Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magasvérnyomás-betegség, mely ismert még preeclampsia, toxémia (toxaemia), toxicosis, illetve terhességi mérgezés néven is.

Ennek a betegségnek, amennyiben nem kezelik, súlyos, életveszélyes kimenetele lehet mind az anyára, mind a magzatára nézve.

Magas vérnyomásról beszélünk, ha két különböző alkalommal mért vérnyomás 140/90 Hgmm vagy annál magasabb.

Terhességi magas vérnyomás (preeclampsia) betegségről csak akkor beszélünk, amennyiben a terhesség betöltött 20. hete után jelentkezik a magas vérnyomás, és ehhez társultan a vizeletben fehérje is (proteinuria) megtalálható.

Előfordulhat, hogy a nő terhessége előtt is magas vérnyomás betegségben szenvedett, vagy vesebeteg volt, és ehhez társult még a terhességi magas vérnyomás betegség.

Ezt rárakódásos terhességi magas vérnyomásnak nevezik. Ismert az átmeneti terhességi hypertonia is, mely a terhesség alatt, a szüléskor, illetve szülés után egy napon belül jelentkező hypertonia, mely nem jár fehérjevizeléssel, és a szülést követő 10 napon belül rendeződik.

Ez a cikk is érdekelheti

Mit nevezünk preeclampsiának?

A terhességi magas vérnyomás, illetve a rárakódásos forma tartozik a preeclampsiák csoportjába. A betegség súlyossága szerint, három különböző csoportba sorolják a betegeket (enyhe, középsúlyos, súlyos), mely alapján döntenek a kezelésről.

WEBBeteg vérnyomásnapló

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le táblázatunkat, ami segít ebben!

Mi okozza?

A terhesség maga okozza a terhességi magas vérnyomás megbetegedést.

Számtalan elmélet létezik arra, hogy közvetlenül mi is az a tényező, ami egyes nőknél kiváltja a betegség kialakulását, és mi az, ami másokat megvéd ettől.

Leginkább elfogadott magyarázat a betegség kialakulására, hogy a méhlepény kiserei kialakulásuk során károsodást szenvednek, ez okozza a gondot, mert a lepényen átáramló, a magzatot tápláló vérnek egy normálisnál nagyobb ellenálláson kell átjutnia.

Kiket veszélyeztet a preeclampsia?

Előre nem jósolható meg kinek lesz terhességi magas vérnyomás betegsége, de egyes nőknek nagyobb rá a kockázatuk.

Ilyenek például akik már tudnak a magas vérnyomásukról, terhesség előtt is kezelés alatt álltak, vesebetegségük van, vagy a kismama családjában előfordult már preeclampsia. Nagyobb a valószínűsége a terhesség alatt kialakuló hypertoniának, még ikerterhesség és cukorbetegség esetén is.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

Mik a tünetek?

A terhes nőnek érdemes ismerni a preeclampsiára jellemző tüneteket, mert az időben történő felismerés és kezelés, megóvhatja a súlyos szövődmények kialakulásától.

Optimális vérnyomás kalkulátor

A vérnyomás függ a testhelyzettől, a napszaktól, az érzelmi állapottól, a fizikai aktivitástól, a mérést befolyásolja a kar vastagsága, a mandzsetta mérete.
Optimális vérnyomás kalkulátor

Az preeclampsia tünetei előfordulási gyakoriság szerinti sorrendben: fejfájás, fokozódó reflexek (ez orvosi ideggyógyászati vizsgálat során mutatkozik), fehérje jelenléte a vizeletben, vizenyő (oedema), izomgörcsök, izomrángások, látászavar, gyomortáji fájdalom.

Ezeket a panaszokat olvasva láthatjuk, hogy közülük nem egy, elég gyakori panasz egy terhes nőnél.

Egyéb betegség gyanúját is felvetik. Például a gyomortáji fájdalom előfordulhat gyomorrontás, refluxbetegség, epehólyag gyulladás esetén is, melyek szintén gyakoribbak terhesség esetén.

Ezért fordulhat elő, hogy a preeclampsia súlyos formája kifejlődhet, mely anyai és magzati egészséget komolyan veszélyezteti.

Ez a cikk is érdekelheti A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Mit okoz a terhességi magas vérnyomás?

A preeclampsia súlyos esetben leginkább epilepsziához hasonlítható görcsöt okoz a terhes nőnél, melyet eclampsiának hívnak.

A legsúlyosabb szövődménye azonban nem ez a rémisztő görcs, hanem a HELLP-tünetegyüttes lehet. A HELLP szó vörösvérsejt-felbomlás, az emelkedett májenzimszint és az alacsony vérlemezkeszám angol elnevezésének kezdőbetűiből áll.

Ezekenkívül magzati szövődmények lehetnek: koraszületés, tartós méhen belüli magzati oxigénhiány, magzati fejlődési zavar (retardatio). Jelentősek az anyai szövődmények is, melyek a következők lehetnek: görcs (eclampsia), a már említett HELLP-szindróma, tüdővizenyő, véralvadási zavar, lepényleválás.

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Ez a cikk is érdekelheti Megelőzhető a koraszülés?

Hogyan lehetséges a megelőzés?

Terhesgondozás során a védőnő, szülésznő, a terhesség korai idejétől fogva minden alkalommal vérnyomást és testsúlyt mér, valamint vizeletvizsgálatot végez. Előírás szerinti időben, pedig kiegészítő laborvizsgálatok történnek.

Ha a kismama az előző terhességében preeclapsiás volt vagy valamelyik tünete felhívja a figyelmet a betegség lehetőségére, akkor fokozottan figyelnek a laboreredményekre, májfunkciós, vesefunkciós, és egyéb vérvizsgálatokat végeznek

Szemészeti, neurológiai, EKG és ultrahangos vizsgálatokat, rendelnek el.

Ennek gyakoriságáról a szülész-nőgyógyász dönt, ő végzi a terhes nő szoros megfigyelését. Így nem magát a betegséget előzhetjük meg, hanem a betegség súlyosbodását, illetve az akár halálos kimenetelű szövődményt.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan kezelhető?

A szülész-nőgyógyász javaslatára érdemes felkeresni egy táplálkozási tanácsadót, dietetikust, hogy a megfelelő táplálkozási tervet segítsen felállítani.

Mindenképpen sószegény, fehérjében, vitaminokban gazdag étrendet kell követni.

Általában a folyadékbevitelt nem indokolt korlátozni, csak ha a kezelőorvos úgy dönt.

Enyhe preeclampsia esetén az ágynyugalom, szoros megfigyelés, diéta betartása elegendő lehet. Amennyiben a tünetek erősödnek, úgy azonnali kórházi bennfekvés válhat indokolttá.

Ágynyugalom, vérnyomáscsökkentő gyógyszer vagy gyógyszerek, és a kismama, valamint a magzat szoros megfigyelése szükséges. Elengedhetetlen a nyugodt, stresszmentes környezet.

Ennek kialakításában a család segíthet.

Súlyos preeclampsia esetén, a terhesség befejezése javasolt.

Ennek módjáról, vagyis hogy császármetszést végeznek, vagy hüvelyi szülés zajlik, a kezelőorvos dönt a beteg panaszainak, tüneteinek laborleleteinek, illetve szülészeti, belgyógyászati, ideggyógyászati vizsgálati leletének birtokában.

Tovább A terhesség alatt kisebb mértékű vérnyomásváltozás tekinthető normálisnak, mint eddig gondolták

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.