• Megtalálták a leukémiás sejtek gyenge pontjait

    Szerző:
    WEBBeteg

    Rákellenes gyógyszerek megalkotása felé jelent újabb lépést japán tudósok felfedezése. A távol-keleti szigetország kutatói 25 olyan DNS-szakaszt találtak leukémia-őssejtekben, amelyek gyógyszerfejlesztés szempontjából is szóba jöhetnek.

    A Science Translational Medicine című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók a genetikai állomány 25 olyan szakaszáról számolnak be, amelyek különösen aktívak voltak a leukémia-őssejtekben, így valamennyi alkalmas lehet új gyógyszercélpontnak.

    Hirdetések

    Isikava Fumihiko kutatásvezető kollégáival 61 páciens leukémia-őssejtjeit hasonlította össze egészséges emberek vérképzőszervi őssejtjeivel. Isikava elmondta, az akut mieloid leukémiánál (AML) a legkomolyabb problémát az okozza, hogy gyakran kiújul, és végül a páciens halálához vezet.

    "Most azonosítottuk a leukémia-őssejteket, amelyek a visszaesésért felelősek. Igen fontos számunkra, hogy miként előzhetjük meg a kiújulást az AML-es pácienseknél" - tette hozzá a kutatásvezető.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az AML-t az abnormális fehérvérsejtek igen gyors növekedése jellemzi, melyek nem képesek felvenni a küzdelmet a fertőzésekkel.

    A páciensek nem csupán a fertőzésekkel szemben válnak esendővé, hanem elvesztik vörösvérsejtjeiket is, amelyek az oxigént szállítják a szervezetben, így fáradékonnyá válnak, levegőhiánnyal küszködnek, végül belehalnak a betegségbe.

    A leukémiának több tucat típusát különböztetik meg, sőt azokon belül altípusokat, melyek mindegyikét más-más úton lehet kezelni. Az első kezelés után a fiatalok többsége, az idősebbek fele meggyógyul a betegségből, ám a túlélési arány mégis alacsony a gyakori visszaesés, kiújulás miatt. Az összes AML-es páciens 20 százaléka éli túl a diagnózis utáni öt évet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Leukémia és gyermekvállalás

    Leukémiás betegség esetén mind a férfiak, mind a nők részéről számos tényező befolyásolja a termékenységet és a biztonságos gyermekvállalás lehetőségét. Az életkortól és a társbetegségektől is függ a nemzőképesség, de leukémia esetén feltétlenül számolni kell a kemoterápiás kezelés vagy esetleges sugárterápia okozta késői hatásokkal.

    Túl az akut leukémián

    Az akut leukémiák esetén, mint a legtöbb rosszindulatú daganatos betegségnél, az öt évet tartjuk a kritikus határnak abból a szempontból, hogy a beteg megnyugodhat, mert nagy eséllyel meggyógyult. Természetesen akár öt éven túl is lehet visszaesés, de a mindennapokban és az orvosi ellenőrzések gyakoriságában kezd beállni egy rendszer, mely leginkább közelít az egészséges emberek életéhez.

    Kiújult a leukémia - Mire számíthatok?

    Mindig rossz hír mind a betegnek, mind az orvosnak, ha kiújul a leukémia, leginkább azért, mert a kezelése még nehezebb, és gyakrabban fordul elő, hogy nem sikerül meggyógyítani a beteget. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kezdeti sikertelen kezelés, vagy kiújuló betegség mellett is lehet még gyógyítható a leukémia.

    Megnagyobbodott nyirokcsomó - Daganatos betegség jele is lehet

    A nyirokcsomó-megnagyobbodás sok betegség tünete lehet, ennek megfelelően gyakran előfordul. A fertőzéses megbetegedések következtében kialakuló nyirokcsomó-duzzanatok jóindulatúak, ugyanakkor az esetek egy kisebb részében gyakran daganatos betegségekre is felhívhatják a figyelmet.

    A génterápia lehetőségei

    A genetikai betegségek kezelése csak tüneti terápiára szorítkozik, nincs lehetőség magának a kiváltó tényezőnek a kiiktatására. A genetikai betegségek jövőbeni gyógyítására ugyanakkor ígéretes kutatások vannak folyamatban, melyek a génterápia, génsebészet eszköztárát vonultatják fel.

    A rákkutatási együttműködés eredményei

    Az MTA és az ELTE fiatal kutatói is részt vettek abban a nemzetközi rákkutatási együttműködésben, melynek eredményeit a GenomeBiologyban, illetve a NatureOncogene folyóiratában publikálták.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA