Alacsony vérnyomás: mivel jár és kell-e kezelni?

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, Dr. Ujj Zsófia Ágnes - WEBBeteg
frissítve:

Bár legtöbbször a magas vérnyomásról hallunk, a krónikus alacsony vérnyomás (hipotónia) is számos szövődmény előidézője lehet. Nem ritka állapot, leginkább fiatal nők körében fordul elő.

Mikor számít alacsonynak a vérnyomás?

A krónikus hipotónia a WHO definíciója szerint akkor mondható ki, ha a szisztolés vérnyomás (a vérnyomás első vagyis felső értéke) nők esetében 100 Hgmm vagy annál alacsonyabb, férfiak esetében 110 Hgmm vagy kevesebb, a diasztolés értéktől (a vérnyomás második vagy alsó értéke) függetlenül.

A vérnyomás értékelésében mindemellett irányelv, hogy egy alkalommal mért kóros érték nem tekinthető kórjelzőnek, ugyanis az aktuális vérnyomásértékeket számos külső és belső tényező módosíthatja. Jelezhet csak átmeneti zavart bármilyen ok vagy következmény nélkül (pl. kiszáradás vagy kevés folyadék fogyasztása).

Az alábbi megállapítások ennek megfelelően csak tartósan fennálló alacsony vérnyomásra jellemzőek, nem tartozik ide az úgynevezett ortosztatikus hipotónia, amely egyes testhelyzetekben (állva, fekvésből felülve) jelentkező átmeneti hirtelen vérnyomásesést jelent.

Szisztolés és diasztolés érték - Melyik mit jelent?

Mivel az erekben mérhető nyomás változik, amikor a szív összehúzódik és elernyed, a vérnyomást két értékkel fejezzük ki: szisztolés és diasztolés nyomással, például 120/80, ahol az első szám (120) a szisztolés nyomás és a második szám (80) a diasztolés nyomás értéke. A szisztolés nyomás – a felső érték – akkor keletkezik, amikor a szív összehúzódik vagy pumpál és a vért kinyomja a szívből az erekbe. A diasztolés nyomás – az alsó érték – akkor keletkezik, amikor a szív elernyed.

Miért veszélyes az alacsony vérnyomás?

Korábban a kutatók és klinikusok is úgy gondolták, hogy tartósan fennálló alacsony vérnyomás az agyra nincs hatással, azaz az agy és agyi erek kompenzációs mechanizmusai az agyi erekben uralkodó nyomásviszonyokat képesek a normál tartományon belül stabilizálni.

Az újabb vizsgálati eredmények azonban igazolták, hogy ez a feltételezés nem helytálló, a betegeknél az agyi erek vérátáramlása is alacsonyabb, ezáltal az agyi működések csökkenése vagy romlása alakul ki.

Az alacsony vérnyomás azonban önmagában nem jár komoly egészségkárosodással. Jelentőségét inkább az adja, hogy valamilyen súlyosabb betegség tüneteként jelentkezhet, és az alapbetegség jelenti a kezelendő kórképet. Amennyiben például az alacsony vérnyomás magas pulzusszámhoz társul, az valamilyen szívbetegségre hívhatja fel a figyelmet.

Mi okozhat krónikus alacsony vérnyomást?

A hipotónia hátterében meghúzódhatnak genetikai faktorok is, az alacsony testsúlyú vékony nők közt gyakoribb.

Az alacsony vérnyomás más betegségekkel is összefügghet:

  • az idegek károsodása (neuropátia), például diabéteszes neuropátia vagy más kórállapot perifériás idegbántalmához kapcsolódóan,
  • enzimdefektus,
  • szívbetegség,
  • endokrin betegség (hormonzavar),
  • gyógyszer mellékhatásként,
  • tápanyaghiány mellett is kialakulhat.

Valószínűnek látszik, hogy az okok közt a vérnyomás érzékeléséért felelős receptorok hibás működése is szerepet játszik. A vérnyomás kismértékű emelkedése is a baroreceptorok fokozott válaszát váltja ki, ezáltal a szükségesnél erőteljesebb kompenzáció aktiválásával a alacsonyabb szinten stabilizálják a vérnyomást.

A vegetatív idegrendszer kóroki szerepe is felvethető, konkrétan a szimpatikus aktivitás csökkenése, amely részben a vérnyomás emeléséért is felelős. Jellemző lehet a vagustúlsúly, amely azt jelenti, hogy a X. agyideg már az őt aktiváló hatások alacsony szintjére is fokozottan reagál, mely olyan hatásokat eredményez, melyek összességében a vérnyomás csökkenéséhez vezetnek.

A terhesség első két trimeszterében is gyakori az ún. terhességi alacsony vérnyomás a hormoningadozások természetes következményeként.

A hipotónia tünetei

Az idült hipotónia lehet tünetmentes, ilyenkor klinikai jelentősége nincs, kezelést nem igényel.

A vezető tünetek közé tartozik a fáradékonyság és csökkent szellemi terhelhetőség, a cselekvőkészség csökkenése, a motiváció hiánya; a beteg belső nyugtalanságról számolhat be. A reggeli ébredés elhúzódó, gyakori a szédülés, fejfájás, gyengeség, csökkent fizikai terhelhetőség, a heves szívdobogásérzés, a légszomj, az étvágy csökkenése, jelentkezhet émelygés, hányinger is. A betegek kezei és lábai gyakran hűvösek, a hidegre fokozottan érzékenyek.

Az általános közérzet rossz. Klinikai vizsgálatok, különböző tesztek és kérdőívek segítségével bebizonyosodott, hogy az idült hipotónia a figyelem és memória minden típusát rontja, így csökken a figyelem aktiválása; a szelektív, tartósan osztott figyelem szétszórtságra utal.

Több klinikai vizsgálat szerint a krónikusan alacsony vérnyomás fokozza a demencia (elbutulás, jellemzően idősebb korban) kialakulásának veszélyét, és az idősek fokozottan hajlamosak a depresszióra.

Milyen vizsgálatokra számíthat?

A krónikus alacsony vérnyomás diagnózisa az ismételt vérnyomásmérésekkel nyert adatok alapján, a tünetek figyelembevételével mondható ki.

Szükség van ABPM-készülék felhelyezésére is, amely olyan vérnyomásmérő eszköz, amit a beteg 24 órán át visel, s meghatározott időszakonként (nappal általában 30 percenként, míg éjszaka 45 vagy 60 percenként) a készülék rögzíti az aktuális vérnyomásértéket.

Természetesen ki kell zárni, hogy az alacsony vérnyomás valamilyen más betegség tünete. Ehhez a beteg alapos kikérdezése, fizikális vizsgálat, laboratóriumi tesztek, kardiológiai ellenőrzés, képalkotó vizsgálatok is szükségesek.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Megbízható, bevált terápia még nem áll rendelkezésünkre, leginkább általános tanácsokkal lehet a betegeket ellátni. A sportolás, a szabadidő aktív eltöltése jó hatású (és az egészség szempontjából számos más tekintetben is a beteg hasznára válik). A kardiomozgások, a szív- és vérkeringési rendszert edző ciklikus mozgásformák ajánlhatók, mint a kocogás/futás, kerékpározás, úszás stb. Talán ellentmondásosnak hangzik, hogy a fizikai aktivitás ugyanúgy a hypo- és a hypertonia elsődleges terápiájában is szerepel, de az eredmények önmagukért beszélnek.

A kellő mértékű folyadékfogyasztás is a vérnyomás növekedése felé hat: erre a célra legjobban a magasabb ásványianyag-tartalmú természetes eredetű vizek javasolhatók. Legalább napi 2,5-3 liter fogyasztása javasolt, természetesen a fizikai terhelés, a külső hőmérséklet, az életkor és az egyéb tényezők figyelembevétele mellett. (A vese-, anyagcsere-, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára ártalmas lehet a túl sok folyadék!).

A kompressziós harisnya viselése is javíthat a krónikusan alacsony vérnyomás értékén és tünetein.

A koffeintartalmú kávé fogyasztása ellenjavallat híján javasolható.

Az idült alacsony vérnyomás kezelésére gyógyszeres terápia is elérhető (pl. midodrine, fludrokortison), de mindig csak indokolt esetben, szoros orvosi felügyelettel.

Tovább Hogyan mérje helyesen a vérnyomást?

Dr. Kónya Judit, családorvosDr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg.hu
Szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos

Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.