek el szervezetükben sportolás által (ehhez a mennyiséghez mindössze heti 3-4 alkalommal kellett 30-40 percig lazán futni), súlyfeleslegük 47 százalékától szabadultak meg könnyedén.

Vérnyomásmérés
A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete.
Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?

Egy másik tudományos értekezés arról írt, hogy a kitartást igénylő sportágak (40-60 perces testmozgási formák, amelyek során a teljes teljesítőképesség 40-70 százalékán kell teljesíteni heti 2-3 alkalommal) körülbelül 8/6 Hgmm-rel csökkentik a vérnyomás mértékét, sőt a változás egyes esetekben a 20/16-os értéket is elérte. Hogy ez mit is jelent? Ha a vérnyomásunk csak 2 Hgmm-rel csökken, az agyvérzés esélye máris 10 százalékkal kisebb. Ugye, nem mindegy?!

Sven Schneider, a Heidelbergi Egyetem Közegészségügyi Intézetének epidemológusa tekintélyes mennyiségű adatot elemzett ki a témához kapcsolódóan, és megállapította, hogy a nők 60, a férfiak 47 százaléka betartja háziorvosa testmozgásra vonatkozó utasítását, ha a doktor azt írásba (ha úgy tetszik receptre írva) adja.

„Vizsgálódásaimból az is látszik” – mondja Schneider – „hogy az orvosok által javasoltakat igenis figyelembe veszik a betegek.

Sokkal inkább, mint a hozzájuk legközelebb álló barátaik és ismerőseik tanácsait. Az életmód-változtatásra vonatkozó felhívás ennek megfelelően akkor lehet a leghangsúlyosabb, ha orvos szájából hangzik el”. Ha mindenki végre komolyan venné a szakemberek sportolásra vonatkozó intelmeit, az egészségügyi ellátórendszer is tehermentesítődne, s a legfontosabb: a rendszeres testmozgásnál nincs olcsóbb betegségmegelőzési módszer.

„Csak kényelmesebb” – sajnálkozik Schneider – „a legtöbb páciens ragaszkodik a passzív megoldáshoz: karosszékben ülve beveszik a felírt gyógyszert és ölbe tett kézzel várják a megváltó gyógyulást.

Emellett az is igaz, hogy a doktorok közül is nagyon sokan egyszerűen alábecsülik a betegeikre gyakorolt befolyásukat, egyáltalán nem hisznek abban, hogy tanácsaikat betartják”.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
K. J., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.