Magas vérnyomás télen - Miért és mennyivel lehet magasabb?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász frissítve:

A hideg időjárás hatására idősebbeknél hirtelen vérnyomás-emelkedés tapasztalható - derül ki egy francia kutatásból, mely 65 év felettieknél vizsgálta az időjárás és vérnyomás közötti összefüggést.

A téli alacsony hőmérséklet nagymértékben hozzájárul az idősebb embereknél tapasztalható hirtelen vérnyomás-emelkedéshez – állapította meg egy új kutatás, mely az alacsony hőmérséklet és a vérnyomás közötti összefüggést vizsgálta.

Már korábban is kimutatták, hogy a vérnyomás értéke évszakonként változik, ám eddig csak kevesen foglalkoztak a hőmérsékleti változások idősekre gyakorolt hatásával.

Egy új, francia kutatás most kimutatta, hogy az időseknél tapasztalható magas vérnyomások aránya a nyári hónapokban mért 23.8 százalékról, télen 33.4 százalékra emelkedik. Ez az emelkedés mind a szisztolés (felső) és diasztolés (alsó) értékben tetten érhető volt.

„Az idősek érzékenyebbek a hőmérséklet-változással járó vérnyomás-változásra, ám ennek mechanizmusa még nem teljesen világos” – mondta Dr. Annick Alperovitch, aki tapasztalatait kollégáival, az Archives of Internal Medicine-ben jelentette meg.

Kutatók szerint, a hideg időjárás ilyen jellegű hatása, többek között annak a szimpatikus idegrendszerre gyakorolt hatásával magyarázható (mely többek között szervezetünknek a stresszhelyzetekre adott válaszáért felelős), illetve a katekolamin nevezetű hormon kibocsátásával, mely a szívverés gyorsítása által emeli a vérnyomást így csökkentve a vérerek érzékenységét.

Évszakonként változó vérnyomás-érték

A felmérés során a kutatók, mintegy 8 801, 65 év feletti francia felnőtt vérnyomás-értékében bekövetkező évszakonkénti változást követték figyelemmel, két éven keresztül.

Azt tapasztalták, hogy az időjárás változásával mind a szisztolés, mind a diasztolés érték változik.

Összességében a szisztolés vérnyomás 5 ponttal volt magasabb télen, mint nyáron. A kutatók azt is kiemelik, hogy a hőmérséklet-emelkedéshez köthető vérnyomás-változás, a legmagasabb a 80 éveseknél, vagy az annál idősebb korosztályban volt megfigyelhető.

„Noha kutatásunk nem mutat ki okozati összefüggést a vérnyomás és az időjárási hőmérséklet között, a kimutatott kapcsolatnak jelentős potenciális következménye lehet az időskori vérnyomás-kezelésben” – állítják a tanulmány szerzői. Emellett remélik, hogy kutatásuk eredménye segít az évszakokhoz köthető betegségek, stroke és érrendszeri betegségek kezelésében is azzal, hogy mostantól talán nagyobb figyelmet fordítanak a hideg beálltával jelentkező, vérnyomás-értékben bekövetkező változásoknak.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.