Elsődleges és másodlagos hipertónia - A magas vérnyomás okai

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
frissítve:

A kezelés és a kivizsgálás szempontjából is fontos, hogy felderítsük a magasvérnyomás-betegség okát. Ez alapján a hipertóniát két nagy csoportra osztjuk, primer és szekunder eredetűre.

Primer, azaz elsődleges hipertóniáról abban az esetben beszélünk, amikor más kiváltó tényezőt nem sikerül a háttérben kimutatni.

Szekunder (másodlagos) hipertónia esetén, azonban a vérnyomás emelkedését más szervrendszerek eltérései okozzák, elsősorban ezek kezelésére kell törekedni. Ez utóbbiak lényeges ritkábban fordulnak elő, az összes hipertóniás eset kb. 5-10 százalékát teszik ki.

Milyen eltérés okozhat vérnyomás-emelkedést?

Magasvérnyomás-betegség kialakulásában jelentős szerepet játszik a vese működése, leggyakrabban ennek eltérése okoz másodlagos hipertóniát. A vesének mind működési, mind vérellátási zavara okozhat magas vérnyomást.

Csökkent vesefunkciót okozhatnak gyulladások, cukorbetegség, fájdalomcsillapítók túlzott használata, autoimmun betegségek, esetleg vesekövesség, ciszták is.

A vérellátási zavarért, idősebb korban a vesét tápláló artéria meszes szűkülete, fiatalabb korban az ér bizonyos rétegeinek örökletes megvastagodása miatti szűkület (fibromuscularis dysplasia) lehet felelős.

Alvási apnoe szindrómához gyakran, az esetek több mint felében társul magas vérnyomás, az eltérés a már meglévő hipertóniát jelentősen súlyosbíthatja.

Ez a szindróma inkább túlsúlyos férfiakra jellemző, a család horkolásról, alvás közben a légzés kimaradásáról számol be.

Ez a cikk is érdekelheti Mely panaszok jelzik először a magas vérnyomást?

Hormonális eltérések és kardiológiai okok

Ritkább okok közé tartoznak a hormonális eltérések. Előfordulhat pajzsmirigy-túlműködéshez társuló hipertónia, ilyenkor a betegek ritmuszavarok előfordulásáról, szapora szívdobogásról, izzadékonyságról is panaszkodhatnak.

Ritkábban fordulnak elő a mellékvesekéreg és -velő hormontermelési zavarai: emelkedett aldoszteronszint (ehhez alacsony káliumszint, izomgörcsök, izomgyengeség társulhat), fokozott kortizoltermelés (Cushing-szindróma), adrenalintermelő pheochromocytoma.

A mellékpajzsmirigy és az agyalapi mirigy működési zavara szintén okozhat hipertóniát, bár ezek előfordulási esélye csekély.

A kardiológiai okok közül a coarctatio aortae-t kell megemlíteni. Ez a főverőér, az aorta egy szakaszának szűkületét jelenti, melynek következtében a vesék és az alsó végtagok vérellátása romlik.

A vérnyomásértékek osztályozása
Kategória
Szisztolés nyomás (Hgmm)
Diasztolés nyomás (Hgmm)
Optimális vérnyomás
< 120
< 80
Normális vérnyomás
120-129
80-84
Emelkedett-normális vérnyomás
130-139
85-89
Kóros vérnyomás - hipertónia
140 <
90 <
I. fokozat (enyhe hipertónia)
140-159
90-99
II. fokozat (középsúlyos)
160-179
100-109
III. fokozat (súlyos hipertónia)
> = 180
> = 110
Izolált diasztolés hipertónia
< 140
> 89
Izolált szisztolés hipertónia
> = 140
< 90

Bizonyos gyógyszerek, főleg a szteroidtartalmú készítmények, de fogamzásgátlók, gyulladáscsökkentők, az immunrendszer gyengítését célzó szerek is emelhetik a vérnyomást. Kábítószerek, és az alkohol nagyobb mennyiségű fogyasztása is magas vérnyomáshoz vezethet.

Ez a cikk is érdekelheti Hogyan mérje helyesen a vérnyomását?

WEBBeteg vérnyomásnapló

Vezesse rendszeresen vérnyomás értékeit! Töltse le táblázatunkat, ami segít ebben!

A magas vérnyomás diagnosztikája összetett

A magasvérnyomás-betegség diagnosztikájához a vérnyomásmérésen kívül, számos egyéb vizsgálat is hozzátartozik.

Fontos a panaszok, tünetek részletes kikérdezése, a családban előforduló szív- és érrendszeri, illetve egyéb betegségekről is tájékozódni kell.

Elsődleges hipertónia esetén is elengedhetetlen az úgynevezett célszervkárosodások időszakos felmérése, vagyis a szemfenéki erek vizsgálata, a vesefunkció vérvétellel történő ellenőrzése, a szív állapotának ultrahangos vizsgálata.

Szintén lényeges az egyéb, szív- és érrendszeri rizikófaktorok kiszűrése (pl. emelkedett vérzsír- és vércukorszint). Amennyiben másodlagos magasvérnyomás-betegség merül fel, további vizsgálatokra van szükség.

Vesebetegség gyanúja esetén hasi ultrahang, a veseerek ultrahangos vizsgálata, izotópos vizsgálat, valamint a veseerek kontrasztanyagos festése lehet indokolt.

Horkolás esetén alvásvizsgálat válhat szükségessé.

A hormonális eltérések vérvétel, vizeletvizsgálat, képalkotó eljárások (CT-, MR-, izotópos vizsgálat) segítségével igazolhatók.

A coarctatio meglétét szívultrahang, MR vagy érfestés segítségével lehet bizonyítani.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.