Érműtét előtt állók gyógyulását is segítik a koleszterincsökkentők

MTI
megjelent:

Emelkedett vérkoleszterinszint esetén annak leszorítása gyógyszerek segítségével jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát, de kedvezően befolyásolja az érműtétre kerülő betegek gyógyulását is. Holland kutatók új vizsgálatának eredményeit a világ elsőszámú orvosi folyóirata, a New England of Medicine közölte.

Több évtizedes orvostudományi kutatás adatai bizonyították, hogy a "rossz" LDL-koleszterin emelkedett vérszintje fokozza a szívinfarktus előfordulását. Ilyenkor a koszorúerek belső falára a zsírnemű anyag lerakódik, és ez a folyamat fokozatosan beszűkíti az eret, mind jobban akadályozza a véráramlást, végül az ér elzáródik és létrejön a szívizom elhalása, az infarktus. Mikor a gyógyszerkutatás eredményeként a koleszterincsökkentő készítmények megjelentek a patikákban, a helyzet sokat javult.

Hatalmas vizsgálatokban szívbetegek tízezrei vettek részt, és megfigyelésük bizonyította, hogy a koleszterin szintjének leszorításával az infarktus megjelenése késleltethető, vagy ismétlődése ritkábban fordul elő.

Ma világszerte milliók szedik a koleszterincsökkentő sztatinkészítményeket. A legkülönbözőbb érműtétek után is gyakoriak a szövődmények, például a szívroham, vagy az agyi katasztrófa. Olaf Schouten és munkatársai azt gondolták, érdemes volna megvizsgálni, hogy az érsebészetre kerülő betegek kezelése, a koleszterincsökkentő fluvasztatinnal, nem javítaná-e a műtéti eredményeket.

Átlagos kockázat

Enyhén fokozott kockázat

Fokozott kockázat

Ajánlott érték

5,2 mmol/l

5,2 és 6,4 mmol/l között

6,4 mmol/l felett

5,2 mmol/l alatt

Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

Már műtét előtt is szedték a tablettát

Félezer, érsebészeti beavatkozásra kerülő beteg, átlagosan 37 nappal a műtét előtt elkezdte szedni a tablettát. A tudományos elvek értelmében a betegek fele, véletlenszerű kiválasztás alapján a fluvasztatint megfelelő adagban tartalmazó gyógyszert kapta, a többiek pedig ugyanolyan külsejű, de hatóanyag nélküli tablettát.

Hasznos linkek

A fluvasztatin-kezelés csaknem a felére csökkentette a szívroham előfordulását a hatóanyagot nem tartalmazó, placebót szedő betegcsoport eredményeihez képest. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a gyógyszer szedésének nem voltak lényeges mellékhatásai, tehát ilyen kockázattal nem kell számolni.

A nemzetközi kezelési irányelvek már eddig is javasolták a sztatinkezelés bevezetését érműtétek előtt, de ezt korábbi, kisebb tanulmányokra alapozták. A most befejezett vizsgálat eredményei egyértelműen alátámasztották a korábbi véleményeket.

Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol

(MTI)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos és Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Karádi István, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.