• Egy bizonyos életkor fölött mindenkinek vérnyomáscsökkentőt kellene szednie?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Angol szakértők szerint bizonyos életkor elérése után, mindenkinek javasolt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése a vérnyomás emelkedése okozta kockázatok ellensúlyozására. A szívgyógyászok körében is nagy vitát kiváltó tanulmányt a British Medical Journal közölte.

    Hat évvel ezelőtt a betegségek megelőzésével foglalkozó két angol professzor, Malcolm R. Law és Nicholas Wald, a tekintélyes angol orvosi hetilapban kifejtette azt az elméletét, amely szerint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 80 százalékkal lehetne csökkenteni, ha 55 éves kora után mindenki kapna naponta egyetlen olyan tablettát, amely hatféle gyógyszert tartalmazna.

    Hirdetések

    Az általuk ajánlott "polypill" összetevői között, szerepelt a vérkoleszterin csökkentésére igen sokak által jelenleg is szedett sztatin készítmény, kis adagban aszpirin, illetve háromféle vérnyomáscsökkentő. Az utóbbiakból külön-külön, kis adagot alkalmaznának, de hatásuk együtt eredményesebb volna, mint akkor, ha csak egyféle gyógyszert használnának, de nagyobb mennyiségben. 

    A folsav kimaradt

    Hatodik összetevőnek javasolták a folsavat, amelyről akkor még azt képzelték, hogy a koszorúér-betegség megelőzése szempontjából különös jelentősége van - ám amikor tavaly egy indiai gyógyszergyár elkészítette az ötféle hatóanyagot tartalmazó kapszulát, a hatodik összetevő már nem került bele. A kapszulával jelenleg is folynak a vizsgálatok.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A két angol professzor most 147, megfelelően ellenőrzött, vérnyomással kapcsolatos tanulmány adatait nézte át és értékelte azokat. Csaknem egymillió emberre vonatkozó vizsgálatukat - manapság igen szokatlan módon - a szakfolyóirat 21 oldalt kitöltő értekezés formájában tette közzé. Az elemzés azt mutatta, hogy a 60-69 esztendős korosztályban háromféle vérnyomáscsökkentő szedése fél-fél adagban azok részéről, akiknek a szisztolés vérnyomása 150 higanymilliméter, a diasztolés vérnyomása - a "per" érték - 90 fölött volt a kezelés kezdetén, a koszorúér-betegség kockázatát 46 százalékkal, az agyi katasztrófáét pedig 62 százalékkal csökkentette.

     A kutatók szerint az árfogó vizsgálatok tanulságai alapján, a korszerű vérnyomáscsökkentő szerek, gyakorlatilag a vérnyomásmérés pillanatnyi eredményétől függetlenül is minden korosodó embernek ajánlhatók. A szakemberek vitája mindazonáltal nem csitult el.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Magas vérnyomást mért az orvosom, máris gyógyszert kell szednem?

    Magasvérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha 3 különböző időpontban, nyugodt körülmények között mért érték átlaga meghaladja a 140 Hgmm-es szisztolés vagy a 90 Hgmm-es diasztolés értéket.

    Természetes vérnyomáscsökkentők

    Sajnos nemcsak hazánkban, de a többi fejlett országban is népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Az alább felsorolt életmódtanácsok és táplálékkiegészítők bizonyítottan segítenek a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében.

    A magas vérnyomás korai szövődményei - Figyeljen a tünetekre!

    A magas vérnyomás fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fokozott terhelést ró a szívre, károsítja az érbelhártya funkcióját és az erek tágulékonyságát, elősegíti az érfalban a vérzsírok lerakódását és gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

    Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

    A magas vérnyomás (latin nevén hypertonia) korunk legelterjedtebb népbetegsége. Nemzetközi adatok alapján a lakosság kb. 20 százalékát érinti. Gyakran szokás a hypertoniát néma gyilkosként is említeni, mivel a betegség rendszerint hosszú évekig tünetmentesen zajlik, de számos szerv, illetve szervrendszer súlyos károsodását idézi elő, melyek akár fatális következményekkel is járhatnak.

    Vérnyomáscsökkentők: az ACE-gátlók működése és hatásai

    Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik. Elnevezésük az általuk gátolt enzim (angiotenzin-konvertáló enzim) nevének rövidítéséből származik.

    Magas vérnyomás - Mikor forduljak orvoshoz?

    A fokozatosan kialakuló magas vérnyomás évekig semmilyen panaszt nem okoz, ezzel hamis biztonságérzetben tarthatja elszenvedőjét. A kezeletlen magas vérnyomás ugyanakkor számos komoly betegség kockázatát fokozza, ide értve a szívinfarktust és a stroke-ot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.