A beteg-együttműködés - A sikeres terápia záloga

szerző: Dr. Simonyi Gábor - Hypertonia
megjelent:

Minden betegség gyógyszeres kezelése során nagyon fontos, hogy a beteg betartsa az orvos utasításait, javaslatait. Ennek az együttműködésnek a jellemzésére a terápiahűség kifejezést használjuk. A különböző vizsgálatok szerint a gyors lefolyású betegségek (pl. influenza, hólyaghurut, megfázás, stb.) esetén jobb a terápiahűség, mint a hosszan tartó, krónikus betegségek kezelése során.

A tartós betegségben szenvedők gyakran élethosszig tartó gyógykezelésre, gyógyszerszedésre szorulnak a megfelelő terápiás eredmény eléréséhez, majd fenntartásához. Ez az eredmény azonban a beteg számára sokáig alig észrevehető előnyöket hoz, ugyanakkor jelentősége igen nagy.

A magasvérnyomás-betegség kezelésével és a vérnyomásértékek megfelelő szinten tartásával hosszú távon olyan előnyök jelentkeznek, mint a stroke (agyszélhűdés), a szívizominfarktus vagy a krónikus vesebetegség megelőzése. Mindezen betegségek nagy valószínűséggel elkerülhetők lesznek, ha a beteg az orvos utasításainak megfelelő adagban és gyakorisággal szedi a vérnyomáscsökkentő gyógyszert vagy gyógyszereket.

Miért nem szedi, aki nem szedi?

Külföldi és hazai vizsgálatok szerint igen nagy a gyógyszerszedést elhagyók száma. Ennek hátránya egyértelmű, mivel a betegek nem részesülhetnek a gyógyszerek védő hatásaiban. Mindezek miatt érdemes számba venni, hogy milyen tényezők is akadályozhatják a megfelelő terápiahűséget. Például a beteg a kezelőorvosa által felírt gyógyszert ki sem váltja a gyógyszertárban. Ennek hátterében lehet feledékenység, vagy a beteg úgy érzi, hogy neki nem is kell gyógyszer, illetve úgy gondolja, hogy nem a megfelelő gyógyszert kapta az orvostól. Elképzelhető, hogy a beteg kiváltja a gyógyszert, azonban mégsem veszi be. Ha mégis beveszi a gyógyszert, előfordulhat, hogy nem az előírt gyakorisággal vagy időpontban szedi azt.

A gyógyszerszedés abbahagyásának számos oka lehet. Idetartozik, ha a beteg nem tapasztal javulást, vagy éppen észreveszi, hogy van javulás (pl. csökkent a vérnyomása) és éppen emiatt hagyja abba a gyógyszerszedést. Ennek oka lehet, hogy gyengül a betegségtudat (jobban vagyok).

A terápia megszakításának fontos oka a mellékhatások jelentkezése. Nagyon fontos, hogy ekkor a beteg keresse fel a kezelőorvosát és beszéljék meg, milyen módon lehet ezeket megszüntetni. Egy hosszan tartó kezelés során a betegnek pontosan tudnia kell, hogy miért szedi a gyógyszert, és legyen számára világos és egyértelmű az adagolási előírás.

Talán nem is gondolunk rá, de a környezetünkben élők visszajelzései is a terápia megszakításához vezethetnek (pl. Mari néni mondta, hogy neki ez a gyógyszer nem is használt). Mindezek mellett sokat számít a társadalom szociális és humán fejlettsége, illetve az, hogy az emberek miként gondolkodnak saját egészségükről, a betegségekről, mennyire folytatnak egészségtudatos életmódot. Emellett nem mellékes, hogy milyen módon óvják saját egészségüket.

Jellemző, hogy akik olyan betegségben szenvednek, amely nem jár kifejezett tünetekkel (pl. magas vérnyomás, magas vérzsír, a cukorbetegség egyes gyakori formái), kevéssé érzik át a kezelés fontosságát, sőt sokszor nem is értik, miért kell gyógyszert szedniük, amikor egyébként teljesen jól érzik magukat.

Az egészségügy és a beteg közös felelőssége

Hazai vizsgálatok szerint igen alacsony a gyógyszerszedés terápiahűsége. Egy év elteltével általában kevesebb, mint a betegek fele szedi a számukra előírt gyógyszereket. Ennek oka egyrészt a hazai lakosság alacsony egészségtudatossága, illetve az, hogy igen kevés idő jut a betegek oktatására, a konzultációra. Ebben az egészségügyi szakemberek (orvosok, nővérek, asszisztensek) oldaláról is lehet javítanivaló. Nagy szerep hárul a háziorvosra, aki a beteg gondozásában a legnagyobb részt vállalja. Mellettük a különböző szakambulanciákon dolgozóknak is nagy a felelőssége a betegek terápiahűségének kialakításában és fenntartásában.

A terápiahűség javításában a betegtájékoztatásnak, új keletű kifejezéssel a betegedukációnak van a legnagyobb szerepe. Ez azt jelenti, hogy megfelelő időt kell szánni arra, hogy a beteggel átbeszéljék, miért is kell szednie a gyógyszert, milyen adagolásban és milyen időtartamban. Krónikus betegségek esetén nem ritka az élethossziglan tartó gyógyszerszedés. Ekkor a betegnek tudatában kell lennie, hogy az adott betegség bizony ilyen hosszú távú kezelést igényel. Eközben elképzelhető, hogy meg kell változtatni a gyógyszer adagolását, esetleg másik gyógyszert is kell a betegségre szednie.

A terápiahűséget rendszerint javítja az is, ha az adott gyógyszert naponta egyszer kell bevenni. Ehhez nyújtanak segítséget a gyárilag összeállított gyógyszer- kombinációk, amelyek kettő-három hatóanyagot tartalmaznak egy tablettában, gyakran különböző hatóanyag- erősségű formában is. A megfelelő terápiahűség elérésékor kettőn áll a vásár. Az egészségügyi dolgozóknak a megfelelő felvilágosításban és a gondozásban van nagy szerepük, míg a betegnek az utasítások betartásában és az esetleges mellékhatások kialakulásakor ezek visszajelzésében kell részt vállalnia. A nagyobb terápiahűség eléréséhez az orvosnak a beteggel együtt kell kiválasztania a beteg számára az életmódjához, kísérőbetegségeihez igazodó terápiát. A hosszú távú együttműködés gyümölcse a hosszabb, egészségesebb élet.

(Dr. Simonyi Gábor, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Anyagcsere Központ osztályvezető főorvosa, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság titkára)

Hypertonia és a kardiovaszkuláris rendszer

Hypertonia 2015/2 lapszám

A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Nephrologiai Társaság szakmai támogatásával betegtájékoztató folyóiratot indított útjára a Tudomány Kiadó a magas vérnyomással élők ismereteinek bővítésére. A lap hasznos tudnivalókat tartalmaz a betegségről, kezelésének módjáról, szövődményeiről és elkerülésük lehetőségeiről.

A tájékozottság, a betegséggel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása vitathatatlan szerepet játszik a kezelés sikerében, a jó vérnyomásértékek elérésében, az életminőség javításában, a szövődmények elkerülésében, késleltetésében. A kiadvány szakmai felügyelet mellett készül, ellenőrzött írásokat tartalmaz.

A Hypertonia kiadvány megrendelése

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.