Megtalálták a leukémiás sejtek gyenge pontjait

MTI
megjelent:

Rákellenes gyógyszerek megalkotása felé jelent újabb lépést japán tudósok felfedezése. A távol-keleti szigetország kutatói 25 olyan DNS-szakaszt találtak leukémia-őssejtekben, amelyek gyógyszerfejlesztés szempontjából is szóba jöhetnek.

A Science Translational Medicine című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók a genetikai állomány 25 olyan szakaszáról számolnak be, amelyek különösen aktívak voltak a leukémia-őssejtekben, így valamennyi alkalmas lehet új gyógyszercélpontnak.

Isikava Fumihiko kutatásvezető kollégáival 61 páciens leukémia-őssejtjeit hasonlította össze egészséges emberek vérképzőszervi őssejtjeivel. Isikava elmondta, az akut mieloid leukémiánál (AML) a legkomolyabb problémát az okozza, hogy gyakran kiújul, és végül a páciens halálához vezet.

"Most azonosítottuk a leukémia-őssejteket, amelyek a visszaesésért felelősek. Igen fontos számunkra, hogy miként előzhetjük meg a kiújulást az AML-es pácienseknél" - tette hozzá a kutatásvezető.

Az AML-t az abnormális fehérvérsejtek igen gyors növekedése jellemzi, melyek nem képesek felvenni a küzdelmet a fertőzésekkel.

A páciensek nem csupán a fertőzésekkel szemben válnak esendővé, hanem elvesztik vörösvérsejtjeiket is, amelyek az oxigént szállítják a szervezetben, így fáradékonnyá válnak, levegőhiánnyal küszködnek, végül belehalnak a betegségbe.

A leukémiának több tucat típusát különböztetik meg, sőt azokon belül altípusokat, melyek mindegyikét más-más úton lehet kezelni. Az első kezelés után a fiatalok többsége, az idősebbek fele meggyógyul a betegségből, ám a túlélési arány mégis alacsony a gyakori visszaesés, kiújulás miatt. Az összes AML-es páciens 20 százaléka éli túl a diagnózis utáni öt évet.

(MTI)

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.