Értágítás és érműtét

szerző: Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus - WEBBeteg
frissítve:

Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.

Sok esetben ezt az érfestéssel egy időben elvégezhetik. Az érfestés mutatja meg, hogy a szűkületbe hova vezessék be azt a kis felfújható ballont, amivel a szűkületet tágíthatják.

Amikor a ballont felfújják, azzal a szűkületet adó érfelrakódást tulajdonképpen belepréselik az érfalba. Amíg a ballon "tágít”, átmenetileg elzárja az érben a vér útját.

Ilyenkor a koszorúérgörcshöz hasonló mellkasi fájdalmat érezhet a beteg. A ballont leengedve azonban több vérhez jut a szíve, és a fájdalom megszűnik.

Sok esetben, hogy a tágított ér ne tudjon visszaszűkülni, speciális "fémhálót”, úgynevezett sztentet feszítenek a tágítóballonnal az érfalnak.

Mindkét esetben speciális gyógyszerek szedése indokolt a megbolygatott, tágítással "megsebzett” érszakasz nyitva maradásához. Ezek a gyógyszerek nem fogyhatnak el!

Nagyon figyeljen rá, hogy idejében beszerezze a következő adagot! Pontosan a javasoltaknak megfelelő módon és ideig kell használnia azokat!

Mikor van szükség érműtétre?

Akkor, ha érfestéssel olyan jelentős szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami már nem tágítható, csak operálható. A szív ereinél sosem a szűkületet magát "javítják”, hanem mintegy kerülőúttal áthidalják a beteg érszakaszt. Ehhez használhatnak a mellkasban eleve bentlévő kis ütőeret, vagy a lábból kivett "visszeret”.

Nagy megkönnyebbülés, ha ismét helyreállítják a szívizom vérellátását, de nem szabad elfelejteni, hogy ezzel nem magát az érelmeszesedést gyógyították meg, "csak” a szűkület lett elkerülve.

Az érelmeszesedés romlását meg kell állítani ahhoz, hogy hosszú távú eredményről lehessen beszélni. A betegség tönkreteszi a tágítás - műtét eredményét, és más érszakaszokon is szűkületeket okozhat! Ezért fontos az érelmeszesedés megállítása. Ehhez pontos, hatékony gyógyszeres kezelés, rendszeres orvosi ellenőrzés és általában az életmódjának módosítása szükséges.

Tovább Az érfestésről bővebben

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Tschürtz Nándor, RizikóRiadó Program

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.