• Magas vérnyomás (Hipertónia)

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus szakorvosjelölt
    2017-04-18 18:10
    Vérnyomás
    A vérnyomást befolyásolja a testhelyzet, a napszak, az érzelmi állapot. Gyakran az orvosi rendelőben magasabb értékek kerülnek rögzítésre, mint az otthon mért vérnyomásértékek. A magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításában, valamint a kezelés hatékonyságának felmérésében is segíthet az otthoni mérés.
    WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus szakorvos jelölt
    2017-10-22 20:11
    A változókorba léptem és véletlenül derült ki, hogy magas a vérnyomásom. Nem szeretném a gyógyszeres kezeléssel kezdeni, de már a szemfenékvizsgálat is mutatott eltéréseket. Mit tanácsol, mit tehetnék? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Kertész Attila, szived.hu
    2017-10-13 05:21
    Vérnyomásmérés során gyakran furcsa számok jönnek ki, és van egy olyan érzésem, hogy nem jól mérem magamnak. Hogy kell rendesen megmérni házilag a vérnyomásomat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor
    2017-10-11 20:09
    Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor
    2017-10-07 09:41
    Az érultrahangot a szívultrahanghoz hasonlóan egy kis bezselézett (hogy a bőrrel jól érintkezzen) kézi vizsgálófejjel végzik. Mit mutat meg az érultrahang vizsgálat?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    2017-09-29 17:25
    A kálium megtartó vízhajtók vérnyomáscsökkentő hatása gyengébb, mint más vízhajtóké, viszont nem okoznak kálium- és magnéziumvesztést, mint a tiazid vagy a csúcshatású vízhajtók. Mi a hasznuk, és milyen mellékhatásokra számíthatunk?
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg összeállítás - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
    2017-09-29 05:21
    A vérnyomás rendszeres mérése minden 40 év fölötti ember számára ajánlott, sokszor már korábban is. Ha Ön egészséges és korábban normális volt a vérnyomása, évente akkor is méresse meg vérnyomását - ezt ma már számos patikában is elvégzik.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
    2017-09-24 09:41
    Az angiotenzin II-receptor blokkolók a renin-angiotenzin-rendszer befolyásolásával csökkentik a vérnyomást. Milyen előnyei és hátrányai vannak ezeknek a gyógyszereknek?
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Kovács Nándor, kardiológus, belgyógyász
    2017-09-22 11:25
    A magas vérnyomás (latin nevén hypertonia) korunk legelterjedtebb népbetegsége. Nemzetközi adatok alapján a lakosság kb. 20 százalékát érinti. Gyakran szokás a hypertoniát néma gyilkosként is említeni, mivel a betegség rendszerint hosszú évekig tünetmentesen zajlik, de számos szerv, illetve szervrendszer súlyos károsodását idézi elő, melyek akár fatális következményekkel is járhatnak.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos
    2017-09-18 17:25
    A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében, nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magas vérnyomás betegség, mely ismert még preeclampsia, toxaemia, illetve terhességi mérgezés néven is.
    Egészségmegőrzés
    Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista
    2017-09-15 02:51
    A magas vérnyomás szövődményei kapcsán leginkább a szívinfarktus és a stroke jut az emberek eszébe, ám tanulmányok szerint a hipertónia és a glaukóma - azaz a zöldhályog - közt is van összefüggés. A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnőt, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistáját kérdeztük.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!