Diasztolés és szisztolés vérnyomás különbsége - Mennyi a normális érték?

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

A vérnyomás értékeinek helyes értelmezése elengedhetetlen a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő betegek önellenőrzése miatt, illetve az egészséges emberek számára a hatékony megelőzéshez. Vajon milyen számok esetén kezdjünk aggódni? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Diasztolés és szisztolés vérnyomás különbsége - Mennyi a normális érték?

Annak idején, 40-50 éve azt tanultam, hogy a szisztolé és a diasztolé normális különbsége 60. Ebben a hitben eddig nyugodtan éltem, mert 50-nél nagyon ritkán volt kisebb, de már 60-nál is volt nagyobb a különbség. Persze, akkor kisebb a különbség, ha alacsony a felső érték (pl. 80-110-ig), de ha 120 felett van a szisztolés érték, akkor nagyon gyakran 60 a különbség. Mostanában úgy látom, a "divat" az, hogy 80 alatt nincs szisztolés érték. Mi lesz velem? Komolyan aggaszt a kérdés. Kóros-e ez a különbség, és ha igen, mi lehet az oka, illetve mi lehet a következménye?

Mi lehet a vérnyomás értékeinek hátterében? A kardiológus válaszol

A pulzusnyomás, vagyis a szisztolés és a diasztolés érték különbsége normálisan 40-50 Hgmm körüli. Ez az érték növekedhet pl. intenzívebb testmozgás kapcsán (a szisztolés érték nő, míg a diasztolés az izmok ereinek kitágulása miatt akár csökkenhet is), idősebb korban pedig az erek rugalmasságának csökkenése miatt emelkedik a pulzusnyomás.

Pajzsmirigy-túlműködés is okozhat ilyen eltérést, de az aortabillentyű elégtelensége is vezethet nagy különbséghez. Idősebb, magas vérnyomással küzdő betegek esetén azért van jelentősége, mert 60 Hgmm feletti pulzusnyomásnál fokozódik a szív-érrendszeri szövődmények kialakulásának kockázata.

Leginkább a billentyűbetegséget lenne érdemes kizárni, amennyiben ez nem igazolódik, és a vérnyomás inkább alacsony (140/90 Hgmm alatti), valószínűleg nem lesz különösebb teendő ezzel a különbséggel.

Dr. Bene Orsolya, kardiológusForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

Vérnyomás
A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.